Svet

Oboroženi verniki zasedli sedež islamske skupnosti

STA/M.J.
4. 5. 2015, 18.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Okoli 50 oboroženih mož je danes zavzelo sedež islamske skupnosti v Skopju in izvedlo "verski udar". Gre za posledico dolgoletnega spora med dvema skupinama vernikov, zbranih okoli dveh rivalskih verskih voditeljev. Pristaši odstavljenega muftija zdaj zahtevajo volitve novega poglavarja islamske skupnosti v Makedoniji.

Reuters

V stavbo islamske skupnosti v Skopju so vdrli pristaši odstavljenega skopskega muftija Ibrahima Shabanija in odvzeli "oblast" sedanjemu poglavarju islamske skupnosti v državi, reis-i-ulemi Sulejmanu Rexhepiju, vzpostavili začasni svet, ki ga bo do izbora novega vrhovnega poglavarja vodil Shabani, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Rexhepi in Shabani sta se sicer močno sporekla prejšnji teden, ko je Shabani zahteval opravičilo od Rexhepija za domnevno žalitev na neki svečanosti. Pri tem je po poročanju makedonskih medijev prišlo tudi do fizičnega obračuna med njima, vendar sta oba verska dostojanstvenika nato to zanikala in zatrdila, da se je spor končal samo še z dodatnimi žalitvami, navaja srbska tiskovna agencija Beta.

Nato pa so minulo sredo v islamski skupnosti potekale volitve novega vrhovnega poglavarja, a ne v prostorih skupnosti v Skopju, ampak v vasi Kondovo. Za reis-i-ulemo je bil ponovno izbran Rexhepi, njegova prva poteza pa je bila razrešitev Shabanija s položaja skopskega muftija in generalnega sekretarja skupnosti Afrima Tahirija.

To pa je bil zdaj povod Shabanijevih privržencev, da so danes zasedli prostore islamske skupnosti v Skopju in "prevzeli oblast". Pri vdoru naj bi prišlo tudi do streljanja, pri čemer je bila ranjena najmanj ena oseba.

Shabani je zdaj skupaj s Tahirijem že nastopil na novinarski konferenci in od Rexhepija zahteval pojasnila glede "tajne seje v vasi Kondovo". Povedal je, da bo do volitev novega poglavarja islamsko versko skupnost vodil sam, saj da je "sedanje vodstvo zrušilo upravni sistem, ustavo in vse druge normativne akte skupnosti, česar ni mogoče tolerirati", poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Vlada v Skopju se zaenkrat na zaplet v makedonski islamski skupnosti še ni odzvala. Policija je potrdila, da so bili obveščeni o dogajanju, ki ga zdaj spremljajo. Zaenkrat pa da je stanje pred sedežem skupnosti mirno, še poroča Mia.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste