Svet

Strojevodje začeli najdaljšo stavko doslej

STA/J.P.
4. 5. 2015, 15.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Strojevodje pri nemških železnicah Deutsche Bahn, združeni v sindikatu GDL, so ob 15. uri začeli stavko v tovornem prometu. Stavka bo v torek ob 2. uri zajela tudi potniški promet, trajala pa bo do nedelje do 9. ure. Gre za najdaljšo stavko v zgodovini Deutsche Bahn.

Arhiv Svet24

V Deutsche Bahn so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedali, da se je ob 15. uri začela stavka v tovornem prometu. V podjetju pričakujejo, da bo v času stavke vozila okoli polovica siceršnjega števila tovornih vlakov.

Stavka v potniškem prometu se bo po napovedih začela v torek ob 2. uri zjutraj in trajala do nedelje do 9. ure.

Pri Deutsche Bahn so pripravili nadomestne vozne rede, napovedujejo pa, da bo kot običajno vozila okoli tretjina vlakov na dolgih relacijah ter med 15 in 60 odstotkov vlakov na regionalnih povezavah. Ob zadnji stavki v aprilu je v prometu s tujino vozila okoli tretjina vlakov, v regionalnem prometu pa okoli polovica.

Sindikat zahteva zvišanje plač za pet odstotkov in skrajšanje tedenskega delovnika za eno uro ter vključitev strojevodij ranžirnih lokomotiv v podjetniško kolektivno pogodbo.

V Deutsche Bahn, ki zaposluje okoli 300.000 ljudi, od tega 196.000 v Nemčiji, dnevno pa prepelje okoli 5,5 milijona potnikov in 607.000 ton tovora, so stavko označili kot pretirano in nesorazmerno.

Nemška kanclerka Angela Merkel se je zavzela za poravnavo, kar bi bila možna in sprejemljiva pot, "ne da bi se sama v to vmešavala", je poročala dpa. Možnost poravnave je sicer GDL že izključil. Merklova je dejala, da očitno čas za to še ni dozorel, da pa "bomo morali do tega priti".

Kot je dodala Merkova, je "pravica do stavke zapisana pravica v Nemčiji", bo pa stavka močno prizadela številne državljane in podjetja. Zato morajo odgovorni storiti vse, da čim prej najdejo rešitev.

"Od zunaj je delavski spor v Deutsche Bahn vedno težje razumljiv," je po poročanju dpa dejal nemški minister za gospodarstvo Sigmar Gabriel in dodal, da bo teden dni trajajoča stavka hudo prizadela potnike, Deutsche Bahn in nemško gospodarstvo kot celoto. Ocenil je, da pogoji dela niso v bistvo konflikta, ampak da gre za vprašanje moči v sindikalnem zastopništvu znotraj Deutsche Bahn.

To je osma stavka na nemških železnicah v okviru pogajanj med vodstvom in GDL. Sindikat je minuli četrtek zavrnil zadnjo ponudbo podjetja in napovedal nadaljevanje sindikalnega boja. Podjetje je ponudilo zvišanje plač s 1. julijem v dveh korakih za skupno 4,7 odstotka in enkratno izplačilo v višini 1000 evrov.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste