Svet

Več žrtev v Tunisu s križarke, oblasti aretirale devet osumljencev

STA
19. 3. 2015, 14.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Več tujih žrtev sredinega napada na muzej Bardo v Tunisu naj bi bila potnikov z ladje Costa Fascinosa. Z ladjo po Sredozemlju trenutno potuje tudi 24 Slovencev, je sporočila novinarka STA na krovu te ladje Liana Bider. Sama nima podatkov, da bi kateri izmed Slovencev obiskal muzej, da med žrtvami ni Slovencev, je že v sredo sporočil tudi MZZ.

Reuters

Kot je prek elektronske pošte ponoči sporočila Biderjeva, so potniki Costa Fascinose šele pozno popoldne v sredo od kapitana izvedeli, da zaradi napada na tuniški muzej na ta dan ne bodo izpluli.

Potniki so bili po njenih besedah prestrašeni. Zaradi krvavega dogodka so odpovedali vse načrtovane dogodke na ladji, v pristanišču pa so uvedli izredni nadzor.

Costa Fascinosa je iz Tunisa izplula šele okoli 2. ure zjutraj. V Tunis je v sredo priplula s 3161 potniki na krovu, družba Costa Crociere, lastnica ladje, pa je na spletni strani sporočila, da se na ladjo ni vrnilo 13 potnikov.

Reuters

Slovensko zunanje ministrstvo je že v sredo popoldne sporočilo, da po dosedanjih podatkih slovenski državljani v napadu na muzej Bardo niso bili udeleženi. Kot so sporočili, je slovensko veleposlaništvo v Rimu, ki je pristojno za Tunizijo, glede dogodka v stiku s tunizijskimi oblastmi. "Doslej ni prejelo nobenega podatka o tem, da bi bili v incidentu udeleženi tudi slovenski državljani," so zapisali.

V napadu, za katerega ni doslej odgovornosti prevzel nihče, je bilo ubitih najmanj 21 ljudi, od tega najmanj 17 tujcev, turistov iz Poljske, Italije, Nemčije in Španije. Še 24 ljudi je bilo ranjenih. Po posredovanju policije sta bila oba napadalca ubita.

Reuters
Napadalca sta na sebi nosila še razstrelivo, ki pa ga nista uspela detonirati.

Napad je naletel na številne ostre odzive. Slovensko zunanje ministrstvo ga je označilo za zahrbten napad, obsodili pa so ga tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, italijanski premier Matteo Renzi ter francoska predsednik Francois Hollande in premier Manuel Valls. Napad je obsodil tudi ameriški državni sekretar John Kerry.

Tunizijske oblasti so sicer sporočile, da so aretirale devet oseb, osumljenih povezav z oborožencema, ki sta napadla muzej.

"Varnostne sile so aretirale štiri ljudi, ki so neposredno povezani s (teroristično) operacijo, in pet osumljencev, ki imajo povezave s celico," so sporočili iz urada tunizijskega predsednika.

Premier Habib Essid pa je sporočil, da je bil eden od strelcev znan varnostnim agencijam. Napadalca je identificiral kot Yassina Laabidija in Hatema Khachnaouija. Laabidi je bil znan obveščevalcem, ki pa niso imeli specifičnih informacij o njegovih povezavah s skrajnimi skupinami.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste