Svet

Masaker na šoli: večino otrok so ubili s strelom v glavo

STA/M.J.
16. 12. 2014, 09.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V napadu talibanov na šolo v Pešavarju na severozahodu Pakistana je bilo ubitih najmanj 130 ljudi, večinoma učencev. Pakistanske sile so po šest urnem zadrževanju talcev ubile vseh šest napadalcev.

Reuters
V Pakistanu ponovno sejala smrt.

Ob zaključku operacije je bil v Pešavarju tudi pakistanski premier Navaz Šarif, ki je napovedal, da bo pakistanska vojska kljub današnjemu napadu na šolo nadaljevala napade na teroriste na severozahodu Pakistana. "Boj se bo nadaljeval. V to naj nihče ne dvomi," je dejal Šarif.

Odgovornost za napad je prevzela talibanska skupina TTP. Trdi da gre za maščevanje zaradi vojaške operacije proti talibanom na plemenskem območju v Severnem Vaziristanu. Napadalci naj bi imeli ukaz, da ubijejo starejše učence.

Reuters

Po poročanju britanskega BBC je v šolo danes vdrlo pet ali šest oboroženih moških v uniformah, nato pa je bilo iz šole slišati strele in eksplozije. Eden od zaposlenih v šoli in eden od učencev sta za pakistansko televizijo Geo TV povedala, da so napadalci vdrli v avlo, kjer so pripadniki vojske učence višjih razredov urili v znanju prve pomoči. Otroci so se nato razbežali po učilnicah, napadalci pa so jim sledili in jih streljali.

Pakistanska vojska je nato sporočila, da so iz šole evakuirali večino učencev, nekaj pa so jih zadrževali kot talce.

Šola je del sistema vojaških javnih šol, v okviru katerega je po vsej državi 146 šol za otroke vojakov in civilistov. Učenci so stari od deset do 18 let.

Reuters
Okoli 500 otrok so uspeli pravočasno evakuirati.

12:50

Kot je pojasnil minister za informiranje v provinci Hiber-Pahtunhva, Mustak Gani, so napadalci večino otrok ubili s strelom v glavo. Številni so bili v napadu ranjeni, med njimi jih je najmanj 25 v kritičnem stanju.

V Pešavar je po napadu že prispel pakistanski premier Navaz Šarif, ki je napad označil za nacionalno tragedijo. "To so bili moji otroci. To je moja izguba. To je izguba za narod," je poudaril. Pakistanski opozicijski voditelj in nekdanji igralec kriketa Imran Kan pa je napad obsodil kot skrajno barbarsko dejanje, poroča britanski BBC.

Obsodbe napada se vrstijo tudi od drugod. Indijski notranji minister Rajnat Singh je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je napad razkril "pravi obraz terorizma". "Z besedami ni moč izraziti sramotnosti takega napada na otroke v šoli," pa je poudaril francoski predsednik Francois Hollande.

V šolo pod okriljem pakistanske vojske je dopoldne po krajevnem času vdrlo pet ali šest oboroženih moških v uniformah, nato pa je bilo iz poslopja slišati strele in eksplozije. Poslopje je obkolila vojska, v šoli pa potekajo spopadi med policijskimi specialci in napadalci. Pakistanska vojska je sporočila, da so iz šole evakuirali večino učencev, ni pa še znano, koliko jih napadalci zadržujejo kot talce.

Odgovornost za napad je prevzela talibanska skupina TTP. Trdi, da gre za maščevanje zaradi vojaške operacije proti talibanom na plemenskem območju v Severnem Vaziristanu, v kateri naj bi umrlo več sto talibanskih borcev.

14:30 
"Pet napadalcev so ubili specialci, eden pa se je razstrelil, ko so ga obkolili vojaki," piše v sporočilu vojske. Vojaki še naprej preiskujejo poslopje šole, če je še kje kak napadalec, pri tem pa jih ovirajo podtaknjena eksplozivna sredstva. Po navedbah talibanov je sicer v napadu sodelovalo šest njihovih borcev.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste