Svet

Policist ga je ustrelil šestkrat

U.K.
18. 8. 2014, 10.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

ZDA pretresajo nemiri zaradi uboja črnega neoboroženega najstnika, ki ga je ustrelil beli policist. Na dan pa prihajajo nove podrobnosti.

Twitter
Izsledki obdukcije so pokazali, da je policist najstnika v Fergusonu ustrelil šestkrat, od tega dvakrat v glavo. Dr. Michael Baden, ki je opravil obdukcijo nesrečnega Michaela Browna (18), je povedal, da je zadnji strel zadel fanta v glavo od zgoraj navzdol, kar je pomenilo, da mu je policist zadal smrtni strel, ko je bil fant sklonjen naprej. Policisti še zmeraj molčijo glede dogodka, so pa predstavniki dejali, da je prišlo do spopada, v katerem je bil policist ranjen, najstnik pa je umrl. Očividci pa so dejali, da je imel fant dvignjene roke, ko je začel policist streljati nanj. Dr. Baden je povedal, da je bil fant ustreljen štirikrat v desno roko, ustreljen je bil od daleč, vsi streli pa so prišli tako, da je bil obrnjen proti strelcu. Zadnja dva strela sta ga zadela v glavo in sta bila smrtonosna.
Guverner ameriške zvezne države Missouri Jay Nixon je namestitev nacionalne garde v Fergusonu, predmestju St. Louisa, ukazal zgodaj davi. Kot je pojasnil, je v izgrede, ki ogrožajo prebivalce in podjetja v Fergusonu, vpletenih "vse več organiziranih posameznikov, med katerimi številni niso iz lokalne skupnosti in zvezne države".
Da bi umiril razmere v mestu, ki ga več noči pretresajo izgredi, nemiri in protesti, je Nixon v noči na nedeljo prvič uvedel policijsko uro. Lokalne oblasti naj bi o uvedbi policijske ure odločale vsak dan sproti. Druga zaporedna policijska ura je stopila v veljavo opolnoči po krajevnem času (7. uri po srednjeevropskem).

Pred tem so v Fergusonu potekali novi protesti, na katerih je policija uporabila solzivec proti množici, posredovala pa je tudi z oklepniki. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je policija posredovala potem, ko so protestniki na policiste, ki so skrbeli za varnost ob demonstracijah, začela metati molotovke. Mediji poročajo, da je v množici, v kateri so prevladovali mladi, odjeknilo več strelov.
Belopolti policist, čigar policija zaradi varnostnih razlogov ne želi izdati, je v Fergusonu 9. avgusta večkrat ustrelil neoboroženega 18-letnega Michaela Browna, ki se je glede na izpovedi prič z dvignjenimi rokami želel pustiti aretirati.
V preiskavo se je vmešalo tudi zvezno pravosodno ministrstvo in minister Eric Holder je v nedeljo ukazal še eno obdukcijo ubitega Browna. Njegova družina pa je naročila še tretjo, ker obdukciji po naročilu lokalne policije ne zaupa, kot kaže pa dvomi tudi v zvezno.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste