Svet

Beograd se pripravlja na poplavni val

STA/N.J.
19. 5. 2014, 07.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Po obsežnih poplavah, ki so ta konec tedna prizadele Srbijo, Bosno in Hercegovino ter Hrvaško, se na prihod poplavnega valu po reki Savi pripravlja tudi Beograd. Kot je danes zjutraj izjavil župan srbske prestolnice Siniša Mali, so pripravljeni - nasipi so utrjeni, za vsak primer pa imajo pripravljenih tudi 50.000 vreč s peskom.

slovenskavojska.blogspot.com

Skupno okoli 45 mrtvih

Po zadnjih podatkih so poplave v Srbiji odnesle najmanj 17 življenj, čeprav se oblasti bojijo, da jih bodo na koncu našteli še več. V BiH so poplave po zadnjih poročilih vzele najmanj 27 življenj, še eno smrtno žrtev pa so zahtevale na Hrvaškem.

Iz srbskega kraja Obrenovac, ki je bil povsem poplavljen, so v nedeljo zvečer uspešno evakuirali še zadnje prebivalce. Samo iz Obrenovca so tako po navedbah notranjega ministrstva evakuirali 7800 ljudi, po vsej Srbiji pa že več kot 25.000. Se pa medtem položaj v Srbiji danes po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug umirja. Odprli so tudi vse šole po državi, razen v Obrenovcu in Lazarevcu.

Poročila o današnjem stanju v BiH so zaenkrat še skopa; poročajo pa, da so se poplave umaknile iz Doboja, vendar pa na ulicah tega mesta ostajajo ogromne količine blata in drugih naplavin. Sedaj sledi čiščenje in dezinfekcija terena, pri čemer pa se obetajo nove težave zaradi visokih temperatur, ki jih napovedujejo za prihodnje dni. Grozi nevarnost epidemij, svarijo pristojni organi.

Novo nevarnost predstavlja doslej največji plaz v občini Tuzla, ki bi lahko pod seboj pokopal celotno naselje Crno Blato. Poteka evakuacija kakih 40 družin, ki tam živijo.

Medtem na prizadeta območja še vedno prihaja pomoč. Kot navaja Tanjug, je v nedeljo v Beograd prispela tudi prva pomoč Združenih narodov, ki so nato oblikovali tudi koordinacijsko ekipo za usklajevanje vse pomoči, ki prihaja v državo. Na meji med BiH in Hrvaško je od nedelje zvečer zaradi poškodb na mostu, ki povezuje državi, zaprt prehod pri Bosanski Dubici. Že pred tem so za promet zaprli prehode med BiH in Hrvaško pri Bosanskem Šamcu, Orašju in Brčkem ter dva prehoda med BiH in Srbijo, piše Dnevni avaz. Iz Slavonskega Broda, ki mu grozijo poplave in nov vodni val, so evakuirali kakih 400 ljudi.

Danes je v Srbijo prispelo tudi 40 francoskih reševalcev, sicer pa so v državi reševalci iz skupno 17 držav, med njimi tudi iz Slovenije, ki brez premora pomagajo ponesrečenim.

Poplave so povzročile tudi ogromno gmotno škodo. Samo v Republiki srbski so po oceni predsednika Republike Srbske Milorada Dodika povzročile za najmanj pol milijarde evrov škode. Dodik je tudi dodal, da brez sodelovanja držav v regiji posledic poplav ne bodo mogli odpraviti sami.

Evropski komisar za regionalno politiko Johannes Hahn je sicer v nedeljo zagotovil, da bi Srbija kot kandidatka za članstvo v EU lahko koristila sredstva iz solidarnostnega sklada za pomoč ob naravnih nesrečah. Ocenil je tudi že, da je povzročena škoda zagotovo presegla pogoje, ki morajo biti izpolnjeni, da se lahko koristi sredstva iz tega sklada, še poroča Tanjug.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste