Svet

Zaradi plazov se premikajo minska polja, velika nevarnost eksplozij; Mrtvih več kot 40

STA/N.J.
18. 5. 2014, 18.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Poplavne razmere v Srbiji se umirjajo. Gladine večine rek upadajo, v Beogradu pa se pripravljajo na nov poplavni val. Število žrtev poplav v Srbiji je naraslo na 16, potem ko so v Obrenovcu našli 12 trupel. Vreme se je izboljšalo tudi v Bosni in Hercegovini, kjer so našteli 27 smrtnih žrtev. O prvi žrtvi poplav danes poročajo tudi iz Hrvaške.

www.magazinplus.eu

Srbski premier Aleksandar Vučić je popoldne sporočil, da so v Obrenovcu doslej našli 12 smrtnih žrtev poplav, s čimer je število umrlih v poplavah v Srbiji naraslo na 16. Ob tem je opozoril, da bi utegnilo število žrtev v tem srbskem mestu ob sotočju Save in Kolubare, ki so ga poplave najhuje prizadele, še narasti. 

Vučić je pred tem posvaril, da nevarnosti v Srbiji še ni konec. "Konec ni še niti blizu, a danes imamo več upanja kot včeraj," je poudaril na seji srbskega štaba za izredne razmere. Ob tem se je zahvalil vsem posameznikom in tudi državam, ki so po njegovih besedah s svojo pomočjo omogočile Srbiji, "da se je na poplave odzvala bolje in bolj organizirano kot nekatere znatno bogatejše države, ki so se soočile z manjšimi težavami", poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Vučić je še dejal, da prebivalci prizadetih območij v Srbiji trenutno najbolj potrebujejo hrano, zdravila in oblačila.

V več mestih v Srbiji v pričakovanju novega poplavnega vala pozno popoldne krepijo obrambo. Narasle vode naj bi dosegle Beograd in Obrenovac, poroča Tanjug. Iz Obrenovca so po podatkih srbskega notranjega ministrstva doslej evakuirali okoli 850 ljudi. Srbski hidrometeorološki zavod predvideva, da današnji poplavni val ne bo višji od obrambnih nasipov. V prihodnjih dneh pa lahko v Srbiji pričakujejo še en poplavni val na Savi, ki bo odvisen od količine padavin v BiH in na Hrvaškem, ter poplavni val na Donavi. Po napovedih bodo reke v Srbiji v prihodnjih dneh močno upadle, razen Save, kjer bo gladina sicer upadla, a znatno manj kot drugod.

Po besedah namestnika vodje sektorja za izredne razmere Đorđeja Babića termoelektrarna Nikola Tesla pri Obrenovcu, kjer pri črpanju vode pomagajo tudi slovenski pripadniki civilne zaščite, za zdaj ni ogrožena, varna je tudi termoelektrarna v Kostolcu vzhodno od Beograda. Od tam sicer evakuirajo naselje zaposlenih. Po vsej Srbiji so doslej evakuirali že približno 20.000 ljudi, okoli 10.000 pa v Bosni in Hercegovini, od koder poročajo o umirjanju razmer. Med drugim naj bi po vsej državi znova imeli električno energijo.

V BiH je najbolj prizadet sever države - trenutno je najhuje v Bosanskem Šamcu, ki je od sobote skoraj v celoti pod vodo. Poplavni val je od tu krenil proti Bjeljini, kjer so v soboto pod pritiskom vode začeli popuščati nasipi.

Na sever BiH so trenutno osredotočene tudi reševalne akcije in dostave pomoči s helikopterji, v katerih sodelujejo helikopterji Euforja ter iz Slovenije in Hrvaške, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Pomoč je usmerjena na območje Odžaka, Orašja, Bijeljine, Bosanskega Šamca in širše območje Zenice.

Nevarnost eksplozij

Oblasti v BiH opozarjajo, da po katastrofalnih poplavah zdaj grozi nevarnost zemeljskih plazov. Marsikje, med drugim v Orašju, pa je zaradi premikanja minskih polj spričo poplav oz. plazov tudi velika nevarnost eksplozije min. V preostalih delih BiH potekajo prizadevanja za očiščenje naplavin mulja in zemlje. Še vedno je neprevoznih veliko cest na severu države.

Največji davek poplav je sicer zaenkrat moral plačati Doboj, kjer so do nedelje našli že 20 trupel. Drugje po državi so našteli še sedem smrtnih žrtev. 

Za žrtve poplav v Srbiji in BiH je danes molil tudi papež Frančišek, ki je množico, zbrano na nedeljski maši na Trgu svetega Petra v Vatikanu, pozval, naj moli z njim. "Žrtve te nesreče priporočam Gospodu in molim za vsem, ki preživljajo težke trenutke," je dejal papež po poročanju tujih tiskovnih agencij. 

Poplave tudi na Hrvaškem

O poplavah sicer poročajo tudi iz Hrvaške, predvsem iz vzhodnega dela države. Tako so evakuirali prebivalce z območja štirih občin v Vukovarsko-sremski županiji. 

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je po poročanju hrvaških medijev potrdil, da je vodna ujma prvo žrtev zahtevala tudi na Hrvaškem, in sicer naj bi v kraju Rajevo Selo na jugu Vukovarsko-sremske županije umrl nek moški. Dve osebi še iščejo, poroča Hina. Na hrvaškem zunanjem ministrstvu pa so za Hino danes potrdili, da bo po Srbiji in BiH tudi Hrvaška prosila za pomoč EU za odpravo posledic poplav.

Tilen Pajek

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste