Svet

Kako varna so v resnici cepiva?

Črt Kaker
4. 10. 2013, 09.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Cepljenje je najpomembnejši javnozdravstveni ukrep. Zaradi njega so bili s svetovnem merilu izkoreninjene črne koze, otroška paraliza in še številne druge nalezljive bolezni. Pričakovanja glede varnosti cepiv so v javnosti zelo visoka, saj se za zaščito pred določenimi nalezljivimi boleznimi cepi zdrave ljudi.

Reuters
Kako varna so v resnici cepiva?

A koliko so v resnici varna cepiva?

Zadnje čase tako svetovno kot slovensko javnost pretresa izpoved enega najuglednejših znanstvenikov s področja cepljenja. Dr. Maurice Hilleman na posnetku, ki je prosto dostopen na medmrežju, odkrito priznava, da so cepiva, ki so bila dana Američanom, kontaminirana z virusi, ki lahko povzročijo različne oblike raka.

Prav tako so na posnetku vidni njegovi stanovski kolegi, ki se krohotajo. Kot kaže, se jim taka diabolična dejanja zdijo smešna in zabavna. Hkrati se dr. Hilleman spominja šale, da bodo zaradi cepiv, ki so polna virusov, zmagali na olimpijskih igrah, saj bodo Rusi 'polni tumorjev'. Torej so znanstveniki sami vedeli, da določena cepiva niso tako nedolžna, kot se nam zdijo na prvi pogled. To bi lahko definirali tudi kot teorijo zarote. Vendar ni tako. Besede, ki vzbujajo strah in trepet, je izustil vrhunski strokovnjak s področja cepljenja. Ko so ga vprašali, zakaj niso ti podatki nikoli prišli v javnost, je odgovoril: »Samoumevno je, da niso, to so znanstvene zadeve, znotraj znanstvenih krogov.«

»Samoumevno je, da niso, to so znanstvene zadeve, znotraj znanstvenih krogov.« Dr. Hillman o tem, zakaj to ni prišlo v javnost.

A te znanstvene zadeve so zadeve milijonov ljudi, ki so podvrženi cepljenju proti raznim boleznim. Po pripovedovanju Hillemana večina cepiv vsebuje DNK, RNK in tuje proteine, ki lahko pri posameznikih povzročajo alergije in avtoimunske odzive. Hkrati so v cepivih prisotne še bakterije, virusi, plesni, tekočine govejega zarodka, strupene kovine ter strupi, kot sta formaldehid in formalin. Ravno zaradi takih in drugačnih domnev se je v preteklih letih povečalo število ljudi, ki odkrito nasprotujejo cepljenju.

Nasprotniki cepljenja opozarjajo na veliko stranskih učinkov, povezanih s cepljenjem, hkrati pa poudarjajo, da koristnost cepljenja ni bila nikoli znanstveno dokazana. Po drugi strani velja v Sloveniji eden izmed najstrožjih zakonov, ki ureja obvezno cepljenje otrok. Ministrstvo za zdravje poudarja, da je cepljenje varen in učinkovit način zaščite pred nekaterimi nalezljivi boleznimi. Ravno vzdrževanje visoke precepljenosti ciljne populacije je po besedah ministrstva ključnega pomena za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni.

Reuters
Dr. Maurice Hilleman.
Reuters
Slovenija ima enega najstrožjih zakonov s področja obveznega cepljenja..

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov