Svet

Papež odstopil zaradi spolnih in finančnih afer

STA / S.R.
21. 2. 2013, 13.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Papež Benedikt XVI. naj bi se za odstop odločil, potem ko je notranja preiskava Vatikana razkrila dejanske razsežnosti spolnih zlorab in korupcije v Rimskokatoliški cerkvi.

Tako danes piše italijanski dnevnik La Repubblica, ki se pri tem sklicuje na neimenovane vire. Nalogo preveriti obtožbe o finančnih nepravilnostih, nepotizmu in korupciji, ki so priplavale na dan po objavi tajnih vatikanskih dokumentov v aferi Vatileaks, so poverili trem kardinalom, med njimi nekdanjemu vodji vatikanske tajne službe.

Decembra lani je nato trojica papežu predala dva v rdeče usnje oblečena zvezka, ki sta na skoraj 300 straneh popisala "natančen zemljevid" nepravilnosti in goljufij, ki so se dogajale na Svetem sedežu, ter ljudi, odgovornih zanje. "In na ta dan, s temi papirji na mizi je Benedikt XVI. sprejel odločitev, ki jo je tako dolgo premleval," piše La Repubblica.

Kot nadaljuje časnik, ki se sklicuje na neimenovani vir "zelo blizu" avtorjem obremenilnega poročila, sta omenjena zvezka polna informacij o "kršitvah šeste in sedme zapovedi". Gre za zapovedi "ne nečistuj" in "ne kradi".

Kardinali naj bi med drugim razkrili podtalno gejevsko omrežje, katerega člani so na več prizoriščih v Rimu in samem Vatikanu organizirali srečanja, ki so jih spremljali spolni odnosi. Zaradi svoje spolne usmerjenosti so tudi bolj izpostavljeni izsiljevanju.

Med imeni, omenjenimi v poročilu, naj bi bil Marco Simeon, glavni urednik vatikanskega dopisništva italijanske državne televizije Rai, ki naj bi bil zelo blizu vatikanskemu državnemu tajniku Tarcisiu Bertoneju, drugemu najvišjemu uradniku Svetega sedeža. Govorilo se je celo, da naj bi bil Simeon Bertonejev sin.

Simeona se je sicer v preteklosti že omenjalo v povezavi z afero Vatileaks - sodeloval naj bi namreč v zaroti, kako strmoglaviti nadškofa Carla Mario Vigana z mesta generalnega sekretarja vatikanskega governatorata, potem ko je skušal ta med vatikanskimi zidovi uveljaviti več finančne transparentnosti.

Poročilo poleg tega razkriva številne sumljive posle v vatikanski banki, na Inštitutu za verska dela (IOR), še piše dnevnik. IOR je minuli teden dobil novega prvega moža, nemškega odvetnika Ernsta von Freyberga, potem ko je bilo to mesto prazno kar devet mesecev.

Glede slednjega La Repubblica ni šla v podrobnosti. So pa pri časniku še zapisali, da naj bi Benedikt XVI. svojemu nasledniku osebno izročil zaupna zvezka - v upanju, da bo ta dovolj "močan, mlad in svet", da bo sprejel potrebne korektivne ukrepe.

Benedikt XVI. bo kot papež odstopil 28. februarja. V Vatikanu zatrjujejo, da je prvi odstop papeža po šestih stoletjih posledica starosti in z njo povezane izgube življenjske moči ter da ni povezan s spolnimi in finančnimi aferami, ki že nekaj časa pretresajo Cerkev.

Estrada

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!