Porast kaznivih dejanj

Lani skoraj 200 mladoletnih žrtev spolnih predatorjev, med njimi 20 predšolskih otrok

Mojca Zemljarič
2. 9. 2024, 18.50
Deli članek:

Število spolnih deliktov v Sloveniji narašča. V predkoronskem letu 2019 je bilo kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost 469, lani 598. Število posilstev se je podvojilo, krepko sta se povišali tudi števili kaznivih dejanj spolnega nasilja in spolnih napadov na otroke. Ti podatki so skrb vzbujajoči, še posebej dejstvo, da so bili lani v 185 obravnavanih primerih spolnega nasilja žrtve otroci, med njimi 20 predšolskih otrok, 98 osnovnošolcev in 87 dijakov! Vsak primer, ki se zgodi, srhljivo pa je, da so kar pri tretjini vseh obravnavanih kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost žrtve mladoletne.

Pexels
Storilci kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost so v Sloveniji po podatkih policije v večini primerov državljani Slovenije (dve tretjini primerov). Tretjina storilcev je tujcev, v glavnem prihajajo iz sveta tretjih držav.

»V zadnjem obdobju opažamo nekoliko več prijav kaznivih dejanj posilstva in spolnega nasilja, kar pripisujemo spremembi zakonodaje na področju kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost. Julija 2021 so začele veljati spremembe kazenskega zakonika pri kaznivih dejanjih posilstvo in spolno nasilje; kaznivo je tudi spolno ravnanje, izvršeno 'brez privolitve' (samo ja pomeni ja). Torej gre za kaznivo dejanje, tudi če ni bila uporabljena sila ali grožnja, kar prej ni veljalo. Lahko pa povečanje števila prijav pripišemo tudi večji ozaveščenosti žrtev,« je pojasnil Drago Menegalija z Generalne policijske uprave (GPU). Dodal je, da se policija nemudoma odziva in sprejme prijavo ter izvede vse potrebne aktivnosti za dokazovanje dejanj in prijetje storilca. »Kazniva ravnanja zoper spolno nedotakljivost v policiji preiskujemo z vso resnostjo in odgovorno, s ciljem, da storilce izsledimo in ustrezno procesiramo ter žrtve zaščitimo. Veliko večino primerov uspešno preiščemo. Tako kot do zdaj bomo izvajali usposabljanja za policiste, katerih namen je senzibilna in empatična obravnava žrtev spolnih zlorab ter opolnomočenje žrtev, da lažje spregovorijo o najhujših in najbolj travmatičnih dogodkih svojega življenja. Tudi v prihodnje bomo veliko pozornosti namenjali mladostnikom, s katerimi se v okviru preventivnih dejavnosti pogovarjamo o nesprejemljivosti vseh oblik nasilja (tudi spletnega spolnega nasilja), pravilnem ukrepanju ter nujnosti prijave. Pomembno vlogo imajo priče nasilnih dejanj, ki lahko pomagajo zaščititi žrtev.«

Posiljevalci običajno prijatelji ali sorodniki žrtev

Menegalija pravi, da je zmotno obče prepričanje, da se posilstvo ali spolni napad zgodi v temni ulici, storilec pa je neznanec. »V večini primerov so storilci osebe, ki jih žrtve poznajo. To so lahko sorodniki, prijatelji, znanci, sodelavci … Posilstvo ali spolni napad se običajno zgodi v zasebnem prostoru, v avtomobilu ali stanovanju, redkeje na javnih krajih, na primer v parku, gostilni, na ulici. Največ zlorab se zgodi v stanovanjih storilca ali žrtve. Zmotna je predstava, da so ta kazniva dejanja načrtovana. Največkrat se zgodijo po naključju, ko storilec izkoristi okoliščine, da je na primer z žrtvijo sam, ali pa izkoristi psihofizično stanje žrtve.«

Kako naj bo žrtev s posiljevalcem sočutna?!

V enem od zadnjih obravnavanih primerov posilstva, ko je migrant v Ljubljani posilil dekle, je policija objavila napotke žrtvam. Med drugim so navedli, naj pri posiljevalcu poskušajo vzbuditi občutke sočutja in razumevanja, kar je pri ljudeh sprožilo neodobravanje. »Kako naj bo posiljena žrtev s posiljevalcem sočutna? Kam smo prišli? So mar ob pamet?« je bilo slišati kritike in pomisleke ob nasvetu policije.

Sašo Radej
Poslanec Andrej Kosi je o problematiki posilstev in spolnega nasilja vložil več poslanskih vprašanj.

»Policija ravna na podlagi strokovnih stališč, ugotovitev domače in tuje kriminalistične stroke ter dolgoletnih izkušenj, ki smo jih pridobili pri delu z žrtvami in storilci najhujših oblik kaznivih dejanj zoper življenje in telo. Nasvet, ki smo ga objavili, smo povzeli iz naših svetovalnih brošur. Ženskam vedno svetujemo, da se na vso moč poskušajo ubraniti napada. Ob veliki fizični premoči storilca, še posebej, če se napad zgodi na odmaknjenem kraju, kjer ni mogoče pričakovati tuje pomoči, žrtvi kljub upiranju velikokrat napada ne uspe preprečiti. Kar žrtev v takem težkem trenutku še lahko naredi, je, da poskuša pri storilcu vzbuditi občutek krivde in ga na tak način odvrniti od napada ter poskuša preprečiti še hujše posledice (dodatne poškodbe). Izjemno pomembno je tudi, čeprav v tako stresni situaciji izjemno zahtevno, da si žrtev poskuša zapomniti čim več lastnosti storilca, saj nam bo to v veliko pomoč, da se nasilneža najde in kaznuje za to nizkotno in kaznivo dejanje ter prepreči nove žrtve,« so pojasnili na policiji.

Pexels
Kazniva ravnanja zoper spolno nedotakljivost v policiji preiskujejo z vso resnostjo in odgovorno.

Čim prej prijava kaznivega dejanja

Policisti žrtvam kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost svetujejo, naj dejanje čim prej oziroma takoj prijavijo. »Pomembno je, da se žrtev ne preoblači, ne čisti oblačil, ne umiva ali tušira. Če se posilstva ne odloči prijaviti takoj, naj dobro posuši perilo in oblačila (ki jih je imela oblečena ob storitvi dejanja) ter jih shrani v čiste papirnate vrečke. S časovnim odmikom dejanja se povečuje možnost uničenja materialnih sledi (za spolno nasilje so značilne biološke sledi, ki se v neustreznih okoliščinah uničijo in so neprimerne za preiskave). Prav tako se s potekom časa uničijo druge sledi, zacelijo se vidne poškodbe na žrtvi, pride do sprememb na kraju dejanja, presnamejo se morebitni posnetki na videonadzornih sistemih,« je še poudaril Menegalija.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste