Spet v šolo

Kako izbrati prostočasne dejavnosti za otroka in kdaj začeti

J.V./STA
2. 9. 2024, 08.09
Deli članek:

Mnogi starši se sprašujejo, kako izbrati prostočasne dejavnosti za otroka in kako zgodaj začeti z resnimi treningi pri nekaterih športih. Pedagog Sebastjan Kristovič staršem vedno znova svetuje, da naj to ne bo pred 2. ali 3. razredom. Tudi raziskave potrjujejo, da prezgodnja usmerjenost v športu kasneje ne prinese najboljših rezultatov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Da prezgodnja specializacija oz. usmerjenost v športu kasneje ne prinese najboljših rezultatov, tako iz fiziološkega, kot tudi iz psihološkega vidika, kažejo pogostejše poškodbe, ker telo in mišična tkiva niso integrirano razvita, več je duševnih stisk, anksioznosti, depresij, prezgodnjega izgorevanja, težav s samopodobo in samozavestjo in podobno, je za STA pojasnil Kristovič z Univerze Alma Mater Europaea.

Po njegovem mnenju otrok zelo dobro zazna, če so starši izrazito naklonjeni neki dejavnosti. Tudi takrat, če starši tega ne verbalizirajo in izpostavljajo posebej. "Starši rečejo, da ga niso silili, da bi pri petih letih hodil na treninge nogometa. Ob tem pa se izkaže, da je oče nogometni veteran in strasten navijač Barcelone," je ponazoril.

Otrok na nezavedni ravni ugotovi, da ob žogi prejme vso očetovo naklonjenost in pozornost. V otrokovi naravi je, da skuša ugoditi svojim staršem. Ti psihološki pritiski so včasih po njegovem mnenju zelo veliki. Bistveno se vedno dogaja na nezavedni ravni, zato je to po njegovih besedah zelo spolzko področje. Podobno je pri glasbi in drugih dejavnostih. Pogosto pozabljamo, kaj vse otroci zamudijo zaradi takšnih ali drugačnih ambicioznosti, je opozoril Kristovič.

Pustimo otrokom, da so čim dlje otroci, da se prosto igrajo in kar je izredno pomembno, da so v tem zgodnjem obdobju popoldan doma, da se umirijo ter da so sami kreatorji svojega prostega časa, svetuje staršem. Ob tem je omenil Nizozemsko, kjer otroci do 12. leta rečejo, da se igrajo nogomet, po 12. letu pa igrajo nogomet. "Pustimo otrokom, da so res lahko otroci," je pozval.

Od 3. razreda osnovne šole naj si najdejo nekaj, kar jih veseli

Kristovič meni, da je za otroke dobro in koristno, da si najdejo nekaj, kar jih veseli in zanima nekje od 3. razreda osnovne šole naprej. Ali je to šport ali katera druga dejavnost. "Pomembno je, da starši otroku pustijo, da sami izberejo dejavnosti in da jih pri tem ne usmerjajo. Prav tako je pomembno, da otrok vztraja do konca leta pri tem, kar si je izbral," je poudaril Kristovič. Ob tem je dodal, da tudi šole velikokrat ponujajo zelo kakovostne prostočasne dejavnosti.

Priznani strokovnjak, ki deluje v izobraževanju, kurativi in preventivi v obliki predavanj, seminarjev in svetovanj, meni, da je novo šolsko leto vedno priložnost za nove sklepe in nove začetke. Eden izmed njih bi lahko bil, da po 19. uri vsi družinski člani odložijo zaslone na posebno mesto in imajo čas zgolj in samo drug za drugega. Za ljubeče in čuteče odnose si je treba vzeti čas, je prepričan. "Novo šolsko leto naj starši vzamejo čim bolj sproščeno in normalno, ker ga bodo potem tako vzeli tudi otroci," je bil jasen.

Ob tem je še izpostavil, da naj starši dajo otrokom tudi vedeti, da je šola njihova glavna obveznost in odgovornost. Svojim študentom na uvodnem dnevu vedno reče, da je treba začeti takoj, prvi dan. "Predvsem pa naj starši tekom šolanja nimajo pred očmi samo ocen in točk, ampak predvsem v kakšno osebnost se njihov otrok razvija," je še dodal Kristovič, ki sicer že več let po vsej Sloveniji predava za različne ciljne skupine s področja vzgoje.

Da je treba otrokom dati mir in ne pretiravati s številnimi prostočasnimi aktivnostmi, se strinja tudi predsednica Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije Mojca Mihelič. "Tudi v osnovnih šolah staršem svetujemo, da naj otrok izbere najmanj eno in največ dve interesni dejavnosti, pri čemer so štete tudi tiste v prostem popoldanskem času," je pojasnila za STA. Popolnoma odsvetujejo resne treninge že v osnovni šoli, ker so ozko usmerjeni športi po njenih navedbah vedno problematični pri otrocih, ki se še razvijajo.

Estrada

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste