Danijel Turnšek

Foto: Opazovalec in varuh narave je v objektiv ujel severnega medveda

Estera Korošec
18. 8. 2024, 07.12
Deli članek:

Danijel Turnšek, ljubiteljski fotograf, je že od nekdaj tesno povezan z naravo. V zadnjih desetih letih se je posebej specializiral za fotografiranje ptic. Vsaka fotografija pripoveduje zgodbo o trenutku, okolju, ptici, pa tudi o tistem, ki stoji za kamero. Motive največkrat najde kar v bližnji okolici svojega doma, v Halozah, kjer si je uredil prav poseben kotiček za fotografiranje ptic. V zadnjem času pa se vse bolj posveča tudi portretiranju ljudi.

Osebni arhiv
Danijel Turnšek velikokrat fotografira v ekstremnih razmerah, pri svojem delu pa uporablja tudi opremo za prikrivanje.

Triintridesetletni fotograf iz Gradišč je svoj prvi fotoaparat dobil za birmo. Od takrat je fotografiranje njegova strast. Veliko ur je posvetil temu, kako posneti tehnično dovršeno fotografijo. Nikoli se ni udeležil nobenega tečaja za fotografe, ampak se je izobraževal sam. »Cele dneve in noči sem se ukvarjal s fotografijo, opazoval druge fotografe in nato poskušal še sam v objektiv ujeti želeni motiv. Veliko je bilo neuspehov, vendar sem vztrajal in sčasoma so bili posnetki vse boljši. Ker sem po naravi perfekcionist, še vedno nisem posnel svoje najboljše fotografije. To me motivira in žene naprej,« je povedal in dodal, da je včasih treba za dober posnetek čakati tudi več ur, kar pa mu ne predstavlja prav nobenih težav, kljub temu da je bolj nemirne narave. Fotografira predvsem iz lastnega užitka, včasih pa kakšno fotografijo pošlje tudi na kak natečaj, kjer se uvrstijo med najboljše posnetke. Njegove fotografije radi objavijo v občinskem glasilu, bil pa je tudi vesel, ko je Občina Cirkulane izdala koledar s fotografijami, ki jih je posnel.

osebni arhiv
33-letni fotograf je v nenehnem iskanju dobrega posnetka.

Fotografiranje živali je zahtevno in dolgotrajno delo

Poleg ptic fotografira tudi druge živali, trenutno preučuje navade in gibanje jazbecev. Pojasni, da je fotografiranje teh živali zelo zahtevno, saj se bojijo človeka. Podobno je pri pticah, ki so hitro gibajoča se bitja in se hitro prestrašijo. V takih primerih je treba biti čim bolj neopazen. Danijel zato uporablja kamuflažne obleke, zamaskiran ima tudi svoj fotoaparat. »Fotografiranje živali ni samo tehnični izziv, temveč tudi umetnost ujetja trenutka. Če želiš neko žival posneti v njeni najbolj naravni obliki, moraš začutiti njeno gibanje, svetlobo v tistem trenutku in okolico,« je pojasnil Danijel.

osebni arhiv
Ples ponirka

Po njegovem mnenju fotograf, ki slika naravo in živali, nujno potrebuje posebno opremo, kot so dolgoročni teleobjektivi, visokoločljivostne kamere in oprema za prikrivanje. »Drži pa, da ti vsa ta oprema prav nič ne pomaga, če je ne znaš uporabljati. Glede na svoje dolgoletne izkušnje in znanje bi lahko tudi s čisto navadnim fotoaparatom naredil dobro fotografijo,« je dodal sogovornik. Fotografiranje na prostem pa pomeni tudi soočanje z vsemi vremenskimi pogoji. Mrzle zime, vroča poletja, dež in veter – vse to je del izziva, ki ga fotograf sprejme, ko se odpravi na teren. »Zelo rad fotografiram sončne vzhode ali zahode. Pri tehnično dovršeni pokrajinski fotografiji so pomembne barve, kompozicija, simetrija, linije. Vse to je sicer veliko lažje pokazati kot povedati.«

osebni arhiv
Njegove fotografije so res nekaj posebnega.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste