Bo padel temperaturni rekord morja?

Zakurilo bo do 36 stopinj Celzija, a pozor, možne so tudi močnejše nevihte s točo!

S.R.
11. 7. 2024, 09.47
Posodobljeno: 11. 7. 2024, 11.52
Deli članek:

Zaradi velike toplotne obremenitve danes za celotno državo velja oranžno opozorilo. Popoldne lahko na severu in severovzhodu udari tudi kakšna nevihta. Preseneti lahko celo toča.

Si. R.
/

Agencija RS za okolje (Arso) že več dni svari, da smo sredi napornih dni, ko z neba pritiska vročina, pri tleh pa vztraja nadležna sopara. Vročinski val bo še trajal, a to vedno muhastemu vremenu ne preprečuje, da bi postreglo tudi s kakšno nevihto. Po napovedih meteorologov Arsa bo tako danes kot jutri sončno, vroče in soparno, pri čemer bo danes popoldne verjetnost za kakšno krajevno nevihto in ploho precej višja. To velja zlasti za severno in severovzhodno Slovenijo, kjer so možni tudi močnejši nalivi. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 36 stopinj Celzija. Krajevne padavine bodo proti jutru nato postopno ponehale.

Arso
Za celotno državo velja oranžno opozorilo.

Napovedi neviht zlasti na severu Slovenije so prikimali tudi ljubitelji vsega vremenskega na portalu Neurje.si, kjer so smelo dodali, da je krajevno možna tudi toča. Ozračje je pregreto, zato bo na voljo »več konvektivne energije za razvoj neviht, ki bodo lahko tudi močnejše narave,« so pojasnili. Dodali so, da se lahko posamezne nevihte razvijejo tudi drugod po državi. Modeli sicer nakazujejo, da bo popoldne in zvečer dogajanje intenzivnejše na območju avstrijske Koroške in Štajerske, pri čemer se lahko pas neviht pomakne tudi na slovensko stran. »Povsem možno je, da ob teh pogojih kak pas neviht preide tudi Savinjsko ali Štajersko, česar smo ob takih situacijah vajeni. Tudi v Pomurju lahko nastane kaka nevihta, kjer pa večjih posebnosti ne pričakujemo,« so zapisali.

Hidrološka napoved

Pri Arsu svarijo, da lahko danes popoldne, zvečer in v noči na petek ob krajevnih nevihtah prehodno narastejo posamezni hudourniški vodotoki. Pojav je sprva bolj verjeten na jugu, zvečer in ponoči pa predvsem na severovzhodu države, kjer se lahko posamezni hudourniški vodotoki tudi razlijejo. Lahko pride tudi do zastajanja padavinskih in zalednih voda. Naraščanje hudournikov je ponovno možno v soboto čez dan.

Kot rečeno, jutri bo nato po napovedih Arsa nato večinoma sončno. Čez dan bo vroče in soparno, verjetnost za kakšno popoldansko ploho ali nevihto pa bo majhna. Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 35 stopinj Celzija. Tudi v soboto bo sprva še dokaj sončno, popoldne in zvečer pa bodo nastale posamezne nevihte. V nedeljo bo precej jasno, a bo za kakšno stopinjo manj vroče.

Možen tudi temperaturni rekord morja

Medtem je za STA dežurna hidrologinja na Arsu Maja Koprivšek dejala, da jih ne bi presenetilo, če bo v prihodnjem tednu padel rekord temperature morja. »Trenutna najvišja dnevna temperatura morja, ki smo jo zabeležili, je 29,2 stopinje Celzija. Pričakujemo, da se bo morje v naslednjih dneh še segrevalo, a nekoliko počasneje kot v zadnjih dneh, ko se je v zgolj štirih dneh segrelo s 26 na 29 stopinj. Je pa dvig temperature odvisen od vremenskih dejavnikov in tudi od tega, kako bo veter premešal vodne mase. Temperature morja so sicer za ta čas običajne,« je razložila. Po njenih besedah smo smo temperaturni rekord v slovenskem morju izmerili 17. julija 2010, ko je imelo morje 31,1 stopinje Celzija.

»Točnega odgovora, do kdaj bo tokratni vročinski val trajal, še ni,« je po poročanju STA opozoril dežurni prognostik na Arsu Blaž Šter. Čeprav pričakujejo, da bo konec tedna vročina nekoliko popustila in bodo termometri pokazali nekaj stopinj manj, ta padec še vseeno ne bo dovolj izrazit, da bi govorili o koncu vročinskega vala. »Tako danes kot v petek in soboto bo tudi še precej soparno, sopara bo nekoliko popustila v nedeljo. Že v začetku prihodnjega tedna pa spet pričakujemo naraščanje temperature. Verjetno bo v prihodnjem tednu najbolj vroče sredi tedna, v torek in sredo, potem pa je še vprašanje, kaj se bo zgodilo, ali se bo ohladilo ali se bo vročina nadaljevala, saj so napovedi še negotove. Bo pa še lep čas vroče.«

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste