Previdno na poti

Eden od najljubših trikov avtocestnih kriminalcev je predrta pnevmatika

Andraž Zupančič
2. 7. 2024, 18.10
Posodobljeno: 2. 7. 2024, 18.20
Deli članek:

Slovenija je za mnogo turistov le tranzitna država, skozi katero poskušajo priti čim prej do končne destinacije. A cestni kilometri lahko naredijo svoje in rado se zaplete ob cesti ali na počivališčih. In naša država ni več »do turistov prijazna«.

Bobo
Z gostejšim prometom na naših avtocestah se povečuje tudi kriminal na počivališčih.

Turisti, ki niso najbolje seznanjeni z delom različnih služb, so zato lahke tarče raznih oderuhov ali povsem »klasičnih« tatov, ki prežijo na nič hudega sluteče popotnike. Trikov, kako do njihovega denarja, pa ni malo.

S povečevanjem prometa na naših cestah se povečuje tudi delež kriminalitete, ki jo policija obravnava na avtocestah. In to v različnih oblikah, od tatvin goriva iz (tovornih) vozil, kraje blaga iz parkiranih tovornih vozil do kraje samih vozil, ropov na bencinskih servisih ali prevoza ukradenega blaga, po novem pa opažajo tudi goljufije z avtovlekami.

Bobo
Policija ukrepa, kolikor lahko, pogosto so na počivališčih kar v civilnih vozilih.

Turisti najlažje tarče

Zato na policiji voznikom svetujejo, naj med postanki na avtocestnih počivališčih ves čas nadzirajo svoje vozilo in predmete v njem. Če se od vozila oddaljijo, naj ga zaklenejo in naj ne puščajo vrednejših predmetov na vidnih mestih. »Priporočljivo je, da osebne dokumente in denar hranite v več torbah oziroma denarnicah, saj tako v primeru tatvine ne izgubite vsega. Prav tako voznikom svetujemo, naj ne parkirajo na oddaljenih mestih večjih počivališč. Bolje je parkirati na osvetljenih delih počivališč. Priporočljiva je uporaba alarmnih sistemov,« pravijo na policiji.

Tatvine so najpogostejše na relaciji med Italijo in Madžarsko ter Avstrijo in Hrvaško. Število takih tatvin se zelo poveča v času turistične sezone, čeprav ločene statistike o kriminaliteti na avtocestah policija ne vodi.

Trikov je veliko

In s kakšnimi triki se lotevajo turistov na avtocestah, včasih kar med vožnjo, ter na počivališčih? Pozornost poskušajo pritegniti z lažno prodajo blaga, ponaredkov (ko na primer nakit iz medenine nadomesti zlat nakit), ob tem pa, ko se kupec ubada z nakupom, izkoristijo nepozornost in iz vozil ukradejo torbico, denarnico ali prenosni telefon.

Priljubljen trik je tudi preluknjana guma. Žrtvi na počivališču preluknjajo pnevmatiko na vozilu in potem »pomagajo« pri reševanju zagate, ali pa sledijo vozilu, ki mu guma spušča nekaj kilometrov po vrnitvi na avtocesto, in uslužno »priskočijo na pomoč«. Velikokrat poskušajo kaj ukrasti iz vozila tudi, ko so v njem potniki, ki počivajo po naporni vožnji.

Ali pa zaigrajo situacijo v vozilu zaklenjenega dojenčka, ko na otroški sedež namestijo lutko otroka, in ko želi turist pomagati, ga obstopijo in oropajo.

Pogosto se na počivališčih pojavljajo različne organizirane tolpe žeparjev ali skupine, ki »igrajo« znano igrico z iskanjem žogice pod tremi pokrovi škatlice za vžigalice. Lahko vam zatrdimo, da boste v tej igrici izgubili veliko denarja. Naključni mimoidoči, ki v igri čudežno zmagujejo, pa so v resnici njihovi pajdaši in je vse skupaj le mojstrsko zaigrano.  

Sicer tudi Slovenci radi potujemo, kar pomeni, da so v tujini na udaru tolp tudi naši državljani. »Če v tujini doživimo tak neprijeten dogodek, je treba takoj obvestiti policijo in po možnosti prispevati koristne podatke o begu storilcev. Najpomembnejše je, da smo neprestano osredotočeni na varovanje sebe, bližnjih in seveda premoženja,« še pravijo na policiji.

Bobo
Tudi tovornjakarji so pogoste tarče nepridipravov.

Organizirane mobilne tolpe

Med žrtvami takih in podobnih dejanj dobro organiziranih tolp so tako domačini kot tujci. Člani tolp pa so po navadi različnih narodnosti, kar še bolj zamegli okoliščine v primeru, če jih ujamejo pri delu.

Sicer avtocestna kriminaliteta, po trditvah policije, v primerjavi z drugimi oblikami kriminalitete posebej ne izstopa. »Pri tem je treba opozoriti, da tujci za manjša dejanja večinoma ne podajo prijav zaradi nadaljnjih postopkov in nerazumevanja jezika. V večini primerov je kriminaliteta na avtocestah povezana z manjšimi specializiranimi kriminalnimi skupinami.«

Na policiji dodajajo, da v teh skupinah večinoma delujejo tujci, ki lahko v nekaj urah izvršijo kaznivo dejanje in nato zapustijo državo. Najpogostejše žrtve kaznivih dejanj na avtocestah pa so tudi tuji državljani.

Najbolj obremenjena je avtocesta A1

Posebej velja biti pozoren na najbolj obremenjenih počivališčih ob cestah proti morju. Pri nas so to Voklo na Gorenjskem, Lom pri Logatcu in seveda tisto ob štajerski avtocesti. Najbolj obremenjena je avtocesta A1, ki je povezava med zahodom in vzhodom. Slovenija je sicer nekaj časa veljala za bolj varno, mnogi turisti še vedno pravijo, da so pri nas resda previdni, a se tudi ne počutijo ogrožene na vsakem koraku.

Na policiji še svetujejo, da če postanete žrtev takega zločina, velja preveriti bližnje smetnjake ali pogledati ob cesto in v grmovje na počivališčih. Mnogo stvari za nepridiprave nima veliko vrednosti in jih odvržejo, na primer dokumente, ki pa so pomembne vrednosti za zakonite lastnike.

Policisti poleti tudi okrepijo svojo prisotnost v civilnih oblačilih in civilnih vozilih, saj lahko uniforma in policijski avtomobil zlikovce prestrašita, da se za nekaj časa potuhnejo. »V kolikor pa je posameznik postal žrtev kaznivega dejanja, naj o tem takoj obvesti policijo. Pri tem je pomembno obveščanje policije čim prej, že ob sumu, da bi se lahko izvršilo kaznivo dejanje,« opozarjajo na policiji.

Oderuške vlečne službe

Vendar ni nujno, da so prevaranti ljudje nenavadnega videza ali obnašanja. V zadnjem času so se pojavile težave z različnimi vlečnimi službami, ki so turiste dobro opetnajstile. Seveda se ti nepooblaščeni »angeli« v glavnem osredotočajo na tujce. Tako so na AMZS povedali, da so jih obiskali predstavniki romunske ambasade in zaprosili za pojasnitev, kako cestna služba pri nas sploh deluje. »Obisk predstavnikov romunske ambasade je bil posledica številnih pritožb romunskih državljanov, ki so jih nepošteni izvajalci pomoči na cestah s prevarami opeharili za visoke zneske, za popravila manjših okvar. Seveda ne gre za AMZS-jeve izvajalce pomoči na cesti, temveč za konkurenčne izvajalce, ki s svojim nepoštenim ravnanjem mečejo slabo luč na varnost na naših avtocestah. O tem je izčrpno poročala tudi romunska televizija PrimaTV,« so povedali na AMZS.

A ne le tujci, tudi njihovi člani in člani partnerskih tujih avtomobilskih klubov so bili v zadnjem času večkrat žrtve sistematičnega zavajanja ob nezgodi oziroma okvari vozila na avtocesti. Prevarant se je potrudil, da je čim prej prišel na pomoč ob cesti in stranko prepričal, da bo on izvedel intervencijo. »Kar nekaj takšnih primerov se je končalo z nerazumljivo visokimi stroški. Nepooblaščeni izvajalci so pri svojem pristopu zelo prepričljivi in lahko ustvarijo vtis, da pomoč na cesti izvajajo v našem imenu,« še pravijo na AMZS.

Bobo
Na AMZS opozarjajo, da so se pojavili oderuhi, ki za velike zneske pogosto opetnajstijo ravno tujce.

Previdno tudi v tujini

Če vozilo obstane na voznem ali prehitevalnem pasu, je za odstranitev vozila pristojen Dars. Običajno v takšnem primeru Dars pošlje svoje vozilo, da zaščiti odsek avtoceste, kjer je vozilo obstalo, in aktivira svojega pogodbenega podizvajalca, ki mora imeti ustrezno nalepko na vozilu z oznako Dars. Vse stroške odstranitve ovir poravna povzročitelj ovire, zato voznikom v takih primerih račun za opravljeno storitev izda pogodbeni izvajalec odvoza vozil. A to mora storiti po ceniku Darsa.
Če pa je vozilo obstalo na odstavnem pasu, avtocestni niši ali počivališču, je voznik tega vozila dolžan v dveh urah sam urediti odvoz ali popravilo. In tu lahko nastane še največja težava, zato slovenske turiste opozarjajo na podobne pasti tudi v tujini.

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!