Davčne spremembe

Pivovarji protestirajo, ne dovolijo, da jih izrabljajo za polnjenje državne malhe

S.R./STA
6. 6. 2024, 14.48
Posodobljeno: 6. 6. 2024, 14.48
Deli članek:

Pivovarji pravijo, da se ne izogibajo plačilu davkov, a da ne bodo dovolili, da država pivovarski sektor izrablja za polnjenje proračuna.

Marko Vavpotič
/

Kot je znano, osnutek zakonodajnih predlogov davčnih sprememb, ki je do 3. julija v javni obravnavi, vključuje tudi predlog uredbe o določitvi zneska trošarine za alkohol in alkoholne pijače, s katero bi se trošarine za pivo, vmesne pijače in etilni alkohol zvišale za sedem odstotkov. To nepresenetljivo ni pogodu pivovarjem. V Združenju slovenskih pivovarn pri GZS - Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij zato vlado pozivajo, naj iz osnutka ta predvideni dvig trošarine na pivo in žgane pijače umakne.

V združenju predlagajo, da se vlada načrtovanja proračuna loti odgovorno, podkrepljeno s podatki in analizo vplivov na razvoj in konkurenčnost sektorjev. "Nepremišljeno sprejemanje odločitev ogroža gospodarsko dejavnost podjetij v Sloveniji. Za posledico bo imelo tudi dvig nezadovoljstva potrošnikov, manj virov v proračunu in predvsem neučinkovito naslavljanje problematike zdravja," so navedli v današnjem sporočilu za javnost.

Kot poudarjajo, je "najlažje spremeniti nekaj členov v uredbi in državni proračun napolniti za 8,4 milijona evrov na leto, ki jih ne bo, pod krinko, da skrbiš za zdravje ljudi in zmanjšanje porabe alkohola". Podatki po navedbah združenja namreč kažejo, da se prodaja alkohola kljub višjim cenam ne zmanjša, se pa zgodi sprememba v ponudbi, saj na trg prihaja vedno več cenejših alkoholnih pijač vprašljive kakovosti, obenem pa takšni ukrepi dodatno spodbujajo krepitev sivega trga in nakupe preko meja.

Nov udarec za pivovarje

Dvig trošarine na pivo, ki je že danes v Sloveniji med najvišjimi v Evropi, je po njihovem nov udarec pivovarjem, ki so v tem pogledu že sedaj najbolj obremenjeni. "Delež trošarine, ki jo pivovarji plačajo državi, že danes predstavlja več kot 40 odstotkov cene piva. To še dodatno zmanjšuje konkurenčnost in onemogoča domače proizvajalce, ki se še vedno soočajo z negativnimi posledicami kovida, energetske krize, pa tudi poplav," opozarjajo.

"Proizvajalci piva ne bomo dovolili, da država izrablja sektor pivovarstva za polnjene manjka državnega proračuna," so bili jasni in postregli s podatki vlade, da je bilo lani obračunanih za skoraj 120 milijonov evrov prihodkov iz naslova trošarin od alkohola in alkoholnih pijač, od tega od piva 85,8 milijona evrov, kar znese 72 odstotkov celotnih prihodkov.

Proizvajalci piva se, kot trdijo, zavedajo odgovornosti do uživanja alkohola ter poudarjajo odgovorno pitje alkohola in osveščanje potrošnikov o odgovornem pitju. Plačilu davkov se ne izogibajo, podpirajo pa poštene, učinkovite in stabilne davčne rešitve, saj zmanjšujejo negotovost in spodbujajo preglednost tako za vlado kot za davkoplačevalce.

"Predlagana vladna uredba predstavlja diskriminatorno obravnavo proizvajalcev različnih vrst pijač, ki vsebujejo alkohol, obremenjuje že tako najbolj obremenjene in neučinkovito naslavlja problematiko zdravja. Pivovarji si želimo biti del rešitve in ne problema. S tem namenom pa s konkretnimi aktivnostmi vladi že ves čas ponujamo roko k učinkovitemu naslavljanju slednjega," so še zapisali v združenju pivovarn.

Estrada

ron ely
Star 86 let

Umrl igralec Tarzana Ron Ely

gojmir lesnjak 2
V vlogi očeta in sina

Večna prijatelja Gojmir Lešnjak-Gojc in Jaša Jamnik

roman polanski
Opustitev obrekovanja

Polanski sklenil poravnavo v primeru domnevnega spolnega napada leta 1973

miki vlahovic
Po Marku tudi Tia

Miki Vlahovič v praznem gnezdu: Slovo boli

nina donelli otrok (9)
Naraščaj

Vesela nosečnica Nina Donelli razkrila spol otroka, ki ga pričakujeta z Maticem

britney
Sologamija

Britney Spears se je poročila že četrtič – tokrat ne z moškim

Zanimivosti

slovenija, slovenske-železnice, železnice, vlaki, pot-z-vlakom, vožnja-z-vlakom
Zanimivosti

Ugodne abonentske vozovnice za vlak pomembno prispevajo k zmanjšanju CO2 v našem okolju

prašič
Umetna inteligenca

Kmetje bodo lahko s telefonom ugotovili čustveno stanje svojih prašičev

nagon_1
Trajekt Estonia

Nagon iz kamene dobe še vedno ogroža življenja

henry kissinger
Henry Kissinger

Največji cinik hladne vojne

podgana
Na pomoč

(Video) V francoskih mestih nad kolonije podgan kar s pomočjo dihurjev

slika
Zanimivosti

JYSK nadaljuje s prenovo slovenskih otroških letovišč z namenom omogočanja boljšega spanca otrok in mladostnikov