Davčne spremembe

Pivovarji protestirajo, ne dovolijo, da jih izrabljajo za polnjenje državne malhe

S.R./STA
6. 6. 2024, 14.48
Posodobljeno: 6. 6. 2024, 14.48
Deli članek:

Pivovarji pravijo, da se ne izogibajo plačilu davkov, a da ne bodo dovolili, da država pivovarski sektor izrablja za polnjenje proračuna.

Marko Vavpotič
/

Kot je znano, osnutek zakonodajnih predlogov davčnih sprememb, ki je do 3. julija v javni obravnavi, vključuje tudi predlog uredbe o določitvi zneska trošarine za alkohol in alkoholne pijače, s katero bi se trošarine za pivo, vmesne pijače in etilni alkohol zvišale za sedem odstotkov. To nepresenetljivo ni pogodu pivovarjem. V Združenju slovenskih pivovarn pri GZS - Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij zato vlado pozivajo, naj iz osnutka ta predvideni dvig trošarine na pivo in žgane pijače umakne.

V združenju predlagajo, da se vlada načrtovanja proračuna loti odgovorno, podkrepljeno s podatki in analizo vplivov na razvoj in konkurenčnost sektorjev. "Nepremišljeno sprejemanje odločitev ogroža gospodarsko dejavnost podjetij v Sloveniji. Za posledico bo imelo tudi dvig nezadovoljstva potrošnikov, manj virov v proračunu in predvsem neučinkovito naslavljanje problematike zdravja," so navedli v današnjem sporočilu za javnost.

Kot poudarjajo, je "najlažje spremeniti nekaj členov v uredbi in državni proračun napolniti za 8,4 milijona evrov na leto, ki jih ne bo, pod krinko, da skrbiš za zdravje ljudi in zmanjšanje porabe alkohola". Podatki po navedbah združenja namreč kažejo, da se prodaja alkohola kljub višjim cenam ne zmanjša, se pa zgodi sprememba v ponudbi, saj na trg prihaja vedno več cenejših alkoholnih pijač vprašljive kakovosti, obenem pa takšni ukrepi dodatno spodbujajo krepitev sivega trga in nakupe preko meja.

Nov udarec za pivovarje

Dvig trošarine na pivo, ki je že danes v Sloveniji med najvišjimi v Evropi, je po njihovem nov udarec pivovarjem, ki so v tem pogledu že sedaj najbolj obremenjeni. "Delež trošarine, ki jo pivovarji plačajo državi, že danes predstavlja več kot 40 odstotkov cene piva. To še dodatno zmanjšuje konkurenčnost in onemogoča domače proizvajalce, ki se še vedno soočajo z negativnimi posledicami kovida, energetske krize, pa tudi poplav," opozarjajo.

"Proizvajalci piva ne bomo dovolili, da država izrablja sektor pivovarstva za polnjene manjka državnega proračuna," so bili jasni in postregli s podatki vlade, da je bilo lani obračunanih za skoraj 120 milijonov evrov prihodkov iz naslova trošarin od alkohola in alkoholnih pijač, od tega od piva 85,8 milijona evrov, kar znese 72 odstotkov celotnih prihodkov.

Proizvajalci piva se, kot trdijo, zavedajo odgovornosti do uživanja alkohola ter poudarjajo odgovorno pitje alkohola in osveščanje potrošnikov o odgovornem pitju. Plačilu davkov se ne izogibajo, podpirajo pa poštene, učinkovite in stabilne davčne rešitve, saj zmanjšujejo negotovost in spodbujajo preglednost tako za vlado kot za davkoplačevalce.

"Predlagana vladna uredba predstavlja diskriminatorno obravnavo proizvajalcev različnih vrst pijač, ki vsebujejo alkohol, obremenjuje že tako najbolj obremenjene in neučinkovito naslavlja problematiko zdravja. Pivovarji si želimo biti del rešitve in ne problema. S tem namenom pa s konkretnimi aktivnostmi vladi že ves čas ponujamo roko k učinkovitemu naslavljanju slednjega," so še zapisali v združenju pivovarn.

Zanimivosti

krava bipa
Zgolj pasla zijala

Po trgovskem centru na Krku se je sprehajala krava

aleksander veliki_1
Visoka pričakovanja

Kako je Aleksander postal Veliki

trump-sneakers
Tržna priložnost

Podjetje v Trumpovi lasti prodaja superge na katerih je podoba okrvavljenega obraza Donalda Trumpa po streljanju na shodu

prototip, vesoljska-obleka, nasa
Inovacija

Iz urina v okusno vodo v petih minutah

ulla, ulla-serumi, serumi, zdravje, poletje
Zanimivosti

10 poletnih nasvetov za zdravo in sijočo kožo

huawei, huawei-pura-70-ultra, pura-70
Športni fotograf Luka Vovk o Huawei Pura 70 Ultra

Osupljiva moč Huawei Pura 70 Ultra skozi oči fotografa Luka Vovka