Obstrukcija opozicije

Slovenija po drami v državnem zboru priznala Palestino

S.R./STA
4. 6. 2024, 16.07
Posodobljeno: 4. 6. 2024, 22.01
Deli članek:

Poslanci v državnem zboru so danes po več manevrih stranke SDS najprej zavrnili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o sklepu o priznanju Palestine. V poznih večernih urah so nato z 52 glasovi za in nobenim proti Palestino priznali kot neodvisno in suvereno državo.

Robert Balen
Vlada je prejšnji teden simbolno izobesila tudi zastavo Palestine.

Že včeraj je postalo jasno, da bo namero koalicije, da danes v državnem zboru izpelje glasovanje o priznanju Palestine, poskušala preprečiti opozicijska SDS. Stranka, ki ji poveljuje Janez Janša, je včeraj vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma, kar bi glasovanje zamaknilo za 30 dni. Koalicija je tako danes brskala po poslovniku državnega zbora in iskala rešitve, kako bi glasovanje ne glede na vložitev predloga vseeno izvedli danes, a je nato sledil preobrat. Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je namreč ob začetku seje državnega zbora naznanila, da je stranka SDS predlog za razpis posvetovalnega referenduma umaknila.

Kako je prišlo do umika?

Po poročanju časnika Večer v največji vladni stranki Gibanje Svoboda tokrat očitno niso bili pripravljeni pristati na zavlačevalne manevre, ki se jih poslužujejo v SDS, zato so skovali načrt, s katerim bi torpedirali predlog za razpis referenduma oziroma vseeno izsilili glasovanje. Sprva naj bi načrtovali razširitev dnevnega reda današnje izredne seje s točko o predlogu za posvetovalni referendum, ki so jo vložili v SDS. Sejo naj bi nato pred obravnavo te točke prekinili, sklicali sejo odbora za zunanjo politiko, ta pa bi pobudo za referendum obravnaval in predvidoma zavrnil. Pozneje bi o pobudi odločali še poslanci, jo zavrnili in umaknili z dnevnega reda, kar jim bi odprlo vrata za glasovanje o priznanju Palestine. Ko so načrti postali jasni, so v SDS obrnili ploščo in pobudo za referendum umaknili, poroča Večer.

Jure Klobčar
Janez Janša je pojasnil, da so prvi predlog umaknili iz tehničnih razlogov.

Nov preobrat

Izkazalo se je, da gre le za nov manever SDS. Največja opozicijska poslanska skupina SDS je namreč nato vložila nov predlog za razpis posvetovalnega referenduma. Predlog so poslanci SDS s prvopodpisano Jelko Godec vložili med potekajočo razpravo o predlogu sklepa vlade za priznanje Palestine. Kot je na seji pojasnil Janša, so prvi predlog umaknili iz tehničnih razlogov. V novem predlogu pa so popravili obrazložitev predloga. Dejal je, da s posvetovalnim referendumom želijo vladi ponuditi 30 dni časa, da se opravi razmislek in se priznanje opravi v najbolj primernem trenutku. Poudaril je, da je 30-dnevni rok, ki mora preteči pred glasovanjem o priznanju Palestine, ustavna zakonska in poslovniška obveza, DZ pa o predlogu danes ne more glasovati. Poslanska skupina SDS v nadaljnjih postopkih pred iztekom 30-dnevnega roka ne bo sodelovala, je še napovedal Janša, poslanci SDS pa so nato sejo zapustili. Predsednica DZ je v odzivu dejala, da gre za eklatantno zlorabo posvetovalnega referenduma.

Jure Klobčar
Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

"Prav je, da to Slovenija vidi"

Če je premier Golob ob začetku seje po umiku predloga izrazil zadovoljstvo nad tem, da je SDS zmogel dovolj treznosti in si premislil, je moral nato po vnovični vložitvi predloga ponovno pretehtati situacijo. Dejal je, da je "Janša danes spet pokazal, kakšne so njegove vrednote. Prav je, da to Slovenija vidi." Predsednik vlade je sicer orisal priznavanje Slovenije za priznanje, ki se je po njegovih besedah začelo že februarja. "Naš namen ni bil, da se skrijemo pod okrilje Španije, Norveške in Irske, naš namen je bil, da postopek izpeljemo suvereno, ponosno in samostojno," je poudaril. Slovensko priznanje je po njegovih besedah pomembno, ker je predpogoj za pogajanja o rešitvi dveh držav.

Prvotni načrt

Koalicija, na čelu s predsednico DZ Klakočar Zupančič, se je tako zatekla k prvotnemu načrtu. Državni zbor je po tistem, ko je SDS danes vložila nov predlog posvetovalnega referenduma, prekinil 73. izredno sejo o priznanju Palestine, nato pa že za danes sklical 23. nujno sejo parlamentarnega odbora za zunanjo politiko, ki je nato odločil, da predlog za razpis posvetovalnega referenduma o sklepu o priznanju Palestine ni primeren. Glasovali so samo poslanci koalicije, saj so sejo obstruirali poslanci SDS in NSi. Predlog so nato zavrnili še poslanci v državnem zboru. Kolikor jih je ostalo. Poslanci SDS in NSi namreč niso bili prisotni. Malo po 21.30 uri so nato poslanci vladni sklep o priznanju Palestine potrdili. Prisotnih je bilo 53 poslancev, pri čemer jih je 52 glasovalo za priznanje Palestine.

S tem je postopek priznanja Palestine v Sloveniji končan. Kot je po četrtkovi seji vlade, na kateri je koalicija sprejela sklep o priznanju palestinske države, pojasnil premier Robert Golob, gre za priznanje Palestine v mejah iz leta 1967 oziroma v mejah, o katerih bi se vpleteni strani dogovorili v prihodnjem mirovnem sporazumu. Slovenija je postala 147. članica Združenih narodov, ki je priznala Palestino.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste