Vpis v srednje šole

Na elitne gimnazije tudi s slabim šolskim uspehom …

Žiga Kariž
14. 5. 2024, 18.45
Deli članek:

… če imaš dovolj poguma in kanček sreče. Več najbolj elitnih gimnazij, med njimi tudi Gimnazija Bežigrad, so objavile, da bodo sprejele vse učenke in učence, ki so se prijavili za nadaljevanje šolanja pri njih.

Andraž Gombač
Ministrstvo je na nekaterih šolah zmanjšalo število vpisnih mest, na drugih ga bo morda še povečalo.

»Po zaključku prenosa prijav imamo na Gimnaziji Bežigrad v programu gimnazija 211 prijavljenih kandidatov, v športnem oddelku pa 22 kandidatov. Vsi prijavljeni kandidati v obeh programih bodo po uspešno zaključenem devetem razredu osnovne šole tudi sprejeti,« se glasi obvestilo na spletni strani Gimnazije Bežigrad, šole, za katero že leta velja, da je dostopna le tistim z najboljšim učnim uspehom, tistim, ki si v zadnjih treh letih osnovnega šolanja niso privoščili niti enega spodrsljaja. Lani je bilo treba za vpis zbrati kar 173 točk iz naslova šolskega uspeha od 175 možnih. Glede na to, da letos pred vrati Gimnazije Bežigrad ne bo ostal nihče, pa je lahko teoretično sprejet vsakdo, tudi tisti, ki imajo v redovalnici komaj pozitivne ocene.

Obračanje po vetru

Sistem vpisa v srednje šole je že nekaj časa tarča kritik, saj se vsako leto znova ob objavi rezultatov vpisa izkaže, da poleg ocen veliko vlogo igrata preračunljivost in sreča. Učenci se ob oddaji prve prijave najpogosteje odločajo na podlagi rezultatov vpisa preteklega leta. Ker je bil lani prag za vstop na Gimnazijo Bežigrad tako visok, je logično, da je letos število prijav znatno manjše. Drugi primer je Gimnazija Ledina, prav tako v Ljubljani, kjer so lani sprejeli vse, ki so se prijavili v prvem krogu, letos pa so med gimnazijami, kjer število prispelih prijav najbolj presega razpoložljiva mesta in bo prag za vstop postavljen najvišje.

Gimnazija Bežigrad
Na elitni Gimnaziji Bežigrad bodo letos sprejeli vse učence, ki so k njim oddali prijave.

Učenci po nižjo izobrazbo

Letos se je v prvem roku, torej do 2. aprila, na skupno 26.066 prvotno razpisanih mest za vpis novincev v srednje šole prijavilo 22.976 kandidatov. Skoraj desetina, 1936 kandidatov, je nato do drugega roka 23. aprila svoje prijave prenesla na druge šole. Deleži prijavljenih kandidatov glede na vrsto izobraževalnega programa kažejo, da se je za prihodnje šolsko leto v programe nižjega poklicnega izobraževanja prijavilo 3,2 odstotka kandidatov (lani 2,7 odstotka), v programe srednjega poklicnega izobraževanja 20,6 odstotka (lani okrog 18 odstotkov), v programe srednjega strokovnega izobraževanja 42,7 odstotka (lani 43,5 odstotka), v gimnazijske programe pa se je prijavilo 33,5 odstotka kandidatov (lani 34,8 odstotka). Podatki torej kažejo, da se med učenci manjša zanimanje za gimnazijsko in srednje strokovno izobraževanje, viša pa se zanimanje za bolj dostopne nižje programe.

Sistem vpisa 

Stroka že dalj časa ugotavlja, da je sistem selekcije učencev na podlagi doseženega uspeha v zadnji triadi pomanjkljiv. Kot rečeno, učenci in učenke se pogosto raje odločajo za šole, na katerih imajo zagotovljeno mesto kot pa za šole, ki bi si jih v resnici želeli. Poleg tega je že dolgo jasno, da pri ocenjevanju učencev in učenk prihaja do anomalij. Podatki državnega izpitnega centra (RIC) kažejo, da je bila povprečna osnovnošolska ocena 3,91, torej skoraj 4. Že pred časom je minister za izobraževanje Dario Felda dejal je, da je slovenski šolski sistem »unikum v svetu, v katerem so vsi odlični in potem nimamo razlik med odličnimi«. Tako imamo sistem, ko se učenci zaradi varnosti ne vpisujejo, kamor si želijo, in srednje šole (gimnazije) ne dobijo najbolj pripravljenih učencev, ker ocene ne dajejo realne slike o znanju otrok.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste