Po 15 letih življenja tukaj tudi mi nestrpno pričakujemo plodove nove sezone; nasmehnemo se, ko vidimo ljudi, ki se sklanjajo z nožem in skledo ali košaro v roki, ko vestno prečesavajo polja za mladimi regratovimi listi, in z veseljem odštejemo veliko preveč za prvi šopek svežih špargljev.
V tem duhu smo se odločili, da se pogovorimo o pomladnih receptih v ZDA. Toda bolj ko smo razmišljali, bolj smo si bili na jasnem: Amerika ima močno zakoreninjene poletne, jesenske in zimske prehranske tradicije ter izjemno prepoznavno praznično kuhinjo. Imamo celo krepko prisotne prehranske tradicije za tuje praznike, kot so takosi z mehiškim pivom za peti maj ali govedino z zeljem in najbolj znanim irskim pivom na dan sv. Patrika. Ampak spomladi? Nič resnega nam ne pride na misel. To je verjetno posledica velikosti ozemlja: do takrat, ko je denimo poletna koruza zrela, so jo dobavne verige imele čas razporediti po vseh ZDA. Ampak prve pomladne zeli, se zdi, so izjemno lokalna domena in ogromno ozemlje ZDA jih ne more pretvoriti v vseprisotno privlačno jed. Toda če so naše praznične kuharske tradicije močne in če je velika noč spomladi, se poglobimo v nekaj velikonočnih jedi. Denimo v polnjena jajca, šunko, pečeno z rjavim sladkorjem in ananasom, ter jagodno pito z rabarbaro.
Malce drugačna jajca

Gospodarstvo
Vas zanima edinstvena priložnost s stabilnimi donosi in nizkim tveganjem?
Kar zadeva šunko, si še v sanjah ne bi drznili Slovencem kaj pametovati o svinjskih izdelkih. Bili smo na kolinah tukaj in lahko samozavestno rečemo: ko gre za svinjino, ste »dobri kot svinja«. Toda nekaj vendar znamo povedati o prehranski kemiji. Povedali vam bomo, zakaj je ananas postal obvezni spremljevalec svinjine v Ameriki, in sicer zaradi Havajev. Mornarji, ki so prečkali Tihi ocean, so si na vseh otokih na poti pripravili zaloge živali, da bi si zagotovili hrano, če bi bili kdaj v bližini in bi jim zmanjkalo zalog. Tako so svinje na Havajske otoke naselili že pred stoletji. Nato so v 19. stoletju na Havajih vpeljali gojenje ananasa, ki je eksplozivno raslo, dokler Havaji niso pridelali več kot 80 odstotkov vsega ananasa na svetu. Še danes otoki zagotavljajo več kot 10 odstotkov svetovne zaloge. Tako so imeli domačini na voljo obilico tako svinjine kot ananasa in neizogibno so prišli do spoznanja, da je svinjina, kuhana z ananasom, neverjetno mehka, nežna in okusna. Seveda ne po naključju: ste kdaj občutili tisto mravljinčenje v ustih, ko jeste ananas? Povzroči ga koktajl encimov, ki razgrajujejo beljakovine in kolagene; skratka – naravni mehčalec mesa. Torej ne nasedajte fotografijam na spletu, ki prikazujejo celo šunko z le enim simpatičnim obročkom ananasa na vrhu. Ne! Svojo šunko morate vsaj 24 ur pred peko namočiti v čim več zmečkanega svežega ananasa, ki bo beljakovinam dal vetra! In ko jo boste še spekli, se bo rezultat kar stopil v vaših ustih. Če imate kaj ostankov, jih uporabite na domači pici naslednji dan, da dokončate svojo amerikanizacijo in razjezite svoje italijanske sosede.
Klasika med sladicami