Krivolovec v Trnovski vasi

Zloba ne pozna meja – najprej ustrelil domačo muco, nato še golobe

Senka Dreu
19. 2. 2024, 05.56
Deli članek:

S kakšnimi frustracijami se bori človek, ki se mora za lastno dobro počutje izživljati nad nedolžnimi bitji, se vprašamo vsakič, ko naletimo na primere mučenja živali.

SP
Sreča v nesreči je bila, da je šel strel brezvestneža mimo vseh vitalnih organov, muca je bila dvakrat operirana, a kaže, da bo okrevala.

Eden takih je nedavni primer iz Črmlje v občini Trnovska vas. »Naša muca rada raziskuje okoli hiše, a se v mraku zmeraj pojavi pred domačimi vrati. Tokrat je ni bilo, zato me je zaskrbelo in sem jo začela klicati, a dolgo brez uspeha. Kasneje zvečer sem poskusila še enkrat in slednjič se je prikazala. Premikala se je zelo počasi, nekam čudno se je zibala, šele ko je prišla do mene, sem videla, da je vsa krvava, v prsih pa ji je zevala velikanska luknja. Grozen šok,« pretresena pripoveduje lastnica. 

Po čudežu preživela 

Prepričana, da se je stepla z drugimi mački ali da jo je napadel pes, jo je nemudoma odpeljala na veterino, kjer pa je rentgen pokazal, da jo je nekdo ustrelil. »Niti v sanjah ne bi pomislila, da je kaj takega sploh možno. Pravzaprav še zdaj ne morem verjeti, da je nekdo lahko tako hudoben,« je dejala.

Sreča v nesreči je bila, da je šel strel mimo vseh vitalnih organov, seveda pa je kljub temu povzročil veliko škodo, muca je izgubila veliko krvi in utrpela raztrganine, veterinarji so jo doslej tudi že dvakrat operirali. »Revica se dobro drži in počasi okreva, upam, da bodo šivi zdržali, da se bo rana lahko zacelila. Vsekakor pa bo trajalo še kar nekaj časa, da bo spet zdrava.« Lastnik si je takoj po dogodku temeljito ogledal okolico in pri zapuščeni hiši v neposredni bližini našel nekaj nastavljene hrane in štiri ustreljene golobe; vse skupaj je bilo videti kot nastavljena vaba.  

Je šlo za zračno ali strelno orožje?

Prizorišče so si nato ogledali še policisti in se med drugim pogovorili z lovci Lovske družine Trnovska vas. Tiste dni oziroma noči je bilo namreč v neposredni bližini pogosto slišati streljanje. »Sumimo, da je na delu krivolovec. Ponoči še zmeraj poka, zato smo poostrili nadzor, hodimo na oglede in upamo, da ga izsledimo,« razlaga rajonski lovec Matej Gradišnik. Na mariborski policijski upravi so nam potrdili, da ptujski policisti v primeru ustreljene mačke in štirih divjih golobov preiskujejo kaznivo dejanje mučenja živali po 341. členu kazenskega zakonika, njihove prve ugotovitve pa nakazujejo, da naj bi storilec pri tem uporabil zračno orožje.  

SP
Lastnik ustreljene muce je v neposredni bližini hiše našel tudi štiri ustreljene divje golobe.

V kratkem že drugi primer  

»Nikakor se nimam za strokovnjaka za orožje, pa vendar si upam trditi, da muca ni bila ustreljena z zračno puško, ampak z nekim močnejšim strelnim orožjem,« pravi Domen Horvat z Veterinarskega centra Mlakar na Ptuju, ki je žival sprejel in nato tudi operiral. Glede na poostren nadzor v trnovskem lovišču se z njim očitno strinjajo tudi lovci. V Veterinarskem centru Mlakar so se z ustreljeno živaljo ukvarjali že okrog novega leta. Tudi takrat je šlo za muco. Zatekla se je k dobrim ljudem, ki so jo pripeljali na pregled k veterinarju, nato pa se je izkazalo, da se je nanjo z zračno puško spravil neznanec in jo dobesedno prerešetal. Na srečo je preživela. Lani so policisti Policijske postaje Ptuj obravnavali dva primera suma storitve kaznivega dejanja mučenja živali in dva primera nezakonitega lova.  

Krivolov je kaznivo dejanje  

Zanimalo nas je, kako pogost je pri nas pojav krivolova, zato smo se po odgovore obrnili na Lovsko zvezo Slovenije (LZS) in lovno inšpekcijo, ki deluje v okviru ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo. »LZS ne vodi evidenc o nezakonitem ubijanju živali, saj za to nima pravne podlage. Smo pa v sodelovanju z ministrstvom za notranje zadeve podrobneje usposobili policiste za uspešnejše zaznavanje, pregon in sankcioniranje nezakonitega ubijanja prostoživečih živali, do katerega imamo ničelno toleranco. Za kršitve Zakona o divjadi in lovstvu je sicer pristojna lovska inšpekcija, za kršitve na področju zavarovanih prostoživečih živalskih vrst pa policija.«  

Tudi na lovskem inšpektoratu ne vodijo evidence o številu zabeleženega krivolova v Sloveniji, pač pa beležijo statistiko kršitev določila Zakona o divjadi in lovstvu, ki prepoveduje lov prostoživečih sesalcev in ptic, ki se ne lovijo oziroma niso divjad, ali lov divjadi izven lovne dobe. Inšpektorji so leta 2021 obravnavali 29 primerov takih kršitev, leta 2022 52, lani pa 32.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste