Slovenija

Foto: Znani so zmagovalci tekmovanja Naj krof Slovenije 2024

D.K.
7. 2. 2024, 11.40
Posodobljeno: 7. 2. 2024, 11.49
Deli članek:

Zmagovalec v kategoriji Naj klasični krof Slovenije 2024 in Naj inovativni krof Slovenije 2024 je letos isti, in sicer BIC (Biotehniški izobraževalni center) Ljubljana, smer slaščičarstvo. Pri inovativnih krofih so slavili s krofom s slivovim polnilom in meringo piva ter suhega cvetja.

Turistično gostinska zbornica Slovenije
Najboljša krofa so pripravili v Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana

Včeraj je v organizaciji Turistično gostinske zbornice Slovenije že četrto leto zapored potekal izbor za Naj krof Slovenije 2024. Zmagovalci posameznih kategorij so bili razglašeni danes, ko je priznani slovenski etnolog Janez Bogataj, predstavil bogato izročilo cvrtja krofov na Slovenskem.

Prireditev je sicer nastala v koronskem obdobju, ko so bile turistične kapacitete zaprte,  Turistično gostinska zbornica Slovenije  pa je s prireditvijo želela vseeno izvesti gostinski dogodek in s tem poskrbeti za vsaj malo dogajanja in optimizma v panogi. Zaradi številnih pozitivnih odzivov pa so se odločili za nadaljevanje dogodka, ki ga je podprla tudi Slovenska turistična organizacija.

Strokovna komisija v sestavi Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, mednarodni ocenjevalec WACS;
Alenka Kodele, priznana slaščičarska mojstrica, predavateljica na BIC Ljubljana in Urška Strnad, vodja gostinstva Gostinsko podjetje Trojane je izbirala med več kot 30 krofi ter ponovno imela zahtevno delo, saj so bili številni krofi ne le lepi, temveč narejeni z veliko domišljije.

Turistično gostinska zbornica Slovenije
Najboljša krofa pripravili v Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana

Tomaž Vozelj ocenjuje, da so krofi po izgledu lepši kot v lanskem letu. Meni, da je v testu pravi delež kvasa, pohvalil pa je tudi kakovost uporabljenih marmelad. Alenka Kodele je dejala, da je ocenjevanje inovativnih krofov zanimivo tudi za komisijo, saj morajo poleg samega videza upoštevati tudi kombinacijo okusov dodatkov, ki jo je pogosto težko uskladiti z okusom samega krofa.
Urška Strnad je povedala, da pri proizvodnji krofov na Trojanah tudi eksperimentirajo, iščejo novosti v ponudbi. V zadnjem obdobju sicer beležijo velik interes po krofih s strani madžarskih gostov.

Med inovativnimi krofi so ponovno največ pozornosti komisije vzbudili krofi z različnimi polnili, npr. pomarančo, korenjem, ingverjem, kurkumo, bučo, bobom, slano karamelo, pivsko meringo, posušeno vrtnico, jurko, tartufato ipd. Pri ocenjevanju so sicer upoštevali izgled in splošni vtis izdelka, pravilno obdelavo testa, stopnjo cvrtja, polnilo in okus.

V kategoriji klasičnih krofov je drugo mesto osvojila Kavarna in slaščičarna Marjetica iz Celja, tretje pa Srednja šola za gostinstvo in turizem Novo mesto z dijakinjo Janjo Lapuh. V kategoriji inovativnih je drugo mesto osvojil krof s citrusovo kremo, meringo melise in belo čokolado Istrabenz turizma, tretje pa krof z jabolčnim polnilom in praženimi lešniki Atlantide Rogaška.

Lani so najboljši klasični krof pripravili v Domu starejših občanov Novo mesto, najboljšega inovativnega pa tako kot letos v Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana.

Estrada

radio-1
Šou domov

Robert Roškar ostal brez sovoditeljice

Jaka Peterka
Jaka Peterka

Priljubljeni radijski voditelj iskreno o varanju

Maruša Mišmaš Zrimšek, nosečnost
Maruša Mišmaš Zrimšek

Slovenska atletinja si želi po porodu nastopiti na olimpijskih igrah

Melania in Donald Trump
Oblačenje prve dame

Kaj modni opazovalci pričakujejo od Melanie Trump?

Čedno dekle, Pretty Woman
Neprimerni in sporni

Večne filmske ljubezni, ki bi bile danes močno obsojane

dagi in monika 1
Anže Langus Petrović

Mož Avsenikove vnukinje se je navadil na poročni prstan

Zanimivosti

mikrovalovna pečica
Nepogrešljiv aparat

Določeno hrano lahko v mikrovalovni pečici raznese ali pa celo zogleni

kavni aparat
Čiščenje in vzdrževanje

Poskrbite, da vam dragega kavnega aparata ne uniči vodni kamen

rep03-2025_naslovka
Zanimivosti

Obračun v političnem zakulisju: tarča je Robert Golob, ne Boštjan Poklukar

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij