Zakon udaril po gostinskih obratih

S »štempljanjem« tudi nad zdravo prehrano zaposlenih. Kaj in kdaj bodo jedli?

MG
18. 12. 2023, 06.22
Deli članek:

Novela zakona o evidentiranju na področju dela in socialnega varstva odpira številna vprašanja, na katera za zdaj ni pravih odgovorov. Večina pa meni, da gre za še eno nepotrebno birokratsko evidenco, za katero se ne ve, komu služi.

Jure Kljajić
Evidenca malice, polurnega odmora, je poslovanju restavracije Gastro, že v prvih dneh prinesla 15-odstotni upad prometa.

V industriji, podjetjih, je evidenca delavca na delovnem mestu že dolgoletna obveza. V okviru vodenja evidence o izrabi delovnega časa je sedaj treba voditi tudi evidenco odmora za malico in njeno trajanje, saj se ta šteje v redni delovni čas in zanj delavec dobi plačilo. Dolgoletni ptujski gostinski delavec Marjan Skok je ob začetku uveljavitve novele zakona o evidencah na področju dela in socialnega varstva opozoril na to, da je ta neizvedljiv v gostinstvu in turizmu, tudi v industriji in podjetjih.

Že v prvih dneh 15-odstotni upad

Evidenca malice, polurnega odmora, je poslovanju restavracije Gastro, ki še vztraja pri pripravi toplih malic, že v prvih dneh prinesla 15-odstotni upad, ker delavci iz bližnjih obratov, tovarn več ne prihajajo na regresirani topli obrok. Kritičen je do pripravljavca zakona, do delodajalcev in Obrtno-podjetniške zbornice, da so bili »tiho«, ko se je pripravljala novela že omenjenega zakona. »Ljudje, ki niso vezani na to, politiki, visokošolski učitelji, torej izjeme, njim je vseeno. Tudi vodstva v podjetjih gredo jest, ko lahko gredo jest. Pri nas v gostinstvu pa je specifika, ne more biti malica opredeljena na pol ure. Mi včasih jemo slabše kot marsikdo. Mi moramo delati, ko so gostje pri nas. Ne moremo reči, zdaj pa se gremo štempljat za malico, počakajte pol ure, da vam bomo postregli. Kdo si lahko to izmisli in zapiše v zakon, povejte?! V gostinstvu lahko gremo jest, ko se gostje najedo. Včasih jemo tudi za šankom,« je resnico čisto odkrito povedal Skok.

Č.G.
Marjan Skok poziva odgovorne, naj se že enkrat jasno opredelijo glede zdravega prehranjevanja zaposlenih.

Zakonodaja tepe po gostincih že dolgo

Že od prvega dne uveljavitve sprememb pri evidentiranju delovnega časa se v gostinskem obratu Gastroja srečujejo z upadom malic. »To, da gostinci že leta pijemo tinto, nikogar ne briga. Kot nikogar ne briga, če mi neko podjetje ne plača za malice, če gre v stečaj in gostinca dodatno ogrozi v njegovem poslovanju. V času korone, ko nismo delali, nas nihče ni odvezal plačila za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča in še česa. Koliko nesmiselnih zakonov smo sprejeli v zadnjih tridesetih letih, ki so udarili po gostinstvu in turizmu? Začelo se je s Kebrovim zakonom, šilčki so do 10. ure prepovedani, pivo in vino ne, četudi se nekdo lahko v tem času napije tudi od vina in piva. Nato je prišel protikadilski zakon, ki je od gostincev zahteval ureditev kadilnic. Vmes pa se je zgodil še hacap. Veliko denarja smo vložili v to, da lahko izvajamo vso to zakonodajo. Mi bi morali učiti inšpektorje, mi imamo prakso, oni so samo v knjigah prebrali o čistih in nečistih poteh. Hacap lahko nadzoruje nekdo, ki ima večletno prakso v gostinstvu, ne pa samo na papirju. Že od nekdaj, ko še ni bilo hacapa, piščančjega mesa nismo nosili mimo zelenjave, ker to ne gre. Vse to smo vedeli že pred 50 leti. Ker pa je nekdo moral nekaj narediti, je uvedel hacap.«

Bodo topli obroki »izumrli«?

Če bo šlo tako naprej, če se bo upad malic še povečeval, jih bodo v Gastroju morali prenehati pripravljati za tiste, ki so doslej še prihajali v njihovo restavracijo. »Drugo je seveda, kjer imajo podjetja lastne razdelilnice in jim je mogoče malico dostavljati z določenim časovnim zamikom. Vse več pa je podjetij, ki se odločajo za izplačilo regresa za malico v denarju, namesto da bi delavcem v resnici omogočili topli obrok v osmih urah. Nihče pa jih ne more prisiliti v to, da bodo uredila razdelilnice hrane, če jih doslej še niso imela,« ugotavlja Skok.

Zaposleni v industriji, podjetjih, kjer nimajo razdelilnic oz. primernih prostorov, v katerih bi lahko na človeka vreden način pomalicali, se bodo sedaj prehranjevali v garderobah. Se je kdo ob tem vprašal, kje bodo končali ostanki hrane? Za gostinca se ve, kaj mora narediti vsak dan sproti z ostanki hrane. Prostor, v katerem delijo hrano, vselej očistijo, kot tudi odpeljejo biološke odpadke. Tega sedaj ne bo. To je daleč od hacapa, zato tudi vprašanje, zakaj smo ga sploh uvedli, če pa ga sedaj ne bo mogoče izvajati.

Č.G.
Očitno bodo morali tisti gostinci, ki še pripravljajo malice, iskati nove poti do gostov.

Igrajo se (tudi) z zdravjem ljudi

Kot kaže, gre v tem primeru za novo ogrožanje zdravja delavca na delovnem mestu. »Na eni strani govorimo, kako skrbimo za to, da bi imeli zdrave delavce, delamo pa popolnoma drugače oz. v njegovo škodo. Zaradi takšnih ali drugačnih razlogov so že v preteklosti v nekaterih podjetjih ukinili obrate družbene prehrane. Namesto za toplo malico gre denar sedaj za vse drugo, samo ne za toplo malico. Podjetja pa z izplačilom regresa za malice v denarju navidezno povišujejo že tako mizerne plače zaposlenih v industriji. Dolgoročno to ne bo šlo, igramo se z zdravjem ljudi. Samo poglejmo šoferje, tri četrtine je bolnih na želodcu, črevesju, ledvicah itd., ker se niso imeli časa zdravo prehranjevati. Lahko pa delavcem omogočimo topel obrok, če bomo določili, da je malica od 10. do 11. ure ali od 12. do 13. ure, tako kot je to v tujini,« še pove Marjan Skok, ki poziva odgovorne, naj se že enkrat jasno opredelijo glede zdravega prehranjevanja zaposlenih. Še prej pa odpravijo birokratske nesmisle pri štempljanju po novem.

Tisti gostinci, ki še pripravljajo malice, bodo morali iskati nove poti do gostov, če bodo želeli preživeti. Opazno pa je tudi, da se je v nekaterih gostilnah povečalo naročanje hrane po telefonu z osebnimi prevzemi, ker nihče noče tvegati. Sankcije za neupoštevanje zakona so visoke.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste