Nova električna realnost

"Zeleni prehod nas bo stal!" Kdo se bo moral prilagoditi v novem obračunavanju omrežnine

G.G./STA
13. 12. 2023, 14.46
Posodobljeno: 13. 12. 2023, 15.00
Deli članek:

Uvedba novega obračunavanja omrežnine je razbesnela ljudstvo. Nekateri težko razumejo razdelitev na pet blokov z različno tarifno postavko, najbolj pa jih razhudi možnost penalov ob preseganju dogovorjene moči v 15 minutnih intervalih.

Profimedia
Pri kuhanju ne bo težav. Kdor pa bo istočasno polnil električni avto, se grel s toplotno črpalko, po možnosti še pral...bo pa moral nekoliko preračunati, da ne bo presegel dogovorjene moči.

Kaj pomenijo te spremembe za povprečnega gospodinjskega odjemalca elektrike?  "Ne bo nam treba kuhati ponoči, uporaba toasterja nas ne bo udarila po žepu in obračun omrežnine sam po sebi ne prinaša dviga omrežnine," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani zagotovila direktorica Agencije za energijo Duška Godina, potem ko so se v medijih pojavile objave, ki so bile po njenih besedah zavajajoče ali neresnične.

Izračuni agencije kažejo, da bo povprečen gospodinjski odjemalec (s porabo okoli 4000 kWh letno) v letu 2024, v katerem bo novi način veljal od 1. julija naprej, plačal približno en odstotek manj omrežnine kot v letu 2023. Približno enak učinek bo po navedbah agencije tudi pri malih poslovnih odjemalcih. Če bi nov obračun omrežnine veljal vse leto, pa bi ta odjemalec na letni ravni ob nespremenjeni rabi omrežja plačal 11,91 evra oz. pet odstotkov manj omrežnine kot v letu 2023. Bo pa strošek omrežnine drugače porazdeljen - v višji sezoni, v zimskih štirih mesecih, bo višji, v nižji sezoni pa nižji.

Poleg razlikovanja v nižji in višji sezoni ter po časovnih obdobjih posameznega dneva bo po novem pomembno, ali bo odjemalec presegel dogovorjeno obračunsko moč - to bo elektrooperater določil za vsakega odjemalca glede na njegovo konično porabo v preteklem obdobju - saj se bo ta prekoračitev dodatno zaračunala.

Prehodno obdobje za testiranje

Dodatnega zaračunavanja prekoračitve pa v prvih dveh letih še ne bo, saj je določeno prehodno obdobje. Zato Godina gospodinjstvom za naslednji dve leti ne priporoča spreminjanja dogovorjene moči. V tem času bodo lahko spremljali svojo porabo ter bodo obveščeni o morebitnih prekoračitvah in o tem, kakšni bi bili dodatni stroški. "Zaračunavanje presežene moči ni kazen, temveč je po predvsem pomembna varovalka za primere, ko bi želeli dogovorjeno moč znižati na minimum in ne bi spreminjali naših navad pri rabi energije," je dodala.

Primer: toplotna črpalka in električno vozilo

Primer odjemalca s sončno elektrarno, toplotno črpalko, električnim vozilom pa kaže, da je njegova trenutna obračunska moč precej nizka in ima zaradi tega razmeroma nizko omrežnino iz konic, ki bodo pa podlaga za določitev dogovorjene moči, je povedala Godina in dodala, da takšen odjemalec omrežje bremeni bolj, kot mu je zaračunano. Po novem bo obremenjen bolj, bo pa lahko to zvišanje s prilagoditvami - npr. z določanjem obratovanja toplotne črpalke v obdobjih, ko bo omrežnina nižja - ublažil.

Skupno pobrana omrežnina bo do vključno leta 2026 ostala nespremenjena, saj se bodo višji stroški elektroperaterjev, ki so med drugim posledica višjih cen elektrike, ki se izgubi v omrežju, po lani sprejeti interventni zakonodaji krili iz drugih virov, je povedala Godina.

Dolgo se ni vlagalo, zdaj pa bodo dražili

So bo pa omrežnina, iz katere operaterji zagotavljajo oskrbo z električno energijo in razvoj omrežij, v prihodnje zaradi zelenega prehoda ter predvidoma večje porabe elektrike in večjih koničnih obremenitev omrežja - s povečevanjem števila toplotnih črpalk in električnih avtomobilov - morala zvišati, je dejala Godina. "Zeleni prehod nas bo stal," je dodala.

Podobno je predsednik Energetske zbornice Slovenije in direktor Elesa Aleksander Mervar poudaril, da zelenega prehoda "za ta denar, ki je danes", ne more biti.

Eles je to, da se omrežnina v Sloveniji v zadnjih letih ni zviševala, uspel zagotavljati s povečanimi prihodki, ki jih je ustvaril s povečanjem t. i. komercialnih čezmejnih prenosnih kapacitet, je pojasnil. A ob zvišanju vseh stroškov po njegovih besedah ni mogoče pričakovati, da bi omrežnina ostala na enaki ravni.

Novi sistem obračunavanja omrežnine bo po dveh prestavitvah - najprej je bilo določeno, da bo uveden 1. januarja 2024 in nato 1. marca 2024 - začel veljati 1. julija 2024. "Tega datuma ne bomo več prestavljali," je danes dejala Godina. Po novem bo obračunavanje različno v višji (od začetka novembra do konca februarja) in nižji sezoni. Določenih bo pet časovnih blokov, pri čemer bodo lahko v posameznem dnevu nastopili trije časovni bloki.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste