Kvalifikacije

Foto: Šok na začetku drugega polčasa, nato je udaril Verbič, Slovenija odhaja na evropsko prvenstvo!

S.R.
20. 11. 2023, 20.04
Posodobljeno: 20. 11. 2023, 22.42
Deli članek:

Slovenskim nogometašem je v razprodanih Stožicah uspelo kronati odlične predstave v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Po zmagi z rezultatom 2 proti 1 odhajajo na evropsko prvenstvo.

Martin Metelko
Slovenijo je v vodstvo popeljal Benjamin Šeško.

Izbranci Matjaža Keka so si priigrali priložnost, da se po dolgem času, prvič po letu 2000 uvrstijo na evropsko prvenstvo, ki bo naslednje leto potekalo v Nemčiji. V današnjem, zadnjem kvalifikacijskem dvoboju, ko so jim nasproti stali kazahstanski nogometaši, je bila dovolj že točka.

alesfevzer.com
Zadnji trening pred tekmo.

»Pričakujemo težko tekmo. Obe reprezentanci se borita za Euro, zato bomo naredili vse na igrišču, da si zagotovimo vozovnico za Nemčijo. Tako mi kot Kazahstan imamo edinstveno priložnost, obe reprezentanci si zaslužita, da sta v tem položaju, v katerem sta pred odločilno tekmo. Tekmo, ki bo, ponavljam, zelo težka. Naredili bomo vse, da si zagotovimo evropsko prvenstvo,« je po poročanju STA pred dvobojem napovedal Jan Oblak. Da verjame v ugoden razplet, čeprav jih čaka težka tekma, pa je poudaril selektor Kek.

Slovenija: Oblak, Žan Karničnik, Miha Blažič, Jaka Bijol, Erik Janža, Petar Stojanović, Adam Gnezda Čerin, Tim Max Elšnik, Jan Mlakar, Andraž Šporar, Benjamin Šeško.

Martin Metelko
Slovenija proti Kazahstanu

V prvem polčasu Šeško za 1 - 0

Slovenci so v razgretih Stožicah začeli pogumno, pričakovano so imeli žogo več v svojih nogah, a si razen strela, ki ga je od daleč sprožil Stojanović, v prvih 20 minutah večjih priložnosti niso priigrali. Polpriložnost je imel tudi Mlakar, ki je po predložku poskušal z glavo, medtem ko so Kazahstanci več stavili na protinapade. Mlakar je z glavo poskušal tudi v 24 minuti, ko se je po sploh prvem kotu na tekmi osamljen znašel na robu kazenskega prostora, a je še enkrat več meril visoko, previsoko. Nekaj minut pozneje je na drugi strani z glavo poskušal Islam Česnokov, a je usnje končalo v varnih rokah Oblaka. Sicer pa je bila to razmeroma moška igra na obeh straneh, a ne toliko groba, da bi moral sodnik poseči po kakšnem kartonu. Vsaj čutiti je bilo, da so bližje golu Slovenci, a občutek v srcu sam po sebi ne zatrese mreže. Še več, tu in tam se je odvila tudi kakšna minuta, ko so pritisnili Kazahstanci. Potem pa kot strela z jasnega, strel z bele točke za Slovenijo! Odgovornost je na svoja pleča prevzel Šeško, ki je žogo hladnokrvno poslal v levi vratarjev kot. Vratar je šel desno.

Šok že takoj na začetku

Pričakovati je bilo, da bodo Kazahstanci poskušali na vse ali nič, ostal jim je le še polčas, da rezultat obrnejo sebi v prid. Počakati je bilo treba le dve minuti, pa so Stožice doživele šok, z njimi pa tudi vsi za televizijskimi ekrani. Pred Oblakom se je po predložku sam znašel Ramazan Orazov in s sploh prvim golom za svojo reprezentanco izenačil. Bilo je to nekaj minut nervoze na slovenski strani, a so nato igro uspeli umiriti in znova zavladati na zelenici. V 59. minuti so Slovenci znova zapretili. Po kotu so sprožili strel iz neposredne bližine, a je žoga zadela enega od kazahstanskih nogometašev, ki je stal na golovi črti. Drugi polčas je bil precej bolj izenačen, kazahstanci so se uspeli pogosteje dokopati do izgubljenih žog in prevzeti pobudo. Igra je bila odprta, obetal se je napet zaključek, a je nato s sijajnim golom stvari na svoje mesto postavil Benjamin Verbič, ki je v igro vstopil v drugem polčasu. Po bliskovitem protinapadu in natančnem strelu z roba kazenskega prostora je Slovenijo znova popeljal v vodstvo, s tem pa so ugasnile kazahstanske sanje. Slovenski nogometaši so nato tekmo rutinirano pripeljali do konca.

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!