Na višjem sodišču

Tudi v pritožbi Ankarančan Nikola Gajić trdi, da ni užival kokaina

Sijan Pretnar
8. 11. 2023, 21.36
Deli članek:

V nekaj tednih bo znano, ali bo Nikola Gajić, ki je sredi aprila 2020 povzročil tragično nesrečo, v kateri je umrl motorist iz Kopra, kmalu dobil poziv na prestajanje zaporne kazni. Okrožno sodišče ga je januarja obsodilo na dve leti in tri mesece zapora, višje sodišče pa je pred dnevi obravnavalo pritožbi obrambe obtoženega in tožilstva.

Zdravko Primožič/FPA
Nikola Gajić je aprila 2020 na cesti pod izolsko bolnišnico prekrižal pot motoristu iz Kopra, ki je zaradi hudih poškodb kmalu po nesreči umrl.

Nikola Gajić iz Ankarana je tragično nesrečo povzročil 19. aprila 2020. Z avtom je v nedeljo popoldne peljal od krožišča pod izolsko bolnišnico proti Izoli, na koncu zaporne ploskve in čez neprekinjeno črto je zavil levo proti makadamskemu parkirišču ob cesti in presekal pot motoristu, ki je pripeljal iz nasprotne smeri.

Ko je opazil srebrno xsaro, je začel zavirati, hip zatem pa je z motorjem padel in drsel po cesti. Motor je zadel v desni bok xsare, motorist pa v zadnji del avta in obležal. Kljub hitri pomoči je v izolski bolnišnici zaradi hudih notranjih poškodb in krvavitve umrl.

Toksikološke preiskave so pokazale, da je imel Gajić v krvi in urinu kokain in presnovke kokaina. Koprsko tožilstvo je proti njemu vložilo obtožnico zaradi kaznivega dejanja nevarne vožnje. Izvedenec je pojasnil, da motorist ni vozil prehitro, kot je poskušal prikazati obtoženi; ugotovil je, da se je nesreča zgodila, ker je voznik z avtom zavijal levo in spregledal motorista. Ocenil je še, da je imel obtoženi dovolj časa, da bi pravočasno ustavil.

Sijan Pretnar
Obtoženi Nikola Gajić se je skrival pred objektivi.

Tožilka je predlagala tri leta zapora

Državna tožilka Nataša Valentič Kuštra je po končanem dokaznem postopku sodnici Poloni Veberič predlagala, da obtoženemu prisodi tri leta zapora in mu za dve leti vzame vozniško dovoljenje. Odvetnik Viktor Juhant, ki zagovarja Gajića, je pred koncem sojenja predlagal še nekatere nove dokaze, s katerimi je med drugim poskušal spodbijati dokaze o obtoženčevi vožnji pod vplivom kokaina. V zaključni besedni pa je poudaril, da je vprašanje krivde ostalo neraziskano, očitek, da je Gajić užival mamila, pa da je neutemeljen. Ocenil je, da je predlog tožilke prestrog, in menil, da bi šlo lahko kvečjemu za kaznivo dejanje povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti.

»Žal mi je, ni bilo namerno,« je dejal pred razglasitvijo sodbe Gajić. Trdil je, da se ne drogira, kokain pa da se je v njegovi krvi znašel, ker je bil pred nesrečo na zabavi, kjer so drugi uživali oziroma kadili kokain.
Sodnica Polona Veberič je obtoženemu poleg dveh let in treh mesecev zapora za dve leti prepovedala vožnjo. Trditvam, da se je prepovedana droga v njegovi krvi in urinu znašla zato, ker naj bi drugi v prostoru kadili kokain, ni verjela. »Tam se ne sme zavijati levo, nobenega znaka ni, ki bi to dovoljeval,« je še poudarila sodnica in pojasnila, da obstaja vzročna zveza med ravnanjem obtoženega in smrtjo motorista. Za Gajića ni našla skoraj nobene olajševalne okoliščine, razen tega, da še ni bil kaznovan.

Odvetnik predlagal razveljavitev sodbe ali nižjo kazen

Na sodbo sta se pritožila tako obramba kot tožilstvo, ki je prepričano, da je sodišče Gajiću izreklo prenizko kazen. Na sejo višjega sodišča je minuli četrtek prišel le odvetnik Juhant, ne pa tudi obtoženi. Odvetnik je v njegovem imenu predstavil poudarke iz pritožbe in senatu, ki ga vodi višji sodnik Aleš Arh, predlagal, da sodbo razveljavi in zadevo vrne okrožnemu sodišču v novo sojenje ali pa sodbo spremeni in Gajiću prisodi leto zapora ter mu prepove vožnjo vozil B-kategorije za eno leto.

Profimedia
Toksikološke preiskave so pokazale, da je imel Gajić v krvi in urinu kokain.

Ponovil je trditve obtoženega, da sploh ni vedel, da je vozil pod vplivom kokaina. Oporekal je toksikološki preiskavi, zdravnica po njegovih besedah ni zaznala, da bi bil obtoženi pod vplivom prepovedanih drog. Opozoril je še, da ni dokazov o tem, da bi obtoženemu telesne tekočine odvzela zdravnica, kot to določa zakonodaja. Zato je že med sojenjem predlagal, da se dokaz o toksikološki preiskavi izloči.

Hkrati je v pritožbi omenil več znanstvenih študij, ki govorijo o tem, da lahko pozitivne rezultate v telesnih tekočinah da tudi pasivno kajenje kokaina in THC. Obramba obtoženega je med sojenjem predlagala, da bi sodišče določilo izvedenca medicinske, toksikološke ali druge podobne stroke, ki bi lahko pojasnil, ali je zagovor obtoženega verjeten. A sodišče predlogu ni ugodilo, zato odvetnik v pritožbi zatrjuje, da je bila obtoženemu kršena pravica do obrambe.

Senat višjih sodnikov bo sodbo predvidoma izdal v nekaj tednih, ko bo znano, kako je odločil o navedbah obrambe in tožilstva.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste