Sedli za mizo

Koalicijska barka v razburkanih vodah, bodo našli kopno?

S.R./STA
8. 11. 2023, 06.42
Posodobljeno: 8. 11. 2023, 13.55
Deli članek:

Koalicijske stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica po burnem mesecu, v katerem je po razburkanem morju plula predvsem največja vladna stranka, danes pretresajo več perečih tem. Glavna med njimi je morebitno zmanjšanje števila ministrstev.

Sašo Švigelj
Koalicijski trojček bo danes sedel za skupno mizo in se pogovoril o možnosti rekonstrukcije vlade.

Na morebitno rekonstrukcijo vlade in krčenje ministrske ekipe je v zadnjem mesecu večkrat nakazal premier Robert Golob. Njegovi politični sopotniki v vrstah SD in Levica so bili do te zamisli doslej precej zadržani, vsi skupaj pa so v en rog trobili, da tak korak terja tehten premislek in predvsem razpravo za skupno mizo. Golob se je po politično burnem mesecu, ki so ga zaznamovali odhodi več ministrov, pri napovedi o zmanjšanju števila ministrstev naslanjal predvsem na temelje učinkovitosti oziroma neučinkovitosti pri poplavni sanaciji Slovenije. Po njegovi oceni bi lahko bil odziv na katastrofo, ki je bil v očeh koalicijskega trojčka na nekaterih področjih sicer rekordno hiter, še hitrejši, če bi bila vlada bolj vitka in bi bilo potrebnega manj usklajevanja med ministrstvi. Golob ni izključil niti možnosti "radikalnega zmanjšanja števila ministrstev", pri čemer je po njegovih navedbah odprto vse. "Veliko število je vse, kar je večje od 12," je ob tem še pristavil, minuli teden pa kot vzgled navedel tudi Švico s sedmimi ministrstvi.

Koalicijski partnerici SD in Levica, ki ju je napoved rekonstrukcije močno razburila, sicer pred današnjim srečanjem koalicijskega trojčka nista prejeli konkretnega predloga o krčenju števila vladnih resorjev. V preteklih dneh so v obeh strankah izrazili dvom v primernost in nujnost takšnega koraka ter poudarili, da njihovi ministri dobro delajo.

Jure Klobčar
Minister Mesec je pred srečanjem izrazil pričakovanje, da se bodo temeljito pogovorili.

Kaj pa izpolnjevanje ciljev?

Bolj kot pogovora o rekonstrukciji, ki bi bržkone za seboj potegnila tudi spreminjanje obstoječe koalicijske pogodbe in znova nekaj mesecev "prostega teka" v delovanju vlade, si tako želita pogovor o izpolnjevanju ciljev, zapisanih v koalicijski pogodbi ter prioritetah in načinu dela do izteka mandata. Medtem je tudi iz Svobode slišati, da brez "minimalne pripravljenosti" koalicijskih partnerjev za manjšanje števila ministrstev pri tej potezi ne bodo vztrajali za vsako ceno.

Tudi ob morebitni zeleni luči partnerjev pa ta zaradi izida lanskega referenduma, na katerem si je vladna koalicija izborila aktualno sestavo vlade, ne bo mogoča še vsaj do decembra.

Mesec srečanje pozdravlja

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je po poročanju Svet24TV ob prihodu na današnje srečanje dejal, da "pričakuje predvsem, da se bomo temeljito pogovorili. Mislim, da je jasno, da imamo veliko težav, veliko izzivov pred sabo." Današnji sestanek je pozdravil, saj je potreben pogovor o tem, "s katerega konca se lotiti" teh težav in izzivov ter s "kakšno organizacijo in kakšnim delovanjem vlade." Kar zadeva samo vsebino sestanka je minister dodal, da jo bodo komentirali po sestanku.

Vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic je bil pred začetkom precej bolj spokojen. Srečanje je označil za "redni tedenski sestanek," na katerem bodo "nadaljevali debato o dobro zastavljeni zgodbi obnove in intervencij. Kar se mene tiče, smo se vodje koalicijskih poslanskih skupin v vsem letu in pol znali o vsem pogovoriti in dogovoriti."

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste