Kaj se dogaja za štirimi stenami

V Dom na Bokalcah prihaja inšpekcija: kopanje v prevroči vodi, napačna zdravila ...

Barbara Pance, Nataša Markovič/Preiskovalno.si
4. 11. 2023, 06.41
Deli članek:

Socialni inšpektorji nameravajo v prihodnjih dneh obiskati Dom starejših občanov Ljubljana Vič-Rudnik, v zvezi s katerim odmevata dve zgodbi: »Mamina smrt ostala nepojasnjena« in »Davila se je s tujo protezo«, ki ju je objavil portal Preiskovalno.si.

Profimedia
Socialna inšpekcija spodbuja tako stanovalce kot njihove svojce, naj takoj, ko prepoznajo nesprejemljivo ravnanje, ukrepajo.

Na inšpektoratu za delo so v zadnjih petih letih prejeli zgolj dve prijavi zoper enoto Bokalce, očitki pa so se nanašali na pomoč pri vstajanju in poleganju v posteljo ter posedanju za mizo, stol ali invalidski voziček, v letu 2021 pa na omejitve obiskov v času veljavnih ukrepov za zajezitev epidemije covida. Skrb vzbujajoče pa je, kot so nam pojasnili v uradu Varuha človekovih pravic, da je veliko odklonilnih dejanj v domovih prijavljenih anonimno, včasih celo svojci ne verjamejo svojim ostarelim staršem ali sorodnikom, ko jim zaupajo lastne izkušnje o slabem ravnanju zaposlenih.

Inšpektorji pozivajo: »Prijavite nasilje«

Inšpektorji tudi še niso zaključili nadzora v trebanjskem domu, kjer je dijakinja fizično obračunala z dementno oskrbovanko in svojo agresijo tudi posnela, prav tako se je snemala med poplesavanjem pred varovancem na invalidskem vozičku, ki je vidno kazal, da mu je neprijetno. Poleg nadzora neposrednega odziva na nasilje zaposlene nad stanovalko bodo izvedli nadzor organizacije in izvajanja osnovne in socialne oskrbe ter organizacije in izvajanja aktivnosti za zmanjševanje tveganja nasilja v domu in odzivanje nanj, so podrobno razkrili na inšpektoratu za delo.

Čeprav so se po navedbah socialne inšpekcije v domu na nasilno ravnanje dijakinje odzvali strokovno, odločno in v skladu z veljavno zakonodajo, pa si ne moremo zatiskati oči pred nasiljem v socialnovarstvenih ustanovah. »Žal nobena organizacija dela v nobeni ustanovi ne more z gotovostjo preprečiti kaznivega dejanja posameznika, na zaznana kazniva dejanja in na vsako nasilno dejanje pa se je treba odzvati takoj, odločno. Spodbujamo tako stanovalce kot njihove svojce, da se takoj, ko prepoznajo nesprejemljivo ravnanje, obrnejo ali neposredno na direktorja doma ali na socialno inšpekcijo, v primeru suma kaznivega dejanja pa o tem seznanijo policijo,« poziva inšpekcija.

Žensko kopali v prevroči vodi

V Skupnosti socialnih zavodov so nam na očitke o malomarnem ravnanju zaposlenih z varovanci v enoti Bokalce, poškodovanju in celo ravnanjih, ki bi zanje lahko imela usodne posledice, odgovorili, da se delo v domovih nadzoruje v okviru strokovnih nadzorov Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov ter nadzorov, ki jih izvaja ZZZS. Zavod nima preiskovalnih, inšpekcijskih ali nadzornih pristojnosti in tudi ni organ pregona, zato veliko odgovornost o preprečevanju zlorab polaga na stanovalce in njihove svojce. Njihove povratne informacije so ključne, dodajajo in prav tako pozivajo vse, da »se v primeru nezadovoljstva z delom takoj obrnejo na strokovnega delavca v domu izvajalca ali vodstvo doma. Izvajalci so še kako zainteresirani, da čim prej odkrijejo in odpravijo morebitne nepravilnosti.«

Opozorimo na zgodbi dveh bližnjih sorodnic varovancev v enoti Bokalce, ki sta se izpovedali o pretresljivem ravnanju z njunima ostarelima in onemoglima mamama v ljubljanskem domu starejših. Silvija Novak je spregovorila o krutem ravnanju z zdaj že pokojno mamo, ki so jo med kopanjem namestili v vrelo vodo, zaradi česar je morala ženica prejeti zdravniško oskrbo. Hči je dogodek prijavila policiji, vendar se za nadaljnji pregon negovalk ni odločila zaradi nizkega socialnega statusa zaposlenih v domu starejših. Prav tako so v domu za oskrbo mame želeli napihniti stroške storitev, kar je Novakova k sreči odkrila še pred podražitvijo na položnici.

Profimedia
Inšpektorji še niso zaključili nadzora v trebanjskem domu, kjer je dijakinja fizično obračunala z dementno oskrbovanko.

To ni ona

Brigita Kneževič pa je s skrbnostjo preprečila, da bi mama v domu prejela napačna zdravila in prehrano, saj je ugotovila, da leži v postelji z imenom druge stanovalke. Prav tako je med enim od obiskov prišla k mami ravno, ko se je davila s tujo protezo v ustih. Obe skrbnici sta bili in sta še glasni pri opozarjanju na anomalije v domovih za starejše, na pomanjkanje ustrezne izobrazbe in empatije zaposlenih. Silvija Novak pa si kot članica združenja Srebrna nit prizadeva za korenite spremembe varstva in za dostojno življenje starejših na ravni družbe.

Incident s kopanjem, zamenjavo postelj varovancev in druge neprilike so nam potrdili tudi v ustanovi, ki jo že tretji mandat vodi direktorica Melita Zorec, in to opravičili, češ da je šlo za nesrečen slučaj. Zorčeva ravnanja svojih zaposlenih opravičuje z besedami, da »odklone pri izvajanju zdravstvene nege in oskrbe beležimo, se z vsemi vpletenimi pogovorimo in ustrezno ukrepamo. Po potrebi uvedemo tudi izredni strokovni nadzor oziroma sodelujemo s pristojnimi institucijami.« To, še dodaja, so storili tudi v navedenih primerih, od vseh, ki dela s starejšimi nimajo radi in težkih obremenitev ne morejo zdržati, pa se kmalu poslovijo.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste