Sava upada

Če bi se poškodovala kanalizacijska cev pod mostom v Kranju, bi se lahko zgodila ekološka katastrofa

D.K./STA
3. 11. 2023, 10.09
Posodobljeno: 3. 11. 2023, 12.34
Deli članek:

Zaradi narasle Save v Kranju bi se lahko pripetila celo ekološka katastrofa, so se bali na kranjski občini. Morebitno onesnaženje pa bi povzročilo težave tudi drugod. Sava je po poldnevu na srečo upadla.

Facebook Janez Černe
Most pri Planiki

V Kranju je narasla Sava dosegla in prekrila kanalizacijsko cev pod mostom pri Planiki. Če bi jo Sava, ki še vedno narašča, poškodovala, bi se lahko zgodila velika ekološka katastrofa, zato so vse pristojne službe v pripravljenosti, so za STA opozorili na Mestni občini Kranj, kjer so o tem obvestili pristojne državne institucije. V pripravi je projekt gradnje novega, višjega mostu, pri čemer občina državo poziva k pomoči.

Narasla Sava je še drugič v zadnjih treh mesecih dosegla kanalizacijsko cev na tako imenovanem planiškem mostu. V avgustovskih poplavah je deroča voda z naplavinami poškodovala betonski ovoj kanalizacijske cevi, na katero je priključenih približno 25.000 ljudi, kar predstavlja približno tretjino kranjskih občanov in dve tretjini občanov Šenčurja. 

Upajo, da ne pride do razlitja fekalij v Savo

Ob tem se je pojavila bojazen, da bi se fekalne vode razlile v Savo, kar bi pomenilo razlitje ne le na območju Kranja, temveč tudi na predelih vzdolž Save po Sloveniji in tujini, so danes opozorili na občini.

»Prvič v zgodovini je voda prešla kanalizacijsko cev na mostu pri nekdanji Planiki. Deroča voda, ki je nosila veje in naplavine, je poškodovala betonski plašč, na več mestih je počen, prav tako je poškodovan tudi most. Izpostavljeni smo ekološki katastrofi,« je dejal župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec.

Pristojni se bojijo večje poškodbe cevi, saj bi to povzročilo razlitje fekalij v Savo. To bi pomenilo hudo ekološko katastrofo ne le na območju Kranja, temveč tudi na predelih vzdolž Save po Sloveniji in tujini. Ob reki Savi namreč leži ogromno mest in naselij, ki jim v primeru huje poškodovane cevi grozi onesnaženje. »Če pride do onesnaženja, to ne bo posledica samo za Kranj, ampak za celotno Slovenijo in naprej čez mejo. Podnebne spremembe so neizprosne, posledice teh grozljive,« je avgusta dodal Rakovec.

V Kranju so trepetali tudi danes

Danes ponoči je Sava znova rekordno narasla in dosegla kanalizacijsko cev. Poplavilo je celo cesto mimo Zarice. Mestna občina Kranj je zato v stalnem stiku s pristojnimi državnimi institucijami, kjer budno spremljajo stanje. Občina s Komunalo Kranj pripravlja različne scenarije, pri čemer so na terenu tudi ekipe strokovnjakov. Povečano spuščanje jezov na reki bi bilo pri tem kontraproduktivno, saj bi lahko s tem povzročili velike težave drugje, poudarjajo na občini.

Ob tem so spomnili, da se za mostom pri nekdanji Planiki začne kanjon Zarica, ki je kot reka Sava zaščiten kot naravna vrednota državnega pomena. Vzdolž reke se nahajajo številna naselja, ki jim v primeru razlitja fekalnih voda v reko grozi onesnaženje. Zato je ukrepanje nujno, opozarjajo in znova poudarjajo, da kratkoročna sanacija obstoječe cevi ne bi bila ustrezna rešitev, saj vsako naslednje deževje povečuje tveganje pred razlitjem fekalij v Savo.

Ni več neposredne grožnje

Direktorica Direkcije Republike Slovenije za vode Neža Kodre je pojasnila, da gre za pomemben kanalizacijski vod. Po obnovi mosta bo kanalizacijska cev odstranjena iz profila vodotoka, saj tja ne spada. Poudarila je, da je medtem višina Save že upadla in da ni več grožnje, da bi kakšno drevo ali veje trčila v cev.

Gradbeno dovoljenje že pridobili

Mestna občina Kranj je že lani pridobila gradbeno dovoljenje za nov most, na katerega bo treba namestiti tudi novo kanalizacijsko cev. Most, po katerem bo potekal dvosmerni promet, bo ustrezno višji, posledično bo deroči vodi kot ob zadnjih ujmah težko dosegljiv. Občina pospešeno pripravlja podrobno gradbeno dokumentacijo in bo takoj za tem šla v izbiro izvajalca za gradbena dela.

"Vendar pa občina kratkoročno ne razpolaga s sredstvi za projekt in izvedbo nove kanalizacije, zato nujno potrebuje denarno pomoč države z naslova preprečevanja škode na javni infrastrukturi za čimprejšnjo realizacijo projekta v celoti. Le tako se bodo izognili odtekanju fekalne vode v Savo," so sporočili z občine.

Po naročilu Mestne občine Kranj je planiški most po avgustovskih poplavah sicer strokovno pregledala ekipa Zavoda za gradbeništvo Slovenije. Ugotovili so, da je stanje objekta slabo oziroma se je med avgustovsko ujmo še poslabšalo, ko je zaradi vej in drugih naplavin prišlo do mehanskih poškodb betonskega plašča in betonskih pritrditev kanalizacijskega voda.

Sava poplavlja tudi drugod

Sava je že poplavila tudi cesto Jevnica-Laze, zato so v Medvodah in Litiji preventivno zaščitili ogrožene hiše in prebivalce spodbudili k samozaščitnem ravnanju. 

Nekaj čez peto uro zjutraj je Sava poplavila med krajema Senožeti in Jevnica, okoli 8. ure pa je poplavilo cesto Jevnica-Laze, Sava pa še narašča, je dejal. Ob 8. uri je bil skupni pretok Save 1360 kubičnih metrov na sekundo. Pričakujejo pa, da bo pretok narasel do 1700 kubičnih metrov na sekundo. Če bo Sava dosegla tak pretok, bo poplavilo prve hiše, ki so sicer kolikor se da zavarovane. "Kleti vseeno poplavi, tu ne moremo nič narediti, ker prodre že podtalnica," je pojasnil poveljnik civilne zaščite Litija Igor Cividini. Dodal je, da so vsa gasilska društva ob Savi aktivirana in pripravljena na nadaljnje ukrepe in spomnil, da je noč minila mirno. 

Noč brez posebnosti je minila tudi v Medvodah, kjer pa je Sava v jutranjih urah začela naraščati in se še dviga. "Ta trenutek ne poplavlja še nobenega objekta, če se bo Sava še nekoliko dvignila, pa zna poplaviti najnižje ležeče objekte ob vodotoku Save, torej ob Gorenjski cesti in v vasi Vikrče," je opozoril poveljnik civilne zaščite Medvode Franc Jarc.

Pričakujejo, da bo Sava naraščala še do okoli 11. ure. V Medvodah so se sicer na napovedane obilne padavine in povečan pretok Save začeli pripravljati v četrtek popoldne, ko so za občane pripravili pesek in vreče. Prebivalce na ogroženih območjih pa so v četrtek tudi obiskali in jih spodbudili k samozaščiti. Štab civilne zaščite je ves čas v pripravljenosti, razmere spremljajo tudi na terenu. Ponoči v Medvodah niso imeli nobene intervencije, je za STA še dodal Jarc.

Tudi v Ljubljani je noč minila brez intervencij, je za STA povedal Robert Okorn iz Gasilske brigade Ljubljana. Sava sicer ima povečan pretok, "a ni nič kritičnega", je dodal.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste