Koroška in Štajerska

Video in foto: V Dravogradu evakuirali 15 ljudi, na Ptuju so se oglasile sirene

D.K.
3. 11. 2023, 09.32
Posodobljeno: 3. 11. 2023, 15.30
Deli članek:

Vreme tudi tokrat ne prizanaša prebivalcem Koroške. Reka Drava je že prestopila bregove, visoka je tudi Meža. Občine poročajo o podrtem drevju in plazovih. Sirene so se oglasile tudi v Spodnjem Podravju.

Facebook Zvone Burja
Pretok Drave v Dravogradu ne narašča

V Dravogradu so se danes že dvakrat oglasile sirene

Kot smo že poročali, so se zaradi naraščanja pretoka reke Drave v Dravogradu, na Muti in v Vuzenici pred 8. uro sprožile sirene, ki opozarjajo na nevarnost. Na kar so se v Dravogradu sirene ponovno sprožile okoli 8:45.

"Napovedi o pretoku reke Drave se uresničujejo, zato upoštevajte že dana navodila CZ in gasilcev. Gasilci so že od jutra na terenu in skrbijo za zaščito najbolj ogroženih predelov. Ravnajte samozaščitno in se ne zadržujte v bližini rek, da ne pride do kakšne nesreče. Po napovedih lahko pretok tekom dneva doseže 1800 m3/s zato je nujno upoštevanje navodil. Sam trenutno nisem v Dravogradu (prvi krajši dopust po juniju) zato še toliko težje doživljam te razmere doma, ampak vem, da ekipa CZ in gasilcev deluje kot je v takih razmerah potrebno," je na Facebooku zapisal župan Dravograda Anton Preksavec

KS Dravograd
Drava prestopila bregove

Kot je prvi poročal Koroški radio, je evakuacija ljudi potekala na Ribiški poti in ob Meži, kjer se Meža izliva v Dravo. Kot je kasneje za STA povedal poveljnik občinske civilne zaščite Bojan Zavec, so ob Ribiški poti preventivno evakuirali devet objektov oziroma 15 ljudi. Narasle vode, predvsem podtalne, poplavljajo na drugi strani Drave, na območju ob izlivu Meže.

Podžupan Dravograda Robi Plimon je okoli 12.00 sporočil, da Drava trenutno poplavlja ob Meži in pri policijski postaji.

Trenutno pretok na meji z Avstrijo upada, zato v Dravogradu upajo, da se pretok Drave ne bo več občutno povečal in povzročal dodatne škode na objektih in infrastrukturi. 

V Dravogradu je na terenu okoli 70 gasilcev, ki so objekte ob Dravi na Ribiški poti pomagali tudi preventivno zaščititi, ko pa se je voda začela približevati objektom, so se odločili za evakuacije. Trenutno imajo dravograjski gasilci kar nekaj dela tudi na drugi strani reke, na območju, kjer se v Dravo izliva Meža, v katero malo pred Dravogradom priteče tudi reka Mislinja. Iz objektov na drugi strani Drave trenutno poteka prečrpavanje vode, objekte pa tam bolj ogroža narasla podtalnica, je za STA še povedal Zavec. Po podatkih dravograjske civilne zaščite zdaj že nekaj časa pretok Drave ne narašča in je stabilen pri okoli 1700 kubičnih metrih na sekundo. Glede na zadnje informacije, ki jih imajo, naj bi bil danes do 18. ure pretok podoben, to je od 1700 do 1800 kubičnih metrov na sekundo. 

Težave tudi v Vuzenici in na Muti

V času dogodkov večjega obsega gasilci PGD Muta posredujejo na več lokacijah, kjer izvajajo protipoplavne ukrepe in črpajo vodo iz objektov. Gasilci PGD Vuzenica na terenu izvajajo protipoplavne ukrepe.

V Vuzenici je po besedah župana Franja Goloba Drava ponekod prešla rob obrežja, ni pa doslej poplavljala. Že od zgodnjega jutra so aktivirani gasilci, ki so s protipoplavnimi vrečami in folijo pomagali zaščititi najbolj izpostavljene objekte, trenutno pa je že poldrugo uro po podatkih župana pretok Drave stabilen pri približno 1700 kubičnih metrih na sekundo. Glede na prejete informacije pričakuje, da se bo stanje čez dan umirjalo, je povedal za STA.

Sirene v Spodnjem Podravju

V Spodnjem Podravju, kjer so zaradi naraščanja pretoka reke Drave zjutraj v desetih občinah sprožili opozorilne sirene, pretok reke še narašča, ta pa se navzdol od jezu Markovci razliva na običajnih območjih, je za STA povedal poveljnik civilne zaščite za Podravje Dragomir Murko. Aktivirane so pristojne službe, večjih težav za zdaj ni, je dejal.

Trenutno je pretok reke Drave na jezu Markovci več kot 1000 kubičnih metrov na sekundo in še narašča. Poleg štabov civilne zaščite so aktivirani tudi gasilci, ki so ponekod ob ogroženih objektih danes nameščali protipoplavne vreče. Najbolj izpostavljeni sta občini Markovci in Gorišnica, a evakuacije prebivalcev niso bile potrebne, je povedal Murko.

Ocenjuje, da bo nevarnost visoke vode trajala še nekaj časa, predvidoma do sobote. Pristojni opazujejo tudi narasli Dravinjo in Pesnico.

Plaz zaprl cesto na območju Slovenj Gradca

Zaradi močnega deževje se je znova sprožil plaz v Velunji (Artviga), ki je zasul lokalno cesto. Do nadaljnjega je ta zaprta. Zaradi plazu pa na Strojni posredujejo tudi gasilci PGD Ravne na Koroškem. 

Cesta med Mežico in Prevaljami pri Nužijevem plazu zaprta

Med Mežico in Poljano je pri Nužijevem plazu čez cesto teče voda, zaradi nanosov pa je bila vmes tudi zaprta. Na semaforjih sta se namreč na obeh straneh plazu prižgali rdeči luči. Pristojni opozarjajo na striktno upoštevanje semaforizacije.

Avtobusni prevozi so bili na relaciji Črna na Koroškem - Prevalje nekaj ur odpovedani

Po navedbah Agencije RS za okolje je v 24 urah padlo v severozahodni Sloveniji od 60 do 150 mm, krajevno pa več kot 200 mm. Največ je padlo na Voglu, 234,3 mm, v Bovcu 228,4 mm ter na Kaninu 208,1 mm. Na Koroškem in v Savinjski regiji je padlo od 20 do 60 mm, krajevno več kot 90 mm. V jugozahodni Sloveniji je padlo od 30 do 60, krajevno tudi okoli 100 mm. Manj dežja je padlo v vzhodni in jugovzhodni Sloveniji - povečini od 10 do 30 mm.

Na Prevaljah ostali brez elektrike

Ob 7.56 je v Stražišču na Prevaljah zagorel električni drog. Gasilci PGD Prevalje in KGZ Ravne na Koroščem so pogasili požar.

Sirene so se oglasile tudi na Ptuju

Urška Polanc / Večer
Narasla Drava v Dravogradu.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste