Prevelika ogroženost

Stroka je odločila, prebivalci na letuškem levem in desnem bregu se selijo

M.G.
21. 10. 2023, 13.44
Posodobljeno: 23. 10. 2023, 12.04
Deli članek:

Po ugotovitvah stroke se bosta levi in desni breg reke Savinje v Letušu selila, podrobnosti bodo krajanom pojasnili naslednji teden.

Facebook/PGD Braslovče
Narasla Savinja v Braslovčah (na fotografiji). Še huje je bilo v bližnjem Letušu.

Danes so na obisku v Savinjski regiji predstavniki vlade, ki si ogledujejo teren in potek sanacije po ujmah. Tam je tudi premier Robert Golob, ki je obisk začel v Braslovčah.

Župan občine Braslovče Tomaž Žohar je po pogovorih s predstavniki hidrološke stroke in predsednikom vlade Robertom Golobom danes povedal, da se letuški levi in desni breg selita. Podrobnosti in možnosti bodo predvidoma prihodnji teden predstavili krajanom. Ljudje bodo neposredno dobili pojasnila stroke o stopnji ogroženosti, je dejal premier. Za bivanje je po besedah Žoharja neprimernih 150 hiš na območju gmajn v kraju Letuš. Župan se zavzema, da bi te prebivalce preselili na varnejše območje znotraj njihove občine, primerno bi bilo naselje Rakovlje, ki sta si ga skupaj z Golobom danes tudi ogledala. 

Golob je pojasnil, da bodo na zborih krajanov vsi imeli možnost razčistiti svoje dileme, tudi glede tega, kaj sedaj in kaj so naslednji koraki. Dejal je še, da bo ljudi seveda zanimalo tudi, v čem je razlika, če ostanejo ali če se odločijo, da zapustijo svoj dom ali če so primorani, da ga zapustijo. "In tudi to bo pojasnjeno, ljudje imajo različne situacije," je po poročanju STA dodal Golob.

Nasipi? Razmere navzdol bi bile še bistveno hujše ...

Dosedanje strokovne ugotovitve je predstavil član sveta vlade za obnovo po poplavah in vodja sveta za vode Rok Fazarinc, ki je po poročanju STA dejal, da če bi z nasipi in drugimi ukrepi preprečevali poplave v Zgornji Savinjski dolini, bi bile razmere navzdol še bistveno hujše, kot so danes. Predstavil je tudi nekatere ugotovitve za konkretna območja, ki jih bodo predstavili tudi na zborih krajanov. Točne datume zanje še usklajujejo. "Primarni cilj ni zadrževanje vode na levem bregu ampak reševanje življenj. To je naša odgovornost. Moja v prvi meri kot župana in vlade s predsednikom na čelu. Reševanje življenj z eventuelno zgrajenimi nasipi in zidovi zelo poslabša celotno situacijo v prihodnje. Odgovorni smo tudi ne samo za zdajšnje, ampak tudi za naslednje generacije," je dejal Žohar.

Več znanega v tednu ali dveh

Vodja vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic, ki je bil v petek na delovnem obisku v Strugi, je povedal, da bo več znanega v tednu ali dveh. Pojasnjuje, da bo postopke za morebitne nadomestitvene gradnje opredelil zakon o obnovi, glede katerega še potekajo določena usklajevanja. Pomembno bo predvsem poiskati primerna zemljišča, jih komunalno opremiti in pripraviti načrte za gradnjo. Kot je dejal Šefic, bo predvidoma možnih več tipov gradnje, odvisno od posameznega območja, da bi zadostili razmeroma širokemu krogu ljudi.

Krajani "zdravorazumski"

Eden od krajanov, ki so Goloba pričakali pri kulturnem domu v Braslovčah, krajan Letuša Matjaž Hudournik, je v pogovoru z Golobom dejal, da od vlade pričakujejo zagotovitev varnosti. Stroka je namreč jasno povedala, da v Letušu ni več varno živeti. Želijo si, da vlada posluša stroko in da se zadeve uredijo v najkrajšem možnem času, po poročanju STA pravi Hudournik.

"Krajani smo zdravorazumski, vemo, da ne gre čez noč. Dajte neki semafor in povejte, kdo so odgovorne osebe ter določite časovnico. Podan nam je jasen signal, da na obstoječih hišah nič ne urejamo, da ne bomo delali nepotrebnih stroškov," je dejal Hudournik.

Krajan Rečice ob Paki Jože Dermol pa je povedal, da si na novi lokaciji želijo zanesljivosti. "Predvsem pa si želimo, da bi se psihični pritisk sprostil. Naklonjeni smo preselitvi, ampak pričakujemo, da bomo dobili hiše podobne vrednosti, kot so zdajšnje," je še dejal Dermol. Znano je sicer, da del krajanov Letuša selitvi nasprotuje in se med drugim zavzema za ustrezno ureditev brežin reke Pake in Savinje.

Seja vlade v Žalcu

V Žalcu je danes na programu tudi seja vlade, kjer se bodo vladniki srečali z župani, predstavniki gospodarstva in drugimi pomembnejšimi nosilci razvoja v Savinjski regiji. Župani si želijo hitrejše ukrepanje, a se hkrati zavedajo, da bo sanacija dolgotrajna.

Franjo Naraločnik, župan Ljubnega ob Savinji, si želi od vlade, da jim čimprej podeli koncesijo za določene odseke vodotokov, ki jih je še treba urediti, nakazilo denarja za intervencije in sanacije ter zakonodajo, ki bi omogočila možnost hitrejše gradnje.

Ivan Suhoveršnik, župan občine Mozirje ocenjuje, da čiščenje rek in hudournikov poteka veliko prepočasi in da čuti pritisk s strani občanov, da so to že vendarle začne urejati.

"Tisti, ki so bili najbolj ogroženi, želijo čim več in čim prej informacije, kaj bo z njihovimi hišami, kaj lahko pričakujejo glede nadomestnih lokacij ter kako bo s finančno pomočjo. Gotovo so prioriteta čiščenje vodotokov in njihova sanacija," je še dejal Suhoveršnik.

Savinjski gospodarstveniki se zavedajo, da bo sanacija dolgotrajna, a se bojijo, da vlada že tako prizadeto gospodarstvo, ne bi še dodatno obremenila.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste