Huda zastrupitev

Stanislava večerjala pečene bučke s paradižnikom in sirom ter nezavestna končala v bolnišnici

J.V.
11. 10. 2023, 17.35
Posodobljeno: 11. 10. 2023, 17.42
Deli članek:

Po tako fini večerji 54-letnica kajpak ni pričakovala, da bo končala v bolnišnici z neznosnimi krči in bolečinami, zaradi katerih je za nekaj časa izgubila celo zavest.

profimedia
Fotografija je simbolična.

Za večerjo si je gospa Stanislava iz Zlina na Češkem pripravila bučke s paradižnikom in jih zapekla s sirom. Po tako fini večerji 54-letnica kajpak ni pričakovala, da bo končala v bolnišnici z neznosnimi krči in bolečinami, zaradi katerih je za nekaj časa izgubila celo zavest. Zdravniki so na koncu ugotovili, da se je ženska zastrupila z bučkami oziroma toksinom kukurbaticinom, poroča Blesk. Ta spojina se pri bučah razvije, kadar se branijo pred rastlinojedci. Zastrupitev s takšno bučo je podobna zastrupitvi z gobami. Da buče vsebujejo kukurbitacine lahko ugotovimo po zelo zelo grenkem mesu buče in neprijetnem vonju.

Kljub grenkemu okusu je vse pojedla

"Začela sem z užitkom, po približno dveh tretjinah se je okus začel zdeti nenavadno grenak, a sem na žalost pojedla celo večerjo," je opisala Stanislava. Tri ure po večerji jo je začelo močno črvičiti v trebuhu, sledili so močni krči in diareja. V bolnišnici se je znašla že povsem dehidrirana. "Njeno stanje je bilo res dramatično. Pacientka je bila tako izčrpana, da je za nekaj časa izgubila celo zavest," je o nenavadnem primeru med drugim dejal Ilja Ryšavy, glavni zdravnik oddelka za intenzivno nego bolnišnice v Zlinu. Na srečo se je zaplet za Stanislavo dobro končal, po šestih dneh so jo odpustili domov in zdaj se počuti že veliko bolje.

Strah, da bi se zastrupili s takšno bučo, je skoraj povsem odveč, če upoštevate nekaj napotkov. V trgovini kupljeni kalčki semen bučevk namreč ne vsebujejo kukurbitacinov, ti pa lahko ob določenih pogojih nastanejo, ko se uporabljajo semena od prejšnje letine buč. Pazljiv je treba biti kadar na vrtu posadimo okrasne in jedilne buče skupaj, saj se lahko takrat zgodi križna oprašitev rastlin in tudi jedilne buče lahko postanejo neužitne.