Izstopa ministrica za kmetijstvo

Potni stroški ministrov: nekateri s kolesom, drugi z osebnim šoferjem in avtomobilom

Andraž Zupančič
6. 10. 2023, 06.10
Deli članek:

Slovenija ni ravno velika država, a se lahko vseeno s službenimi potmi ali le prevozom na delo in domov nabere lepo število kilometrov. In s tem je povezano povračilo potnih stroškov. Nekateri ministri in ministrice so ta privilegij, poleg vseh drugih privilegijev, vzeli zelo širokogrudno, drugi spet na delo prihajajo s kolesom.

Marko Vavpotič
Ministrica za kmetijstvo ima na voljo službeni avtomobil, avtomobil s šoferjem in še službeno stanovanje v Ljubljani.

Potem ko smo decentralizirali državo, je le malokdo pomislil, da so s tem, ko so določena ministrstva tudi v mestih ali krajih zunaj Ljubljane, povezani določeni stroški. Zato nas je zanimalo, kdo od ministrov in ministric si odreže največji kos stroškovne pogače. Veliko jih uporablja službene avtomobile ali ima službena stanovanja, nekateri pa gredo na delo tudi peš ali s kolesom.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh uporablja službeno vozilo z voznikom. Na delovno mesto se vozi iz Maribora v Ljubljano, na ministrstvu pa to vsakodnevno vožnjo z voznikom iz Maribora in nazaj opravičujejo z dejstvom, da ima ministrstvo prostore tudi v Mariboru in ministrica tako lahko kombinira delo v Ljubljani z delom v domačem kraju. Ker jo vozi voznik – kar seveda ni brezplačno in ga moramo davkoplačevalci tudi plačati –, lahko med potjo opravi precej službenih obveznosti. »Pot iz Maribora v Ljubljano traja približno uro in pol, prav tako za odhod, torej je skupaj tri ure na poti. Kadar ji delovne obveznosti omogočajo delo v Mariboru, pa za prihod na delo porabi približno deset minut,« so dodali.

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer se vozi v službo iz Šoštanja s službenim avtomobilom, na voljo pa ima tudi vozilo s šoferjem. Vsak dan za pot v službo in domov porabi približno dve uri, skladno z 28. členom uredbe o uporabi službenih avtomobilov v organih državne uprave pa se mu mesečno obračunava boniteta približno 185 evrov.

Z boniteto, nekateri tudi le s kolesom

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj vodi Aleksander Jevšek, ki službeno vozilo uporablja tudi v zasebne namene in zanj plačuje boniteto. Tedensko se vozi iz Murske Sobote, čez teden je v Ljubljani, kjer ima na voljo službeno stanovanje. »Sicer pa zaradi narave dela pogosto obiskuje regije, agencije in občine, zato opravi veliko kilometrov po Sloveniji, ki pa niso povezani z njegovim prihodom na delovno mesto,« so pojasnili na ministrstvu.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan pa, po podatkih njenega ministrstva, ne dobiva plačane kilometrine niti potnih stroškov za prevoz. Za pot v službo praviloma uporablja kolo, razen kadar to onemogočajo delovne obveznosti ali vreme. »V teh primerih uporablja tudi lastno ali pa službeno vozilo. Za pot od doma v Ljubljani do službe s kolesom običajno porabi slabih deset minut, najdaljša pot, ki jo je s kolesom opravila za prevoz na lokacijo službene obveznosti, pa je šest kilometrov v eno smer. Ministrica prav tako ne biva v službenem stanovanju, temveč je najemnica stanovanja, ki ga je že pred leti najela na nepremičninskem trgu,« pravijo.

Primož Lavre
Prednost delovnega mesta v središču mesta je tudi uporaba alternativnih prevoznih sredstev. Dominika Švarc Pipan to ve.

Minister Simon Maljevac z ministrstva za solidarno prihodnost ni upravičen do povračila potnih stroškov za prevoz na delo, saj se iz domačega Šenčurja v Ljubljano vozi s službenim renault meganom, letnik 2018, na dan pa opravi približno 60 kilometrov.

Bogato odmerjeno na ministrstvu na kmetijstvo

Ministrica za kmetijstvo Irena Šinko, ki je sicer tik pred odhodom s položaja, kot pravijo na ministrstvu, določene dneve v tednu za prevoz od doma iz Murske Sobote uporablja službenega voznika s službenim avtomobilom. Prevoz v eno smer znaša približno 184 kilometrov. Občasno pa se vozi na delo tudi sama s službenim avtomobilom, za katerega plačuje boniteto. Poleg tega ima v Ljubljani na voljo še službeno stanovanje, ki ga uporablja ob daljših obveznostih v Ljubljani ali na primer ob poznih vrnitvah s službenih poti. Ministrstvo službeni avtomobil uporablja še za druge službene obveznosti v Sloveniji in tudi v tujini, stroški goriva pa tako na vozilo znašajo okoli 500 evrov na mesec.

Minister za gospodarstvo Matjaž Han se na delo vozi iz Radeč, od doma do delovnega mesta potrebuje približno 80 kilometrov, službenega stanovanja pa nima dodeljenega. Na delovno mesto ga pripelje voznik funkcionarja.

Službeni avtomobil s šoferjem uporablja tudi minister za finance Klemen Boštjančič; prevoz na delo in domov pomeni dnevno nekaj manj kot 11 kilometrov vožnje.

Minister za obrambo Marjan Šarec je varovana oseba in za prevoze na delovno mesto uporablja službeni avtomobil, ki ga upravljajo varnostniki Službe za varovanje GPU. Varovana oseba je tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, varnostniki ga v službo vozijo z osebnim avtomobilom na relaciji Bled–LjubljanaBled.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov