Šolstvo

Svetovni dan učiteljev

M.G./STA
5. 10. 2023, 06.53
Posodobljeno: 5. 10. 2023, 07.02
Deli članek:

Ob svetovnem dnevu učiteljev opozorilo, da so ustrezno plačani zaposleni nujni za kakovosten vzgojno-izobraževalni sistem.

profimedia
Slika je simbolična.

Svetovni dan učiteljev je na mednarodni konferenci o izobraževanju leta 1993 v Ženevi razglasil Unesco. Dan zaznamujemo kot spomin na 5. oktober 1966, ko sta v Parizu leta 1966 Unesco in Mednarodna organizacija za delo sprejeli priporočila o položaju učiteljev, ki veljajo še danes. Današnji dan učiteljev obeležujemo ob geslu Brez učiteljic in učiteljev ni izobraževanja.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) opozarjajo na pomanjkanje ustrezno izobraženih učiteljev, s katerim se tako kot pri nas soočajo tudi v drugih državah. Zato smo v Sloveniji po mnenju glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja sredi najgloblje in najbolj kompleksne krize izobraževanja po osamosvojitvi.

Manj učiteljev, več učencev

Medtem ko je v šolskem letu 2021/22 po podatkih državnega statističnega urada v osnovnih šolah poučevalo 19.614 učiteljev, se je njihovo število v prejšnjem šolskem letu zmanjšalo na 18.610, čeprav se je število osnovnošolcev v primerjavi s prejšnjim letom povečalo.

Tudi število srednješolskih učiteljev je bilo lani nekoliko manjše. V srednjih šolah je bilo namreč v kanskem šolskem letu zaposlenih 6226 učiteljev, medtem ko jih je bilo v letu pred tem 6299.

Po podatkih statističnega urada je v lanskem šolskem letu v vrtcih 12.486 zaposlenih opravljalo vzgojiteljsko delo, v osnovnih šolah  je poučevalo 22.795, v srednjih 7470 ter na terciarni ravni 5540 redno zaposlenih pedagoških delavcev.

Učitelji delajo dobro, a so premalo cenjeni

Učiteljem je za njihov dan čestital tudi minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda, ki je izpostavil predanost in dobro strokovno delo učiteljev ter jim zagotovil, da so slišani. Poudaril je, da svojo delo opravljajo dobro, kljub temu, da je učiteljski poklic pogosto premalo cenjen, trud učiteljev in vzgojiteljev pa spregledan.

Ta dan sicer praznujejo v več kot 100 državah po svetu. V Sloveniji praznik učiteljev obeležimo s tradicionalno podelitvijo nagrad RS na področju šolstva, ki jih podeljujejo od leta 1966.

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost