Zanimanja za poklic vse manj

Iskanje osebnega asistenta kot iskanje igle v senu

Džanana Kmetec
4. 10. 2023, 19.15
Deli članek:

Delo osebnega asistenta je izjemno zahtevno in odgovorno, interesa za opravljanje pa je očitno zelo malo. Tudi ali predvsem zaradi nizkega plačila. Uporabniki, invalidi in njihovi skrbniki imajo posledično zelo veliko težav.

Črtomir Goznik
Delo osebnega asistenta je zahtevno, odgovorno in težko, žal pa plačilo ni temu primerno, osnovna plača je minimalna in znaša 889 evrov.

Vanja Ropič, mama 19-letnega Vida, že nekaj časa išče nekoga, ki bi ji pomagal pri negi in varstvu, a se na razpis na objavo na facebooku – ki je sicer imela več sto všečkov in delitev – ni oglasil prav nihče. Na pristojnem ministrstvu se zavedajo, da so na tem področju potrebne zakonske spremembe, predlog naj bi obravnavali še ta mesec.

Prenizko plačilo

"Prej sem opravljala delo osebnega asistenta, ki je izjemno zahtevno, delala sem popoldan, vikende, praznike... Zdaj sem zaposlena v trgovini in zaslužim več. Tu ni logike. Država bo gotovo na tem področju nekaj morala narediti," pravi Sandra, ena izmed naših sogovornic, ki je pred kratkim zamenjala službo.

Prav nizko plačilo osebnih asistentov je eden izmed razlogov, da tega dela marsikdo ne želi opravljati. Osnovna plača je v višini minimalne plače, 26. plačnega razreda, kot velja za javni sektor, in sicer za zaposlene, ki osebno asistenco izvajajo neprekinjeno tri leta pri izvajalcu osebne asistence. Plača brez dodatkov tako znaša 890 evrov. Skladno s Pravilnikom o osebni asistenci so v nekaterih primerih upravičeni še do dodatkov: za nočno delo, za delo v nedeljo, na praznike, za izmensko delo, deljen delovni čas. Nekateri prejmejo še dodatek za posebne obremenitve in odgovornosti v višini največ 15 % urne postavke osnovne plače, ko delajo z uporabniki, ki potrebujejo več nege. A tudi vsi dodatki ne znesejo dovolj, da bi konec meseca asistenti prejeli primerno plačo.

Zakaj ni zanimanja za to delo?

Ropičeva je dobro seznanjena s problematiko, pa vendar jo je neodzivnost na razpis nekoliko presenetila: "Težko verjamem, da zraven tolikšnega števila brezposelnih ni nikogar, ki bi želel biti osebni asistent. Res se verjetno marsikomu, ki dobi 500 evrov socialne pomoči, je upravičen do subvencije najemnine ipd., niti ne splača. To delo bi moralo biti bolj cenjeno in plačano. Zdi pa se mi tudi, da je ta poklic v javnosti premalo poznan, mnogi niti ne vedo, kaj to pomeni, kaj bi dejansko delali kot osebni asistenti."

Črtomir Goznik
Vanja Ropič

Zraven slabega plačila izpostavlja še en nesmisel, in sicer, da so osebni asistenti enako plačani za delo z zelo različnimi kategorijami invalidov. Razlika je le v navedenem (15-odstotnem) dodatku za posebne obremenitve: "Tudi moj Vid na primer potrebuje celodnevno nego, previjanje, hranjenje, a ker to ni na sondo, osebni aistent ni upravičen do dodatka. Razumljivo je, da bo potem raje delal pri uporabniku, ki je bolj samostojen, na primer samo slep. Žal, takšna je realnost, pri tem jih razumem." Prav zato meni, da bi morala biti že osnovna plača osebnih asistentov diferencirana glede na zahtevnost varstva in oskrbe uporabnika.

Brez osebne asistence bi zelo težko živeli

Vid ima sicer dva osebna asistenta, a je trenutno njegova mama v veliki zagati. Ena asistentka je na zasluženem dopustu, drugi bolniško odsoten. Sama 24 ur na dan zanj zelo težko skrbi. Da je zadeva še težja, je pred kratkim umrl Vidov oče, ki je pomagal pri skrbi za sina.

"Izvajalci bi morali imeti več zaposlenih za take primere, kot so nadomeščanja. Država pa varčuje na račun kadra. Ko je kdo bolniško odsoten, gre na dopust in podobno, so uporabniki brez osebne asistence, ker jih izvajalcem ne odobrijo. Komisija, ki odloča o upravičenosti in številu dodeljenih ur osebne asistence, pa zadnje mesece sprejema nesmiselne odločitve. Možnih je maksimalno 186 ur mesečne asistence, popolnim invalidom pa dodelijo sto ur, kar je zelo malo. Drugače kot da na ta račun varčujejo, si ne znam razlagati takih odločitev, ker predobro poznam primere," pravi Ropičeva.

Dolgotrajne težave

To ni prvič, da sta se s sinom Vidom znašla v težavah pri iskanju osebnih asistentov. Že pred letom dni sta imela podobno situacijo. Z Vidovima osebnima asistentoma sta zelo zadovoljna, a trenutno bi nujno potrebovala nadomeščanje bolniške, kasneje bi to lahko bila tudi kakšna drugačna, bolj dolgoročna zaposlitev, saj se bo ena izmed Vidovih asistentk kmalu upokojila.

Profimedia
Zagovornik nasprotuje tudi dvigu vstopnega praga za upravičenost do asistence.

Največ težav imajo z iskanjem moških osebnih asistentov, ki so pogosto fizično spretnejši in primernejši za to delo. "Izbire pa tako ni, ne med moškimi ne med ženskami. Tudi pred letom dni je bil Primož, Vidov osebni asistent, edini, ki se je prijavil na to delovno mesto. Brez pomoči asistentov pa bi bilo življenje nas staršev še veliko težje."

Ministrstvo podatka nima

V Sloveniji delo osebnih asistentov opravlja okrog 8.000 ljudi. Julija letos so v Sloveniji to storitev izvajali za 4.103 uporabnike, ki imajo v povprečju priznanih 86 ur osebne asistence. "Razpolagamo s podatkom, da naj bi osebnih asistentov primanjkovalo, ne pa s podatkom, koliko uporabnikov trenutno išče osebnega asistenta," pravijo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Na področju osebne asistence se pripravlja nov zakon, ki bo predvidoma v javni obravnavi še ta mesec.

Estrada

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!