Razglasili tridnevno žalovanje

V "napovedani tragediji" v Benetkah umrla visoko noseča 24-letna Hrvatica

D.K./STA
4. 10. 2023, 19.11
Posodobljeno: 4. 10. 2023, 19.58
Deli članek:

Nesreča avtobusa v Mestrah pri Benetkah, v kateri je v torek umrlo 21 ljudi, 15 pa jih je bilo poškodovanih, je v Italiji sprožila burno razpravo.

Profimedia
Avtobus je prebil ograjo in padel z višine 10 metrov.

Nesreča naj bi bila zaradi pomanjkanja naložb v varnostno opremo v cestnem prometu le vprašanje časa. Tožilstvo v Benetkah je medtem ugotovilo, da avtobus pred padcem z nadvoza ni trčil v drugo vozilo.  

Avtobus na hibridni pogon je bil v torek zvečer na poti iz Benetk v kamp v bližnjem okrožju Marghera, ko je v Mestrah prebil ograjo in zapeljal z nadvoza. Padel je več kot deset metrov v globino, v bližino spodaj ležečih železniških tirov, in ob tem zagorel. 

Vzdrževanje cest je slabo

Vodja združenja žrtev prometnih nesreč Domenico Musicco je ocenil, da je šlo za "napovedano tragedijo". "Varovalna ograja je bila zasnovana za podeželsko cesto, medtem ko smo tu potrebovali opremo nove generacije, ki bi lahko preprečila padec avtobusa," je dejal. 

"Vzdrževanje italijanskih cest je slabo. Premalo se vlaga v varnost v cestnem prometu," je poudaril Musicco in dodal, da je po nekaterih ocenah 30 odstotkov prometnih nesreč v Italiji posledica slabega vzdrževanja cest ter pomanjkanja naložb v varnostno opremo v cestnem prometu.   

Med žrtvami tudi dojenček in nosečnica

Beneški tožilec Bruno Cherchi je medtem izključil možnost, da je avtobus pred padcem z nadvoza trčil v drugo vozilo. "Ni znakov zaviranja ali stika z drugimi vozili," je dejal in dodal, da so možnost trka z drugim vozilom izključili tudi očividci, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.  

Umrla mlada Hrvatica, njen mož pa je hudo poškodovan

Med žrtvami je bila večina mladih, vključno z dojenčkom, 12-letnikom in najstnico, in tujih državljanov. Po zadnjih podatkih je umrlo pet Ukrajincev, dva Španca, italijanski voznik, po en nemški in francoski državljan ter 24-letna Antonela Perković iz Splita, ki je bila po poročanju hrvaškega portala Index visoko noseča. Njen soprog Marko Baković, s katerim naj bi bila na medenih tednih, je v bolnišnici, njegovo stanje pa je po navedbah Jutranjega lista stabilno. Ukrajinsko zunanje ministrstvo je medtem za francosko tiskovno agencijo AFP sporočilo, da so med umrlimi le štirje državljani Ukrajine. 

Razglasili tridnevno žalovanje

Še vsaj 15 ljudi je bilo poškodovanih, od tega pet huje. Preiskovalci še vedno poskušajo identificirati mrtve, saj številni potniki pri sebi niso imeli dokumentov. Cherchi je forenzikom naročil, naj po potrebi opravijo analize DNK, in izrazil upanje, da bodo vse žrtve identificirali do četrtka. "Naša želja je, da umrle čim prej vrnemo svojcem," je še dejal tožilec. 

Beneški župan Luigi Brugnaro je v mestu razglasil tridnevno žalovanje, pri čemer bodo zastave pred državnimi poslopji spustili na pol droga. Vzrok nesreče medtem ostaja neznan, mediji pa ugibajo, da je voznik zaradi nenadne slabosti izgubil nadzor nad vozilom. Razbitine avtobusa so že odstranili s kraja nesreče.   

Oglasil se je tudi Plenković. "V grozljivi prometni nesreči v Italiji sta bila udeležena dva hrvaška državljana, ena oseba je na žalost umrla, druga pa je poškodovana. Družinam hrvaške državljanke, družinam vseh umrlih potnikov in premierki Giorgiji Meloni izražam globoko sožalje," je zapisal Plenković na X-u.

Estrada

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!