Zadnji popis

Stvari se dražijo, košarice pa cenijo

S.R./STA
29. 9. 2023, 13.32
Posodobljeno: 29. 9. 2023, 13.36
Deli članek:

Današnji vesti da je inflacija v Sloveniji v svoja jadra uspela ujeti svež veter, sledi vest o tem, da pa sta se osnovna in razširjena košarica živil pocenili.

Primož Lavre / M24
/

Kot so danes pojasnili v državnem statističnem uradu, se je inflacija septembra na letni ravni glede na avgust pospešila za 1,3 odstotne točke na 7,5 odstotka, na mesečni ravni pa za 0,2 odstotne točke na 0,3 odstotka. K letni inflaciji so po njihovih navedbah največ prispevale podražitve hrane in brezalkoholnih pijač, k mesečni pa višje cene električne energije.

Sta pa bili povprečni vrednosti osnovne košarice 15 skupin živil in razširjene košarice 28 skupin živil ob popisu 26. septembra za več kot poldrugi evro oz. okoli pet odstotkov nižji kot ob popisu 14 dni prej in sta tako dosegli novi najnižji vrednosti, je danes objavilo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Povprečna vrednost osnovne košarice 15 osnovnih skupin živil je znašala 25,20 evra, kar je 1,58 evra manj kot ob popisu 12. septembra 2023. Najdražja je znašala 27,37 evra, najcenejša 24,09 evra. Najcenejša je bila pri Lidlu, sledili so Hofer, Spar, Mercator in Eurospin.

V obdobju od zadnjega popisa prvega sklopa (27. marec) do devetega popisa drugega sklopa (26. september) se je povprečna cena znižala v 12 kategorijah in zvišala v dveh.

Najbolj so se znižale povprečne cene v kategoriji jogurt (za 24,08 odstotka), sledile so kategorije sončnično olje (22,69 odstotka), goveje meso (21,52 odstotka) in svinjsko meso (17,29 odstotka). Povprečne cene so se zvišale v kategoriji testenin (1,81 odstotka) in moke (1,67 odstotka).

Razširjena košarica

Povprečna vrednost najcenejših izdelkov v razširjeni košarici 28 osnovnih skupin živil je znašala 41,89 evra, kar je 1,98 evra manj dva tedna prej.

Najcenejša razširjena košarica je bila na voljo pri Lidlu (40,13 evra), sledili so Hofer (40,22 evra), Mercator (41,72 evra), Eurospin (42,30 evra) in Spar (42,34 evra).

V zadnjih dveh tednih so se znižale cene v 15 spremljanih kategorijah. V 11 kategorijah se je povprečna cena zvišala, v kategoriji jajc, kajzeric in trajnega polposnetega mleka pa je ostala nespremenjena.

V obdobju od prvega uradnega popisa razširjene košarice 28 skupin živil, ki je bil 22. junija, se je povprečna cena znižala v 24 kategorijah, najbolj v kategorijah krompir (36,21 odstotka), čebula (25,25 odstotka) in panceta ali sušena slanina (23,69 odstotka). Najbolj so se povišale povprečne cene v kategoriji polbelega kruha (38,37 odstotka) in zelene solate (19,38 odstotka).

Ministrstvo je spremljanje cen živil uvedlo v okviru prizadevanj vlade za blažitev draginje. Državni statistični urad pa je danes objavil podatke o inflaciji v septembru. Na letni ravni je znašala 7,5 odstotka, k njej pa so največ, 1,6 odstotne točke, prispevale cene hrane in brezalkoholnih pijač, ki so bile višje za 9,2 odstotka. Na mesečni ravni je bila inflacija 0,3-odstotna, hrana in brezalkoholne pijače so se podražile za 0,1 odstotka.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste