Topla jesen

Kaj pa vreme? Trenutno kaže, da so ogroženi celo oktobrski rekordi

S.R.
29. 9. 2023, 12.36
Posodobljeno: 29. 9. 2023, 12.37
Deli članek:

Na Primorskem se bodo danes dnevne temperature povzpele do 28 stopinj Celzija, toplo je tudi drugod po državi. Lepa jesen se bo nadaljevala.

Bobo
/

Popoldne bo pretežno jasno, najvišje dnevne temperature pa se bodo gibale od 22 do 26 stopinj Celzija. Kot rečeno, bodo na Primorskem še kakšno stopinjo višje. Lepa bo tudi sobota. Kot so napovedali meteorologi Agencije RS za okolje (Arso), bo jutro zaradi oslabljene hladne fronte, ki nas bo »oplazila,« sprva sicer zmerno do pretežno oblačno, pri čemer lahko na severu pade tudi kakšna kaplja dežja, a bo popoldne sončno. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 13, najvišje dnevne od 22 do 25, na Primorskem okoli 27 stopinj Celzija. Večinoma sončno in toplo z jutranjo meglo po nižinah bo tudi v nedeljo in ponedeljek. Če bo v nedeljo za kakšno stopinjo manj toplo, pa se bo že v ponedeljek in torek znova ogrelo. »Trenutno kaže, da bo najvišja temperatura ponekod celo blizu oktobrskih rekordov. Segrelo se bo od 23 do 28 °C. Ob šibkem jugozahodniku bo najtopleje na jugovzhodu,« so napovedali pri Arsu.

V sredo sprememba

Bo pa Slovenijo v sredo prešla nova hladna fronta, ko bo predvsem v severnih krajih najverjetneje padlo tudi nekaj dežja. Po zadnjih napovedih bo v južni Sloveniji verjetno ostalo bolj ali manj suho. »Najvišja temperatura bo morda le za kakšen dan ostala pod 20 °C, v nadaljevanju prihodnjega tedna kaže na suho, sončno in spet toplejše vreme. Le na jutranjo meglo bo treba računati.«

Arso
Modelska napoved za naslednjih 10 dni.

Sveže jutro in topli dnevi

Kot so o trenutnih vremenskih razmerah pojasnili pri Arsu, nas spremlja nadpovprečno toplo vreme, saj je »povprečna dnevna temperatura v teh dneh po nižinah od 2 do 4 °C nad dolgoletnim povprečjem 1981-2010. Ob šibki burji še bolj izstopa temperatura na Primorskem, kjer je odklon dosegel celo 6 °C.« Izpostavili so tudi letališče Portorož, kjer so v preteklih treh dneh zabeležili najvišjo temperaturo nad 29 °C. Popoldnevi so zelo topli tudi drugod po nižinah.

Je pa bilo današnje jutro nekoliko bolj sveže, kar je po pojasnilih Arsa posledica dejstva, da nas je v višjih legah dosegel še nekoliko bolj suh zrak. Tako se je Babnem polju ohladilo do 1,8 °C, kar je najnižja temperatura v letošnji jeseni. »Prvo slano oz. negativno temperaturo na Babnem polju običajno beležimo že v septembru, ali celo v avgustu, drugod po nižinah pa v sredini ali proti koncu oktobra,« so še zapisali. Dodali so, da se po nižinah na »običajnih« območjih pojavlja kratkotrajna megla. Ta je najbolj vztrajna na območju Ljubljanskega barja, Litije, v delu doline reke Kolpe in Drave.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov