Dolnja Bistrica

Zaradi podrtih dreves pri obnovi nasipa prijava na policijo

Majda Horvat
30. 9. 2023, 07.31
Deli članek:

Pri izvedbi obnovitvenih del nasipa na Dolnji Bistrici, ki so ga poškodovale avgustovske poplave, so požagali varovana drevesa. Zavod za varstvo narave je zato na pristojno inšpekcijo in policijo sredi septembra vložil prijavo.

Majda Horvat
Pri izvedbi dela nasipa na Dolnji Bistrici so požagali varovana drevesa.

Po predrtju dela murskega nasipa na Dolnji Bistrici ob zadnjih poplavah so se na tem območju začela obnovitvena dela. S tem namenom in za potrebe sanacije območja ter razširitve nasipa so na notranji strani nasipa požagali drevesa, zato je zavod za varstvo narave na pristojno inšpekcijo in policijo sredi septembra vložil prijavo.

Krajani, ki ob zadnji izkušnji s poplavljanjem Mure pričakujejo, da se nasip vzpostavi in utrdi čim prej vsaj na najbolj kritičnih točkah, so zaradi zaostrovanja težav pri umeščanju nasipa v prostor, ki še bolj oddaljuje začetek redne obnove nasipa, zaskrbljeni in ogorčeni.

»Zavod RS za varstvo narave je dolžan delovati v skladu s slovensko zakonodajo,« razlog za prijavo pojasnjujejo pristojni in dodajajo, da so posege dolžni prijaviti pristojnim inšpekcijam po uradni dolžnosti. Ob tem poudarjajo, da zavod ni zahteval ustavitve del, ampak se prijava nanaša na že izvedeni in nadaljnji predvideni posek drevja. Prijava se po navedbah zavoda nanaša na že posekana drevesa v širini približno deset metrov vzdolž nasipa na varovanem območju in v dolžini 650 metrov ter na označena drevesa za posek v dolžini 500 metrov. Vsebina prijave se torej ne dotika obnove poškodovanega dela nasipa, še poudarjajo v zavodu.

STA
Nasip na Dolnji Bistrici so poškodovale avgustovske poplave.

Na vprašanje, kako komentirajo očitke, da zavod bolj varuje habitat, ki bi mu tudi po zgraditvi nasipa ostalo še dovolj veliko območje, kot pa ljudi in njihovo premoženje, pristojni odgovarjajo, da se prijava nanaša na uničevanje in zmanjševanje prednostnega habitatnega tipa, habitatov varovanih vrst, ki jih je treba varovati tako po evropski kot slovenski zakonodaji. Vsa dela, ki posegajo na območje prednostnega habitatnega tipa, habitatov vrst in območje Natura 2000, je treba v skladu s sprejeto zakonodajo presoditi in izvesti tako, da nimajo bistvenega vpliva na varstvene cilje varovanih območij.

O tem, kako bi to dosegli z ustreznim umeščanjem nasipa v prostor, že nekaj časa potekajo pogovori med naravovarstveniki in direkcijo za vode, vendar dogovora še vedno ni. To pa odmika obnovo in povišanje nasipa, čeprav je za projekt že zagotovljen denar v okviru načrta za okrevanje, in kljub jasnemu opozorilu ob zadnjih poplavah, da je treba murske nasipe čim prej utrditi.
Zavod svoje mnenje in odločitve opira na okoljevarstveno zakonodajo za zaščito varovanih območij, ki jo je Slovenija zastavila še ostreje od Evrope, pri izvedbi projekta pa je zdaj trčila na zaščito in ohranjanje kmetijskih obdelovalnih površin, na katere naj bi delno v primeru prednostnega varovanja habitatov segel razširjen nasip. Zaradi spornega poseka dreves ter prijave zavoda inšpekcijam in policiji so možnosti za dogovor še manjše. Toda nekdo bo moral sprejeti odločitev; komu v prid bodo odločili v Ljubljani, bo morda kmalu jasno.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov