Bobnenje in grmenje

Obupani krajani Bača: »Otroci so jokali, ljudje so bežali v hiše«

Katja Kirn Vodopivec
29. 9. 2023, 18.56
Deli članek:

Prebivalci v bližini vojaškega poligona Poček so na robu obupa. Že več dni jih preletavajo vojaška letala in cele dneve odmevajo močne detonacije.

Simon Grabner/Slovenska vojska
Te dni na vadišču na Počku potekajo intenzivne vojaške vaje.

»Sprašujemo se, ali je res potrebno, da v mirnem, brezvojnem času nad prebivalstvom tako nizko preletavajo vojaška letala. Ali je potrebno, da otroci na igriščih jokajo od strahu, da so starejši ljudje vznemirjeni, ker podoživljajo zgodovino?« so zaradi hrupa, ki ga povzročajo vojaške aktivnosti na Počku, tokrat na nogah prebivalci Bača.

Izredne razmere

»Vojska s pogostimi streljanji na poligonu Bač že tako prebivalcem jemlje pravico do prostega gibanja, saj je lastnikom nemalokrat onemogočen dostop do njihovih nepremičnin. Naj se zdaj ljudje zapirajo še v stanovanja, da se izognejo hrupu?« je v dopisu, ki ga je v torek naslovila na ministrstvo za obrambo, izpostavila predsednica Krajevne skupnosti Bač Jana Prosen Tomšič. Kot pravi, so hrupu zaradi streljanja na bližnjem strelišču in preletu vojaških letal izpostavljeni že ves september, ponedeljkovi nizki preleti vojaških letal pa so sodu izbili dno. »Otroci so neutolažljivo jokali, ljudje so bežali v hiše, v vasi je bila prava panika,« je opisala izredne razmere.

Sašo Švigelj
V času vaj je gibanje na širšem območju vadišča prepovedano.

Le skromno obvestilo

Še posebej jih je zmotilo, ker je iz obvestila Slovenske vojske o mesečnih aktivnostih na strelišču Bač razvidno, da bo med 25. in 29. septembrom na strelišču potekalo »zgolj« streljanje. »Jasno piše, da povečane dinamike dogajanja na lokalnih cestah na tem območju ne bo, prav tako ne zapore zračnega prostora, kot tudi ne povečanega hrupa zaradi naleta letal in streljanja z večjimi kalibri.«

Jezni krajani zahtevajo odškodnine

»Vojaška letala so določena območja občine preletavala ves dan in tudi še po 22. uri, kar je skrajno neprimerno. Ljudje so se spraševali, kaj se dogaja, in se z vprašanji obračali tudi na občino,« se je odzval župan Gregor Kovačič, ki je danes na Mors že poslal dopis, v katerem je ministrstvo opozoril, da je »tovrstno dogajanje za občanke in občane Bača, Knežaka in Koritnic, pa tudi drugih naselij v občini, nesprejemljivo«. »Vpliv vojaške dejavnosti na območju krajevnih skupnosti Bač in Knežak postaja vse večji, nezadovoljstvo med občankami in občani pa narašča,« še ugotavlja župan.

Kršena ustavna pravica do lastnine

Vse več jeznih krajanov se že dalj časa obrača tudi na krajevno skupnost. »Čedalje več krajanov je v skrbeh, kaj se dogaja na strelišču, zakaj se z zapiranjem cest onemogoča izvajanje kmetijske dejavnosti. Prvič se je letos zgodilo, da je vojska zaprla širše območje, okrog 30 do 40 kvadratnih kilometrov, kar za dva tedna od 8. do 23. ure. Krajani se bojijo, da bo z odprtjem novega strelišča takih zapiranj še veliko več,« razlaga Jana Prosen Tomšič. Ne le da jim je kršena ustavna pravica do lastnine, za kar ne dobijo niti ustrezne odškodnine, skrbijo jih tudi škodljivi izpusti v tla in zrak. »Krajani Bača imamo tako kot vsi ostali Slovenci pravico do čistega in zdravega okolja. Strelišče leži na kraškem terenu in vse to vpliva na kakovost naše pitne vode,« poudarjajo krajani, ki poleg odškodnine od države zahtevajo analizo vplivov strelišča na okolje, zapore ceste največ do 140 dni na leto, strelišče naj uporablja samo Slovenska vojska, streljanje pa naj se razporedi tudi na ostala strelišča v Sloveniji.

Sašo Švigelj
V času vaj je gibanje na širšem območju vadišča prepovedano.

Izkoristili le polovico denarja, ki jim pripada

»Letos vas Bač ni videla nobene pridobitve v zameno za kratenje pravic, s katerim se vaščani soočajo. Taki dogodki pa še povečujejo napetost in negativno naravnanost do prisotnosti vojske na našem območju,« izpostavlja predsednica KS Bač. Kot je pojasnil Kovačič, se z Morsom trenutno dogovarjajo o višini sofinanciranja v infrastrukturo na območju krajevnih skupnosti Bač in Knežak v letošnjem in prihodnjih letih. Zadnji sporazum med občino in Morsom je bil sklenjen 21. maja 2021, ko je ministrstvo prispevalo 15.500 evrov za gradnjo heliporta v Ilirski Bistrici, ki je sicer občino stal 116.000 evrov. Pred tem je občina za obnovo vodovoda Knežak–Obroba dobila 300.000 evrov. Po ocenah Kovačiča občina pri črpanju denarja iz naslova medsebojnega sodelovanja glede uporabe vojaške infrastrukture v primerjavi z drugimi občinami v regiji doslej ni bila najbolj uspešna, saj je uspela izkoristiti le približno polovico denarja, ki ji pripada po pogodbi iz leta 2010, to pa je do 130.000 evrov letno.

Na Morsu se na prošnje za pojasnila o aktivnostih na strelišču Bač, zaporah cest in (ne)izplačevanju odškodnin krajanom še niso odzvali.

........

Z živim zidom bodo blokirali dostop do Počka

Tudi vsega hudega vajeni prebivalci Postojne ob zadnjih preletih letal niso ostali ravnodušni. Odločnih reakcij občine in civilne iniciative sicer niso dočakali, se je pa okrog Počka ponovno vnela živahna razprava na družbenih omrežjih. V uredništvo Primorskih novic je prispel celo dopis Postojnčana, ki bo, kot je zapisal, zaradi neznanskega hrupa po 22. uri, ki je močno vznemiril ženinega psa, »od ministrstva za obrambo zahteval povračilo stroškov za nakup pomirjeval«, od Občine Postojna pa zahteva, da na območju občine prepove vožnjo vojaškim vozilom ali zahteva plačilo cestnine. Če se razmere ne uredijo, napoveduje, da bodo »občani Postojne in nevladne organizacije z živim zidom blokirali dostop do Počka«.

Hrup zaradi usposabljanja kontrolorjev združenega ognja

Kot je razvidno iz objave Slovenske vojske, so preleti vojaških letal del šesttedenskega usposabljanja slušateljev mednarodnega tečaja kontrolorjev združenega ognja, ki poteka med 18. in 29. septembrom na širšem območju letališča Cerklje ob Krki, Kostanjevice na Krki, Mirnske doline in Osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna. Usposabljanje, ki se ga udeležuje devet pripadnikov in pripadnica oboroženih sil iz sedmih partnerskih in zavezniških držav, spremljajo posadke helikopterjev Bell 206, Bell 412, Cougar in letala Pilatus PC-9 Slovenske vojske, avstrijsko letalo Pilatus PC-7, ameriška letala F-16 ter slovenska artilerijska enota z minometoma 120 mm.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste