Kvalifikacije za evropsko prvenstvo

"Golijada" v Stožicah, Slovenci storili nov korak proti uvrstitvi na evropsko prvenstvo

S.R./STA
7. 9. 2023, 22.39
Posodobljeno: 7. 9. 2023, 22.56
Deli članek:

Slovenski nogometaši so danes v boju za dve mesti, ki vodita na turnir v Nemčiji, potrebovali zmago, saj v skupini H na vrhu vlada velika gneča. V Stožicah jim je uspelo prekiniti urok Severne Irske in vknjižiti nove tri točke.

Martin Metelko / M24
Slovenija proti Severni Irski za nov korak proti EP 2024.

Slovenska izbrana vrsta je imela s Severnimi Irci precej neporavnanih računov. Dobila je le prvo medsebojno tekmo leta 2008, pozneje pa trikrat izgubila z 0:1 in enkrat igrala 0:0. Selektor Matjaž Kek je pred ponedeljkovim zborom dejal, da tradicija obstaja zato, da se ruši. Njegove besede so se uresničile, saj je Slovenija v toči golov tekmeca ugnala z rezultatom 4 proti 2. Za Slovenijo so tokrat zadeli Andraž Šporar v tretji in 54., Petar Stojanović v 17. in Benjamin Šeško v 42. minuti.

Kekove izbrance naslednja preizkušnja čaka v nedeljo ob 20.45 v San Marinu.

Na današnjih tekmah 5. kroga so v slovenski skupini H Finci tesno z 1:0 v gosteh premagali Kazahstan, Danska pa je pričakovano odpravila San Marino s 4:0. Pred začetkom današnjih tekem sta bila Kazahstan in Finska skupaj vodilna s po devetimi točkami, po njunem medsebojnem obračunu pa se je na vrh sama zavihtela Finska, ki ima 12 točk. Danska in Slovenija jih imata po deset, Kazahstan je ostal pri devetih.

Martin Metelko / M24
Slovenija proti Severni Irski za nov korak proti EP 2024.

Gostje hitro odgovorili

Kek je tekmo začel z enako postavo kot proti Danski, le v vratih je bil tokrat spet Jan Oblak namesto Matevža Vidovška. Napad sta vodila Benjamin Šeško in Andraž Šporar, prav ta naveza je poskrbela za prvi gol na tekmi v tretji minuti. Šeško je podal za hrbet gostujoče obrambe, kamor je stekel Šporar, prišel sam pred vratarja Baileyja Peacock-Farrella ter ga rutinirano premagal.

Toda gosti iz Severne Irske so hitro odgovorili, sprva je Jan Oblak mojstrsko posredoval na golovi črti po strelu iz bližine, toda do odbite žoge je prišel Isaac Price ter brez težav zadel. Štiri minute pozneje so imeli gosti še eno priložnost. S prostega strela z 18 metrov je Matthew Kennedy le za malo zgrešil cilj. V 17. minuti pa so se spet razveselili domači navijači, ki so lepo zapolnili stožiške tribune. Po dolgi podaji je Petar Stojanović z desne strani prodrl v kazenski prostor ter tudi on - z nekaj pomoči Jonnyja Evansa, ki ga je vmes zadela žoga - matiral severnoirskega čuvaja mreže.

Pred slovenskimi vrati je bilo znova vroče v 28. minuti, ko na srečo domačih nihče od gostov ni pospravil žoge v mrežo po podaji z desne strani, ter v 32., ko je Conor McMenamin še enkrat prodrl po desni strani.

V 36. minuti so se Slovenci že veselili novega gola, ko je po Stojanovićevi podaji zadel Šeško, vendar je bil v prepovedanem položaju. Je pa napadalec Leipziga do regularnega zadetka prišel v 42. minuti, ko je zadel z nizkim strelom iz obrata z roba kazenskega prostora.

Lahko bi padlo še precej več golov

Slovenci so bili blizu četrtemu zadetku v 51. minuti, ko je Šporar iz bližine zadel prečko. Zato pa so v 54. minuti svojega drugega dosegli Severni Irci, po slabem izbijanju Žana Karničnika je do žoge na 13 metrih prišel Jonny Evans in jo poslal v zgornji kot Oblakovih vrat.

Toda gostitelji so hitro spet pobegnili za dva zadetka, še enkrat je udarila naveza Šeško-Šporar, prvi je lepo podal v prazen prostor do napadalca Panathinaikosa, ta pa je na koncu preigral še vratarja in žogo poslal prazno mrežo.

Sledilo je obdobje brez posebej razburljivih dogodkov, Slovenci so dokaj dobro nadzirali dogajanje, v 81. minuti pa so vendarle gosti prišli do priložnosti za novo zmanjšanje zaostanka, vendar Paul Smyth pred vrati ni bil preveč spreten.

Le malce zatem je Oblak moral posredovati po strelih z glavo Josha Magennisa in McMenamina, slednji pa je v 86. minuti še enkrat zaposlil slovenskega vratarja. Tik pred koncem pa je Evans preprečil novo veselje Šporarju, ki je prišel do strela, potem ko je že preigral vratarja.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan