Krepka ohladitev

Spet nas čaka neprijazno vreme: dolgotrajnost nalivov bo povzročala drugačne skrbi

G.G.
3. 8. 2023, 06.32
Posodobljeno: 3. 8. 2023, 09.57
Deli članek:

Le nekaj dni je minilo od zadnjih neurij in že je Agencija RS za okolje (Arso) za vso državo razglasila oranžno opozorilo zaradi možnih močnih nalivov in porasta hudourniških vodotokov.

Bobo
Fotografija je simbolična

Oranžno opozorilo začne danes v večjem delu države veljati po 18. uri in ostaja v veljavi vse do petka okoli 23. ure. Zakaj? Iz četrtka na petek bo po napovedih vremenskega portala Neurje.si naše kraje in okolico prešla zelo izrazita hladna fronta, ki bo, kot domnevajo, bolj intenzivna, ko je bila tista v sredo. Na Arsu dodajajo, da se bo ta vremenska fronta nad Slovenijo zadrževala od noči na petek pa vse do sobote dopoldne. Tako dolgo zadrževanje hladne fronte je bolj značilno za jesensko oz. zimsko obdobje, ko temperatura Sredozemskega morja ni več tako visoka, kot je zdaj v avgustu.

Podrobnejši potek dogajanja

Proti večeru bodo na zahodu Slovenije nastajale predfrontalne nevihte, sprva bo zaradi pregretosti možno tudi kakšno krajevno neurje. Padavine z nevihtami bodo v noči na petek zajele večji del Slovenije, krajevno izdatne občasne padavine pa se bodo nadaljevale še ves petek in prvo polovico sobote. Pri tem se bo težišče padavin iznad zahodne in osrednje Slovenije počasi pomikalo nad vzhodne kraje.

Za razliko od številnih letošnjih neurij, ki so bila sicer intenzivna, a kratkotrajna, bo torej ta vremenska situacija zaradi dolgotrajnosti nalivov povzročila drugačne skrbi. Na Arsu ocenjujejo, da bo v večjem delu Slovenije v manj kot 36 urah padlo večinoma med 50 in 100 litra dežja na kvadratni meter, krajevno pa tudi okoli 150 ali celo več. Ker se bodo nalivi lahko obnavljali nad istimi območji, bo to pomenilo hiter porast najprej hudourniških, nato pa tudi drugih vodotokov po vsej državi. Povečala se bo tudi nevarnost zemeljskih plazov na plazovitih območjih.

Padavine bodo ponehale v soboto popoldne, a ne za dolgo, saj se lahko v nedeljo čez dan ponovijo krajevne plohe z nevihtami. Ta prehod bo razmeroma hiter, količina padavin pa ustrezno manjša. V začetku prihodnjega tedna se bo vreme stabiliziralo.

Ta mesec se je zvrstilo že več neurij. Samo v zadnjem valu ujm med 17. in 25. julijem je bilo prizadetih 190 občin, predvsem so bili na udaru Črna na Koroškem, Vojnik, Šentjur in Čepovan, kjer odstranjevanje posledic še poteka. Julij je bil tako zlasti na severu države nadpovprečno namočen, ponekod je padla tudi dvakratna povprečna količina padavin, kažejo podatki Arsa. Za nameček je ta teden v Ilirski Bistrici divjal še tornado.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov