Skupina Sij

Ni še jasno, kako bo država izterjala nezakonito izplačane dividende

J.V./STA
20. 7. 2023, 17.35
Posodobljeno: 20. 7. 2023, 17.51
Deli članek:

Vračilo državne pomoči hčerinskih družb jeklarske skupine Sij, potem ko so si lastniki krovne družbe izplačali dividende, še ni jasno. Po besedah ministra okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra za izterjavo obstaja nekaj rešitev, tudi sprememba zakonodaje, gospodarski minister Matjaž Han pa je dodal, da se je treba z vpletenimi tudi pogovarjati.

Marko Vavpotič
Tibor Šimonka, podpredsednik skupine Sij, hkrati tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenija.

Skupščina družbe Sij, krovnega podjetja istoimenske skupine, je konec maja potrdila izplačilo dividend v višini 5,8 milijona evrov, medtem ko so njene štiri hčerinske družbe Sij Acroni, Sij Metal Ravne, Sij ZIP Center in Sij Ravne Systems prejele državno pomoč.

Vlada je kmalu opozorila, da je izplačilo dividend in nagrad poslovodstvu - izplačali naj bi jih za okoli 20 milijonov evrov - v nasprotju z namenom zakona o pomoči gospodarstvu zaradi energetske draginje, gospodarskemu ministrstvu pa je med drugim naložila ukrepe za vračilo neupravičene državne pomoči. Agencija Spirit je medtem začasno zamrznila izplačila in nad njimi uvedla nadzor.

"Na ministrstvu za gospodarstvo so se temu vprašanju temeljito posvetili, škoda, da ni bilo to rešeno pred dopusti," je ob odhodu z današnje seje vlade na novinarsko vprašanje odgovoril Kumer. Med rešitvami, ki so državi na voljo za izterjatev pomoči, je Kumer omenil tudi "spremembo zakona v tistih delih, ki bi bili lahko nejasni".

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Han je medtem pojasnil, da so Spiritu dali jasno navodilo, kaj je treba narediti skladno z zakonodajo. "Smo v fazi pregleda, če je prišlo do nepravilnosti, bo že izplačana pomoč vrnjena," je poudaril.

Spomnil je na primer Magne, ki je v državni proračun v celoti vrnila dodeljeno subvencijo skupaj z obrestmi za lakirnico v Hočah, in dejal, da pri tej zgodbi marsikdo ni bil optimističen, da bo do vračila prišlo. "Treba se je pogovarjati," je poudaril in dodal, da je sam že govoril s podpredsednikom skupine Sij Tiborjem Šimonko, ki je sicer tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenija (GZS). "Eno je zakonodaja, drugo je pogovor, bomo videli," je sklenil Han.

Krovno podjetje si je dividende sicer lahko izplačalo, ker zakonska prepoved tovrstnih izplačil velja samo za prejemnika pomoči, ne pa tudi za povezane družbe. V Siju so pred dnevi za časnik Finance izpostavili, da za zaustavitev plačil ni pravne podlage. Prejšnji teden so se s prošnjo po pojasnilih obrnili na Spirit, njihovega odgovora pa še niso prejeli.

Finančna uprava RS (Furs) se je po poročanju Financ takoj izrekla, da sklepa vlade, kot je zapisan, ne bo izvršil, ker to ni po pravilih, ga bodo pa izvršili, če bo Spirit izdal odločbo o vračilu prejetih sredstev in jim jo poslal izvršitev. Spirit odločbe ni izdal, so v torek poročale Finance.

"Vlada potrebuje zakonit pravni temelj za zamrznitev pomoči. Ta mora biti konkretno izkazan. Ne samo, ker je to temelj pravne države. Tudi zato, ker v nasprotnem primeru lahko za davkoplačevalce nastane še večja škoda, saj lahko državo tisti, ki mu je bila brez pravnega temelja odvzeta pomoč, to pomoč iztoži," je za časnik opozoril pravnik Matej Avbelj.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov