Pohodniki na varnem

Pot po doline Radovne je še nevarna, drevje visi nad cesto

G.G./STA
20. 7. 2023, 13.38
Posodobljeno: 20. 7. 2023, 13.42
Deli članek:

V dolini Radovne je močan veter v sredo popoldan podrl veliko število dreves, ki so padla čez cesto in območje odrezale od sveta. Kranjskogorskim gasilcem je ob pomoči gozdarjev in drugih služb danes dopoldan uspelo zagotoviti tolikšno prevoznost ceste do Krme in Kota, da so lahko evakuirali tam ujete pohodnike. Ceste sicer ostajajo zaprte za promet.

PGD Mojstrana
Cesta v Zgornji Radovni, Kotu in Krmi je zaradi sečnje po vetrolomu zaprta.

Poveljnik štaba Civilne zaščite občine Kranjska Gora Blaž Lavtižar je povedal, da je sredino neurje na širšem območju Radovne in dolin Krma, Kot in Vrata povzročil obsežen vetrolom. Podrta drevesa so presekala cestne komunikacije, s čimer je bil onemogočen cestni promet, prekinjena je bila tudi oskrba z električno energijo in vodo. 

V dolini Krma je ostalo ujetih okoli 120 ljudi, ki so se vrnili z gora. Med njimi je bila tudi skupina 35 slepih oziroma slabovidnih in 35 njihovih spremljevalcev. Kot je povedal vodja Gorske reševalne službe Mojstrana Iztok Arnol, so sestopili do Kovinarske koče v Krmi, kjer so nato zaradi podrtega drevja obstali. Gorski reševalci so se do njih uspeli prebiti v sredo okoli 23. ure, pri čemer so jim prinesli hrano in zdravila, ki so jih nekateri potrebovali. Sicer pa jim, kot je dejal Arnol, ni bilo hudega, vzdušje je bilo dobro in ni jih bilo strah. Prespali so v koči, večinoma na klopeh. Danes zjutraj pa so za tri, ki so bili bolni oziroma so imeli nujno stanje, zagotovili prevoz s helikopterjem. Gorski reševalec in strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije Matjaž Šerkezi je za spletni portal N1 dejal, da so se na Triglav in nazaj odpravili še pred besnenjem nevihte in dodal, da je bila napoved pred tem, ko so se v torek odpravili na pot, za pohod v gore primerna.

Pot po dolini Radovne je trenutno nevarna, drevje visi nad cesto in že ob manjšem vetru se lahko drevesa podrejo, zato odsvetujejo pohode v ta del, je dejal Arnol.

Prevoz ostalih je potekal po cesti. Kranjskogorski gasilci so namreč danes nekaj čez 10. uro ob pomoči gozdarjev in podjetij s težko gradbeno mehanizacijo uspeli zagotoviti prevoznost ceste do Krme. Drevje so sicer začeli s ceste odstranjevati že takoj v sredo popoldan, vendar so bili primorani zvečer zaradi varnosti dela prekiniti in jih nadaljevati danes ob 5.30. Dela so še nadaljevali in se, kot so sporočili na spletni strani Občine Kranjska Gora, prebili tudi do Kota, od koder so prav tako uspešno evakuirali ljudi. V Kotu je ostala ujeta francoska družina. Noben član družine ni poškodovan, reševalci pa so bili z njimi v stalnem stiku. Noč so preživeli v avtu, imeli pa so tudi dovolj hrane in pijače. Po pregledu doline so sicer gorski reševalci tam našteli še sedem avtomobilov, najverjetneje od planincev, ki so še v hribih. Kot so pojasnili, niso prejeli nobenega obvestila o kakšni pogrešani osebi.

Izogibanje območjem, kjer poteka sanacija

Kranjskogorska podžupanja Klavdija Gomboc se je vsem službam zahvalila za nesebično in strokovno pomoč. "Ponosni smo na to, da se ni nikomur nič zgodilo," je izpostavila in prebivalcem Radovne zagotovila, da jim bo občina v tej ujmi pomagala na vse načine. Podžupanja je ljudi pozvala, naj se do končane sanacije izogibajo območju vetroloma, da ne bi prišlo do kakšne nesreče. Vzpostavljena je le nujna prehodnost cest. Zaradi razsežnosti vetroloma in odpravljanja njegovih posledic pa so vse prometne komunikacije do Krme in Kota do nadaljnjega zaprte. Cesta v Vrata je medtem očiščena in ponovno odprta.

Ob tej priložnosti so gorski reševalci ponovno pozvali k previdnosti pri hoji v hribe. Kot je opozoril Arnol, so v poletnem času popoldanske vročinske nevihte pričakovane, zato morajo obiskovalci gora poskrbeti, da bodo pravi čas v dolini oziroma v zavetju, poleg tega morajo imeti s seboj tudi opremo za hujše razmere. "V hribih je vse možno in na to je treba biti pripravljen," je poudaril in planince pozval, naj pazijo nase.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste