Mozirska koča

Nova planinska postojanka bo lahko kmalu sprejela prve goste

Špela Ožir
12. 7. 2023, 19.30
Deli članek:

Dobri dve leti po uničujočem požaru so na Golteh postavili novo planinsko kočo.

Osebni arhiv
Prostovoljci planinskega društva predstavljajo zelo pomemben del pri gradnji.
Letos v začetku julija za mozirske planince dan zagotovo nima dovolj ur. Hitijo, da bi lahko še ta mesec pod streho spravili uradno odprtje nove Mozirske koče in tako z njo ujeli še del letošnje planinske sezone. Predsednik planinskega društva Boštjan Goličnik pravi, da je pred njimi še kar nekaj dela, čeprav so levji delež že uspeli postoriti.
»Zaenkrat si še ne moremo oddahniti. Z izvajalci del hitimo, da bomo čim prej dokončali kočo in jo lahko odprli za javnost. Trenutno urejamo njeno notranjost. Ogromno dela prinaša še urejanje papirjev, razpisov in dovoljenj,« je pojasnil Boštjan Goličnik in dodal, da zato še nikakor ni čas za praznovanje.
Gradnja nove Mozirske koče bo namreč v celoti stala kar približno milijon evrov. »Pri pridobivanju denarja je bilo planinsko društvo kar uspešno. Pridobili smo sredstva od zavarovalnice, donacije, veliko dela smo opravili prostovoljno … Nezanemarljivo vsoto bomo prejeli tudi s pomočjo razpisa, za kar moramo projekt še uspešno dokončati,« je še dodal predsednik planinskega društva. 

Boljši izkoristek prostora
Vsi tisti, ki ste se v zadnjem času mudili na Golteh in ste morda »pošpegali«, kako je videti nova planinska pridobitev, ste lahko opazili, da je zgrajena iz lesa in kamna, zaradi česar njen videz sovpada z okolico. Ne manjkajo niti sodobne podrobnosti, ki odražajo čas, v katerem je bila zgrajena. »Njena zmogljivost je takšna, kot jo je imela njena predhodnica, s čimer smo ohranili približno enak tržni obseg. Zadostili samo le novim predpisanim standardom, zaradi katerih je prišlo do nekaj sprememb. Razporeditev prostora je zdaj neprimerno boljša,« je povedal Goličnik. 
Lastnik koče je Planinsko društvo Mozirje, ki je nepremičnino zaenkrat oddalo v najem dosedanjemu najemniku. V gostinskem prostoru je približno štirideset sedišč. Zunaj je terasa z razkošnim razgledom, kjer je prostora še za približno trideset ljudi. »Lega je zelo ugodna. Gre za prisojno stran s pogledom na Zgornjo in Spodnjo Savinjsko dolino z delom Šaleške doline,« še dodaja. Kot nekoč bo nekaj miz tudi ob koči. Pod streho nove koče bo lahko prenočilo približno 45 ljudi. 
Da je koča tik pred tem, da bo odprta za javnost, veseli tudi župana Ivana Suhoveršnika. »Na novo stavbo smo zelo ponosni. Kar nekaj denarja je vanjo vložila tudi naša občina in obenem pomagala pri pridobivanju vse dokumentacije ter pri prijavi na razpis. Izkazali sta se tudi velenjska in šoštanjska občina, ki sta prispevali nekaj denarja.« Mozirska koča bo po Suhoveršnikovih besedah obogatila mozirsko turistično ponudbo. »Ko je pogorela, smo bili zelo žalostni, zdaj se veselimo nove pridobitve. Vanjo namreč zelo radi zahajamo tako Mozirjani kot okoliški prebivalci.« 

Večkrat v objemu ognjenih zubljev
Požar je staro Mozirsko kočo, katere manjši del je bil pozidan, popolnoma uničil februarja 2021. Pri gašenju je sodelovalo 88 gasilcev s 16 vozili. Pri delu sta jih ovirala poledenela cesta in strmo pobočje. Nastala je velika škoda, tako za lastnika koče, Planinsko društvo Mozirje, kot za celotno planinsko organizacijo. 
Mozirska koča stoji ob južnem pobočju Boskovca, najvišjega vrha Golt ali Mozirskih planin. Prvo Mozirsko kočo je zgradila Savinjska podružnica Slovenskega planinskega društva in jo odprla oktobra 1896. Povečali in preuredili so jo leta 1920. Leta 1929 so poleg stare koče postavili novo poslopje, ki je bilo namenjeno predvsem smučarjem. Leta 1933 so mozirski planinci zgradili še eno kočo. Vse koče je nemški okupator požgal avgusta 1942. Celjski planinci so leta 1946 zgradili novo kočo, ki je v gozdnem požaru pogorela julija 1950. Kočo so obnovili in jo odprli septembra 1951.

Bobo
Požar je staro Mozirsko kočo, katere manjši del je bil pozidan, popolnoma uničil februarja 2021.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste