Predlog zakona

Dobro delujoča paliativna oskrba ni odgovor na vse stiske

Jana Krebelj
13. 6. 2023, 17.05
Deli članek:

Predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja bodo obravnavali poslanci, saj je društvo Srebrna nit že kake tri tedne pred iztekom roka zbralo potrebnih 5000 podpisov za začetek zakonodajnega postopka. Vsebina predloga zakona je deležna velikega zanimanja zlasti zdravstvene stroke, ki ob tem opozarja na nedostopnost paliativne oskrbe pri nas.

dreamstime
Zakon se ne nanaša le na neozdravljivo bolne.

Z zbiranjem podpisov državljanov so se želeli izogniti politizaciji te teme, je soavtor predloga dr. Andrej Pleterski na okrogli mizi STA odgovoril na vprašanje, zakaj niso raje prosili kakega poslanca, naj njihov predlog vloži v parlamentarno proceduro. Hkrati so želeli pokazati, da ima predlog, ki ga je pripravila skupina državljanov, podporo širokega kroga ljudi.

Zakon omogoča preširoko razumevanje

Možnosti, da tudi Slovenija omogoči pomoč pri prostovoljnem končanju življenja, sta bili dve. Lahko bi šli po zgledu Švice in Nemčije ter dekriminalizirali kaznivo dejanje pomoči pri samomoru, ali pa to področje uredili v posebnem zakonu. Izbrali so se za drugo z namenom, da bi natančno definirali postopke in zdravstvena stanja, ob katerih je mogoče uveljaviti pomoč pri samomoru ali evtanazijo, ter jasno opredelili tudi nadzor nad temi postopki, je pojasnil Pleterski.

Vseeno je vsebina predloga zakona deležna zavračanj zlasti med zdravniško stroko. Zakon ne razume poslanstva zdravnika ter zdravnike in medicinske sestre po nepotrebnem vpleta v postopke evtanazije, opozarja član odbora za pravno-etična vprašanja pri Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS) onkolog dr. Matjaž Zwitter. V Avstriji, denimo, mora bolnik, ki se opredeli za takšen način končanja življenja, sam po smrtonosni odmerek v lekarno in ga aplicirati, ko presodi, da je prišel čas za to - precej jih nato tega niti ne stori -, pri nas pa bi moralo učinkovino v pacienta vnesti zdravstveno osebje.

Revija Zarja
Soavtor predloga dr. Andrej Pleterski.

Zakon tudi ne zagotavlja, da bodo pomoči pri samomoru ali evtanazije lahko deležni le bolniki v terminalni fazi in da bodo iz kroga upravičencev izločeni ljudje z duševnimi težavami, kot to trdijo avtorji besedila, opozarja Zwitter. Prav tako se zakon ne nanaša le na neozdravljivo bolne. Problematična je še opredelitev, da bi bolnik sam ocenil, koliko trpi, in da bi moral zdravnik njegovo oceno o neznosnem trpljenju kar sprejeti, četudi je to trpljenje mogoče obvladati.

Zdravniki že zdaj pomagajo umreti?

Avtorji zakona na te pomisleke odgovarjajo, da le kažejo, kako se zdravniki oklepajo svoje zaščitniške vloge. "Zakon je namenjen ljudem, ki neznosno trpijo zaradi somatskih razlogov, ki jih imajo," je pojasnil Pleterski. Ocenil je, da bi - glede na primerjave s tujino - za te postopke, nad katerimi bi bdela tudi posebna državna komisija, letno zaprosilo 30 do 50 ljudi.

Primorske novice
Okrogla miza STA.

Po mnenju Pleterskega bi zakon uredil področje, ki zdaj ni urejeno: "Trdim, da tudi zdaj umirajo ljudje po zdravniški odločitvi in da nad tem ni nobenega nadzora." Predsednica Slovenskega združenja paliativne medicine in vodja oddelka za akutno paliativno oskrbo Onkološkega inštituta UKC Ljubljana dr. Maja Ebert Moltara se boji, da bodo takšne razprave, ki spremljajo zakon, še znižale zaupanje v zdravnike. Svojci jih namreč že gledajo kot tiste, ki lahko naredijo kaj narobe. Energijo, ki se porablja za razprave o prostovoljnem končanju življenja, bi bilo bolje porabiti za boljšo organizacijo paliativne oskrbe po državi, je poudarila. "Bolniki želijo živeti, življenje je zanje vrednota in od teh bolnikov sem se naučila, da se je treba za življenje boriti," je povedala o svojih pacientih na onkologiji.

Družbeno vprašanje

Avtorji zakonskega predloga in predstavniki zdravniških organizacij se ne morejo zediniti o tem, kdo noče s kom sodelovati, trditve predstavnikov ZZS, da pisci zakona ne poznajo in upoštevajo zdravstvene stroke, pa s svojo prisotnostjo zanika nekdanji minister in zdravnik dr. Dušan Keber, ki je prav tako soavtor zakona. Zavrnil je tudi trditve, da bi dobro delujoča paliativna oskrba odgovorila na vse stiske, ki spremljajo umiranje: "Paliativa nikoli ne more biti nadomestilo za tisti promil pacientov, ki vseeno trpijo." Zavrnil je tudi prepričanja, da gre za vprašanje, ki se nanaša na zdravstvo: "To ni vprašanje zdravstva. Vprašanje končanja življenja je družbeno vprašanje, vprašanje vseh državljanov."

Estrada

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov