Ljubijo mile zime

Lani je zaradi ugrizov klopov zbolelo več kot 4.000 Slovencev

Monika Horvat
6. 4. 2023, 20.51
Deli članek:

Pomlad nas vabi v naravo, kjer na nas prežijo majhne, a zelo nevarne živali – klopi. Mila zima je dejavnost klopov le še dodatno okrepila. Letos so tako že bili zaznani prvi primeri okužb z boleznimi, ki jih prenašajo klopi. Samo lani je zaradi ugriza klopa zbolelo več kot 4.000 ljudi. Slovenija sicer sodi v sam vrh z okuženimi klopi v Evropi.

Dreamstime
Daleč najpogostejša bolezen pri nas, ki jo prenašajo klopi, je Lymska borelioza. Razširjena je po vsej Sloveniji. Povzročajo jo bakterije, ki se imenujejo borelije.

Najpogosteje klopa dobimo med sprehodom po gozdu ali travniku, saj so predvsem v gozdni podrasti, grmovju in v travi, nič presenetljivega pa ni, če ga dobimo kar na domačem vrtu in zelenih površinah.

Mile zime, kakršna je bila letos, pospešijo dejavnost klopov. Nevarnost okužbe tako včasih traja že od februarja pa vse do novembra, odvisno predvsem od vremenske situacije. Najugodnejše vreme za klope je toplo in vlažno, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Obolevnost je sicer najvišja v poletnih mesecih, ko so klopi tudi najbolj aktivni in smo ljudje zaradi različnih dejavnosti tudi v večji meri izpostavljeni.

Z boreliozo okuženih največ klopov

Daleč najpogostejša bolezen pri nas, ki jo prenašajo klopi, je Lymska borelioza. Razširjena je po vsej Sloveniji. Povzročajo jo bakterije, ki se imenujejo borelije. »Letno pri nas zabeležimo več kot 6.000 novih primerov bolezni in smo glede na incidenco, ki v nekaterih letih preseže 300 bolnikov na 100.000 prebivalcev, najbolj ogrožena populacija v svetu,« opozarjajo na NIJZ, kjer dodajo, da cepiva pri ljudeh sicer ni, a da lahko s primerno zaščito z oblačili in repelenti ter s čimprejšnjo odstranitvijo prisesanih klopov možnost okužbe pomembno zmanjšamo: »Bolezen se običajno začne z rdečino, ki se pojavi nekaj dni do enega meseca po vbodu klopa, se počasi širi, na sredini bledi in dobi obliko obroča. Kožne spremembe običajno izginejo po nekaj tednih, včasih pa lahko vztrajajo tudi več mesecev. Nekaj tednov do mesecev, lahko pa celo več let po okužbi se lahko pojavi prizadetost živčevja, sklepov ali srca.« Boreliozo zdravimo z antibiotiki. Zdravljenje je zelo uspešno in enostavno zgodaj v poteku bolezni, bolj zapleteno pa pri zastaranih oblikah bolezni, ki pa so na srečo redke.

Resno virusno vnetje osrednjega živčevja

Dreamstime
En sam klop nam lahko za vedno spremeni življenje. Okoli en odstotek ljudi zaradi klopnega meningoencefalitisa umre, od 5 do 10 odstotkov pa jih ohromi.

Učinkovita zaščita pred klopi je cepljenje
Za osnovno cepljenje so potrebni trije odmerki cepiva. Drugi odmerek sledi po enem do treh mesecev po prvem, tretji pa po petih do 12 mesecih po drugem odmerku. Za vzdrževanje zaščite so nato potrebni še poživitveni odmerki, prvi po treh letih, naslednji pa na pet let. 

Druga najpogostejša bolezen je klopni meningoencefalitis (KME). Gre za resno virusno vnetje osrednjega živčevja, ki se prenaša z vbodom okuženega klopa, lahko pa se prenese tudi z uživanjem nepasteriziranega mleka ali mlečnih izdelkov iz mleka kužne živine. Štirinajst dni po vbodu se pojavijo slabo počutje, vročina, glavobol in utrujenost, ki trajajo nekaj dni. Simptomi se nato običajno izboljšajo, potem pa izbruhnejo v hujši obliki. Okužene osebe pogosto bruhajo, imajo visoko telesno temperaturo, močan glavobol, slabost, lahko se pojavi celo nezavest in smrt. »Pri 5 do 10 % bolnikov se pojavijo ohromitve, približno 1 % obolelih umre. Bolezen lahko pusti trajne posledice, med katere sodijo glavoboli, vrtoglavice, motnje sluha, zmanjšana sposobnost koncentracije, depresija in motnje razpoloženja, motnje v delovanju avtonomnega živčevja in ohromitve. Slovenija sodi med endemska področja in se glede na pogostost klopnega meningoencefalitisa uvršča v sam vrh evropskih držav. Klopi, okuženi s tem virusom, so razširjeni skoraj po vsej Sloveniji.«

Učinkovita zaščita je cepljenje. Za osnovno cepljenje so potrebni trije odmerki cepiva. Drugi odmerek sledi po enem do treh mesecev po prvem, tretji pa po petih do 12 mesecih po drugem odmerku. Za vzdrževanje zaščite so nato potrebni še poživitveni odmerki, prvi po treh letih, naslednji pa na pet let.

Letos že prve okužbe

Letos so na NIJZ že prejeli eno prijavo okužbe s KME in 128 primerov borelioze. Lani so glede na preliminarne podatke zabeležili kar 126 primerov meningoencefalitisa, najvišja stopnja obolevnosti je bila v primorsko-notranjski statistični regiji. Prav tako so prejeli še 4.007 prijav obolenja z boreliozo, največ obolelih je bilo iz goriške statistične regije. Leta 2020 je namreč za boreliozo zbolelo okoli 7.500 Slovencev, za KME pa približno 190, podobno tudi leta 2018.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste