Menda nimajo vpliva

Zagovarjajo dvig dopolnilnega zavarovanja in dodajajo, da je "prostovoljno"

G.G./STA
6. 4. 2023, 19.11
Posodobljeno: 6. 4. 2023, 19.25
Deli članek:

Zaradi podražitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri zavarovalnici Generali je ljudstvo razburjeno. V Slovenskem zavarovalnem združenju so poudarili, da je dvig nujen. Vzroki za dvig po navedbah združenja niso na strani zavarovalnic in nanje nimajo vpliva. Hkrati so izpostavili še, da je zavarovanje zgolj prostovoljno.

Profimedia
Fotografija je simbolična

"V Slovenskem zavarovalnem združenju se zavedamo, da gre za dvig, ki lahko pomembno vpliva na stroške gospodinjstva, a v primeru, če posameznik tovrstnega zavarovanja nima, so lahko njegovi stroški za neposredno doplačilo za izvedeno zdravstveno storitev neprimerno višji," so zapisali v sporočilu za javnost. Hkrati je po njihovem mnenju pomembno zavedanje, da je dvig premij izrazito nepriljubljen ukrep tudi na strani zavarovalnic, pa čeprav je posledica večje porabe v javnem zdravstvu, na kar zavarovalnice nimajo vpliva.

Na dvig premije v največji meri vplivajo starajoča se družba, ki ima vedno več potreb po zdravstvenih storitvah, medicinska inflacija (napredek pri zdravljenju, zdravilih in pripomočkih), splošen dvig cen storitev, višji osebni dohodki v zdravstvu, povečan obseg dela v zdravstvu (neomejeno izvajanje storitev zaradi skrajševanja čakalnih dob) ter skrite rezerve v zdravstvu (organizacije, nabave in podobno), so navedli v zavarovalniškem združenju.

Dodali so, da podražitve niso neutemljene, saj so zavarovalnice premijo nazadnje dvignile leta 2019, odhodki storitev, ki imajo doplačila, pa so se povečale za 31 odstotkov, odhodki za zdravila pa za 36 odstotkov. Trend rasti se nadaljuje tudi letos, to izhaja tudi iz finančnega načrta Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, so zapisali.

Za prevetritev zdravstvenega sistema

V združenju se zaradi vsega naštetega zavzemajo in podpirajo prizadevanja glede zdravstvene reforme. "Strinjamo se, da je prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje potrebno celovite prenove, zato smo tudi javno podprli prizadevanja aktualne vlade, da prevetri celoten zdravstveni sistem," so zapisali.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je po navedbah združenja rezultat družbenega dogovora, da se za financiranje dela storitev, ki jih v celoti ne pokrivajo javni viri, zbrani preko zdravstvene blagajne, uvede solidarnost med bolnimi in zdravimi. "Takšna solidarnost nikakor ni nepravična," so zapisali. Ukinitev dopolnilnega zavarovanja po njihovem mnenju pomeni, da se stroške za doplačila, ki segajo od 10 do celo 90 odstotkov, prevali na pleča posameznikov, ki te storitve koristijo, torej neposredno na bolne. Zavarovalnice delujejo kot gospodarske družbe, njihovo vodilo je gospodarno poslovanje, so zapisali.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste