Pustni krofi

VIDEO: Dolenjka deli skrivnost: Njen posnetek si je ogledalo več kot dva milijona ljudi

Polona Krušec
20. 2. 2023, 14.02
Posodobljeno: 20. 2. 2023, 17.29
Deli članek:

Rosana Jug Povhe iz Krškega je v marsikateri slovenski dom prinesla najboljše krofe. Zakaj so tako dobri in koliko jih je že ocvrla do zdaj? Bi verjeli, da ta številka seže skoraj čez tisoč!?

YouTube
Rosane se je prijel vzdevek 'kraljica krofov'.

To puhasto in sladko pecivo iz kvašenega testa z nadevom, ki je običajno marelična marmelada, čokoladni namaz ali vaniljeva krema, je na Slovenskem povezano s praznovanjem pusta. Vonj po njem je te dni napolnil marsikateri dom, je tradicionalna poslastica za maškare. Najbolj znani krofi so sicer trojanski, ki jih pečejo od leta 1961, in to več tisoč na dan, medtem ko se nekateri njihove priprave lotijo kar sami doma. 

Receptov za krofe je kar nekaj, v osnovi so si podobni. Med Slovenci se je sicer najbolj »prijel« recept, ki ga je mednje razširila Rosana Jug Povhe. Najprej v pisni obliki: recept je delila tudi v eni od skupin na Facebooku, namenjeni ljubiteljem kuhanja in peke. Člani skupine so začeli poročati o zelo dobrih rezultatih, številni pa so jo začeli nagovarjati, naj prikaže cvrtje krofov v obliki filmčka, kar je tudi storila.

Videorecept je pred leti delila na Facebooku in v treh tednih si ga je ogledalo milijon ljudi, do zdaj pa kar dva milijona. Objavila ga je tudi na YouTubu, kjer ga je videlo več kot 400 tisoč ljudi, in ob tem je bila prav presenečena. »Nisem pričakovala, da bo filmček o pripravi krofov tako popularen. Ampak me veseli, da ljudem koristi, da pripravijo najboljše krofe,« je dejala Dolenjka.

Prvo leto več kot 500 krofov

Pojasni, da je recept dobila od gospe Vanje Rogina, ki sicer tudi ni njegova avtorica, temveč ga je našla v eni od starih kuharskih knjig. »Sem pa ta recept nekoliko priredila po svoje. Eksperimentirala sem s sestavinami in njihovo količino in ugotavljala, kaj se najbolj obnese. Bistvena sprememba ja manjša količina rumenjakov in olja,« je povedala.

YouTube
Rosana v elementu.

Prvič je krofe po originalnem receptu iz stare knjige spekla pred petimi leti. »Nažrli smo se jih do nezavesti. (smeh) Potem sem tisto leto spekla še najmanj dvajsetkrat po 28 krofov, kar je skupno več kot 500 krofov v enem letu,« se pohvali. V pogovor se vključi še njen sin Miha, ki se ob tem pošteno nasmeje in doda, da jih je od tega samo on snedel okoli sto, in to z veliko slastjo. Če jih kaj ostane, kar se sicer ne dogaja pogosto, jih shranijo v zamrzovalnik. »Ko se ti jih 'zalušta', jih daš le za pol minutke v mikrovalovko in so že nared,« je povedala Rosana.

Letos jih pa ne bo

Velik ljubitelj Rosaninih krofov je tudi njen soprog, a jih letos ne bo jedel, saj jih ne bo cvrla. »Mož je kar malo žalosten zaradi tega. Rekel mi je, da bo vsem raztrobil, da 'kraljica krofov' letos teh ne bo pekla,« se zasmeji sogovornica, a hkrati pove, da za pusta vendarle ne bodo prikrajšani, saj bo za spremembo pripravila kvašene flancate.

YouTube
Krofi po izpopolnjenem receptu Doelnjke menda vedno uspejo.

V petih letih, odkar pripravlja krofe, jih je spekla skupno krepko čez tisoč. »Prvo leto sem jih delala kar dvajsetkrat, skoraj dvakrat na mesec po 28 krofov. To je v prvem letu skoraj 600 krofov. Vsako naslednje leto pa vsaj pet do šestkrat po 28 krofov, kar je letno okoli 170 krofov,« pripoveduje.

Dolenjka kuha in peče s strastjo, kar je v njenem življenju stalnica, vse odkar je pred dobrimi desetimi leti izgubila delo kot »tehnološki višek«, sledila pa je še huda bolezen, zaradi katere je ostala doma.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste