Domačini se povezujejo

Česa se bojijo Ižanci, da so ustanovili Vaško stražo Ig? Policiji ne zaupajo?

Polona Krušec
5. 2. 2023, 07.41
Deli članek:

Novembra lani se je na Facebooku pojavila skupina Vaška straža Ig in pritegnila pozornost širše javnosti. Se tudi oni podobno kot tamkajšnji lovci pred leti gredo lokalne »šerife«?

Marko Vavpotič
Policija je in bo tudi v prihodnje vsak primer tovrstnega združevanja, organiziranja, delovanja posameznikov in skupin spremljala ter presojala zakonitost, odgovornost in vpliv na varnostno oceno v lokalnem okolju in državi.

Kot je navedeno v krajšem opisu skupine, je ta namenjena obveščanju občanov o sumljivih dogajanjih v njihovi občini, drugih informacij ni dostopnih, saj gre za zaprto skupino. Za vstop v njo je treba zaprositi, nato pa mora tvojo prošnjo odobriti administrator. V samo dveh mesecih delovanja ima skupina že več kot 500 članov.

Morda bi nekaj več lahko povedala profilna slika skupine, ki prikazuje neko osebo, ki iz avtomobila skozi okno moli roko s tabletami oziroma bomboni in jih ponuja otroku. Izbira fotografije nakazuje, da občane morda vznemirja povečano število dogodkov po Sloveniji, ko so neznanci pred šolami in na šolskih poteh otroke vabili v svoje avtomobile. Se je kaj takega zgodilo tudi na Igu? Ali so domačini to prijavili policiji?

Skupaj po rogljiček

Neuradno naj bi se novembra na Igu zgodilo, da je neki starejši mladostnik pristopil do osnovnošolca in ga povabil, da gresta skupaj v pekarno po rogljiček. Starše omenjenega fantka naj bi dogodek šokiral, ker njun otrok mladeniča ni poznal, poleg tega so ga dobro podučili, kako naj ravna ob stikih z neznanci. Menda so omenjenega mladostnika, preden je nagovoril otroka, videli tudi v bližini iške osnovne šole, kjer naj bi se zadrževal več ur. Drugače pa ga nihče ne pozna. Policijska uprava (PU) Ljubljana je dejala, da glede tega dogodka niso prejeli prijave.

Konec preteklega leta so jim domačini sicer sporočili, da je prišlo do domnevnega vabljenja otroka v vozilo, kamor naj bi ga na avtobusnem postajališču vabil starejši par. »Policisti so o tem zbirali obvestila, oseb in motiva nam do zdaj ni uspelo ugotoviti niti potrditi, ali je do dogodka sploh prišlo. V dogodku do zdaj nismo zaznali elementov kaznivih ravnanj. Drugih tovrstnih zadev na območju občine Ig v zadnjem obdobju nismo obravnavali,« so sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana.

V Sloveniji res ugrabljajo?

Koliko tovrstnih dogodkov so zabeležili, je bilo naše naslednje vprašanje za policijo. Na PU Ljubljana so nam povedali, da so kazniva dejanja dejanskih ugrabitev in prisilnega izginotja pri nas redka. »Večinoma so izvršena med odraslimi osebami, motivi za taka dejanja pa izvirajo iz dolžniško-upniških ali drugih razmerij med odraslimi osebami, iz motiva pridobitve premoženjske koristi in podobno.«

Posredovali so nam še konkretno številko, ki pravi, da je v obdobju med letoma 2010 in 2022 policija obravnavala in rešila en primer ugrabitve otroka starosti do 14 let. Podatka o tem, koliko je bilo vabljenj otrok v vozila neznanih oseb, nam niso mogli posredovati, saj »statistične  podatke v evidencah vodimo po vrstah kaznivih dejanj«.

Ni želela odgovarjati

Nazaj k skupini Vaška straža Ig. Po naših informacij je njihovo delovanje samo obveščevalne narave in ostaja na spletu; na terenu svojih čuvajskih aktivnosti ne izvajajo, tako kot so to denimo konec leta 2019 na istem širšem območju počeli lokalni lovci. Več smo želeli izvedeti od administratorke skupine, ki je obljubila, da bo odgovorila na naša vprašanja, ki so bila: kaj natančno je bil glavni vzrok za ustanovitev vaške straže, ali (ni)so zadovoljni z delom policije, ali se ne počutijo varne, katera dogajanja jih skrbijo in tako naprej, a se z odgovori ni oglasila.

Sledili našemu sodelavcu

Spomnimo na neprijetno prigodo našega novinarskega kolega, ki se je konec leta 2019 nekega novembrskega večera s svojim dacia dusterjem vozil po javnih cestah na območju Gornjega Iga, Iškega Vintgarja in Iške vasi. V slednjem kraju so mu z avtom sledili domnevni lokalni lovci, ki so ga z agresivno vožnjo in signaliziranjem pripravili do tega, da je vozilo ustavil. Izstopili so možje v lovskih oblekah in preverili, kaj počne tam in ali je morda prišel na lov. Pri tem dejanju se niso legitimirali kot uradne osebe. Očitno so poostreno varovali svoj revir in po njihovih besedah preprečevali krivolov. Vsaj tako so mu dejali.

Policija komentira 

PU Ljubljana je sicer z obstojem Vaške skupine Ig seznanjena. »Gre za v spletnem okolju 'zaprto' skupino ljudi, v kateri si posamezniki izmenjujejo informacije o dogodkih na območju Iga. Poudariti je treba, da ne gre za tako imenovano 'vaško stražo', v kateri bi se ljudje organizirali ali zbirali z namenom vzpostavljanja varnosti, temveč zgolj za skupino v okviru spletnega družbenega omrežja, kjer si izmenjujejo informacije,« so pojasnili.

Preverimo še statistiko kriminalitete na Igu. Policijska uprava Ljubljana je pojasnila, da se je v obdobju zadnjih petih let število vseh zaznavnih kaznivih dejanj na območju občine Ig konstantno nižalo, in sicer do vključno leta 2021, »v letu 2022 pa beležimo manjše povišanje vseh zaznanih kaznivih dejanj. Kljub temu ocenjujemo, da se stanje splošne kriminalitete ni poslabšalo, saj je bila v letih 2020 in 2021, tako na območju Iga kot celotne države, stopnja kriminalitete bistveno nižja od povprečja zadnjih nekaj let, kar pripisujemo omejitvam, ki so v tem času veljale. V letu 2022 pa se število kaznivih dejanj ni povečalo v primerjavi s časom pred omejitvami oziroma se je število kaznivih dejanj, predvsem premoženjske kriminalitete, glede na leta pred omejitvami zmanjšalo,« so dejali. 

Združevanje ja, kaj več ...

Dejali so še, da tako imenovane vaške straže predstavljajo varnostno tveganje, zato v policiji izrecno nasprotujejo njihovemu ustanavljanju in njihovo delovanje skrbno spremljajo. Poleg tega so pojasnili, da »ustava zagotavlja svobodo zbiranja in združevanja, vendar te aktivnosti ne smejo posegati v pristojnosti in naloge, ki jih lahko izvajajo le državni organi. Zakonodaja podeljuje monopol nad uporabo sile le državi.«

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste