Evropsko sodišče mu je pritrdilo

Slavni slovenski kirurg se je izognil dvomilijonski kazni

R.T. / STA
20. 10. 2022, 17.21
Posodobljeno: 20. 10. 2022, 17.36
Deli članek:

Evropsko sodišče za človekove pravice je pritrdilo pritožbi slovenskega kirurga Vinka Dolenca, da so mu bile kršene pravice do poštenega sojenja po evropski konvenciji o človekovih pravicah, ko je slovensko pravosodje priznalo sodbo izraelskega sodišča, po kateri bi moral Dolenc izraelskemu bolniku plačati več kot dva milijona evrov odškodnine.

sazu.si
Vinko Dolenc

ESČP je razsodil, da bi slovenska sodišča morala bolj preučiti, ali je bil sodni postopek v Izraelu proti slovenskemu zdravniku pošten, predvsem glede zbiranja dokazov, zlasti izpovedb ključnih prič, kot je osebje v bolnišnici ali slovenski pravni strokovnjak, piše v danes objavljeni razsodbi.

Slovenija bo glede na razsodbo ESČP morala kirurgu Dolencu plačati 9600 evrov nepremoženjske odškodnine in 6000 evrov za povrnitev stroškov, ESČP pa dopušča tudi možnost določitve premoženjske škode, piše v razsodbi sodišča.

Gre sicer za primer tožbe izraelskega državljana, ki mu je Dolenc leta 1992 v ljubljanskem kliničnem centru operiral možganski tumor. Po operaciji so se začeli zapleti, zaradi katerih je pacient postal trajni invalid. Izraelec je v domovini proti Dolencu vložil tožbo zaradi zdravniške malomarnosti in jo v Tel Avivu leta 2006 tudi dobil. Izraelsko sodišče je pacientu prisodilo približno 2,3 milijona evrov odškodnine.

Dolenc je nasprotoval, da bi imelo v primeru pristojnost izraelsko pravosodje, saj je operiral v Sloveniji in bi moralo sojenje zato potekati v skladu s slovenskim pravnim redom. Zavrnil je pričanje prek videopovezave in zahteval, da njega in njegove priče zaslišijo pred slovenskim sodiščem.

Slovenska sodišča so sodbo priznala

Izraelsko sodišče je leta 2003 zaprosilo slovensko pravosodje za pomoč pri zaslišanju prič, a je leto kasneje zahtevo umaknilo, saj ni bilo napredka v postopku in bi bila kršena pravica tožnika do sojenja v razumnem roku. Dolenc je poleg tega leta 2004 umaknil pooblastilo odvetniku v Izraelu.

Leta 2011 je izraelski tožnik zaprosil slovensko pravosodje za priznanje sodbe izraelskega sodišča. Slovenska sodišča so jo priznala; leta 2018 tudi slovensko vrhovno sodišče. Leto kasneje je pritožbo Dolenca zavrnilo tudi slovensko ustavno sodišče, nakar se je leta 2020 pritožil na ESČP v Strasbourgu.

Kršili človekove pravice

ESČP je zdaj ugotovil, da bi slovenska sodišča morala pred priznanjem odločitve tujega sodišča preveriti, ali so bili spoštovani postopki poštenega sojenja v skladu z evropsko konvencijo o človekovih pravicah. Sodišče v Strasbourgu je sicer pritrdilo izraelskemu, da slovenski kirurg ni predstavil dovolj utemeljenih razlogov, da se ni mogel osebno udeležiti sodnega postopka, glede zaslišanja prič pa bi morali obveljati postopki po omenjeni haaški konvenciji.

Slovenska sodišča so tako dala premalo teže posledicam dejstva, da zaslišanje prič obrambe ni potekalo v skladu s haaško konvencijo o zbiranju dokazov v tujini. Ta pravica pa je temeljna komponenta načela poštenega sojenja. Slovenska sodišča bi morala najprej preučiti, ali je bilo to spoštovano, preden so priznala sodbo izraelskega sodišča. Zato je prišlo do kršitve šestega člena evropske konvencije o človekovih pravicah, ki govori o poštenem sojenju, je utemeljil ESČP.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste