spet enotna vozovnica

Finančna pomoč države za celotno posodobitev centra na Kaninu vliva upanje

Neva Blazetič
30. 9. 2022, 19.37
Posodobljeno: 3. 11. 2022, 16.21
Deli članek:

Poletna sezona na Kaninu s 30.000 obiskovalci sicer ni bila rekordna, je pa prekašala obisk v minuli vetrovni zimi. Sončni Kanin se je s Promoturjem dogovoril o ponovni uvedbi skupne vozovnice na čezmejnem smučišču. Obljuba države, da bo prispevala denar za daljinsko proženje plazov, vliva upanje, da bo zagotovila tudi milijone za celovito posodobitev centra.

Bobo
Na visokogorskem smučišču bo vedno naraven sneg, umetno zasneževanje bi bilo potrebno le med predzadnjo in zadnjo postajo.

Poletno sezono so po vetrovni zimi, ko so imeli le 20 tisoč potnikov, začeli konec maja, od sredine junija je gondolska žičnica vozila vsak dan. Obratovali so 86 dni, zaradi vremena so izpadli le trije dnevi. »Poleti smo prepeljali 30 tisoč potnikov, 90-odstotno so prevladovali tujci. Največ je bilo pohodnikov, veliko je bilo kolesarjev in padalcev, mnogi so se preizkusili na ferati pod Prestreljenikom, številni so prišli le na kavo in so na svežem zraku uživali v razgledu,« našteva direktorica Sončnega Kanina Manuela Božič Badalič. Ker je stroškov bistveno manj, je poletna sezona glede prihodkov veliko bolj preprosta, z njimi pokrivajo še nekatere zimske obveznosti. Poslovanje bo pozitivno, napoveduje.

Spet skupna vozovnica, zlorabe bodo preprečili

STA
Uporabno dovoljenje za žičniške naprave se bo izteklo decembra prihodnje leto.

Zimsko sezono že nakazujejo prvi centimetri snega. »Pred nami so še redna vzdrževalna dela, ki jih bomo s strokovno podporo iz Pome pravočasno opravili. Čeprav je žičnica stara 50 let, to ne bo velik zalogaj, saj so pregledi mehanskega dela pokazali, da je sistem dobro vzdrževan,« je zadovoljna sogovornica. Sončni Kanin se po pandemiji na zimo znova pripravlja v tesni povezavi z upravljavcem Selle Nevee (smučišča Na Žlebeh) Promoturjem. Pred dnevi so se v Bovcu dogovorili o ponovni uvedbi skupne čezmejne vozovnice, ki bo stala 39 evrov. Prodajali bodo tudi ločene vozovnice, za smučanje le po slovenski strani hriba bo treba odšteti 33 evrov. Predprodaja še ni odprta. Glede uporabe čezmejnih vozovnic bo sicer nekaj novosti. »Pri obračalni postaji štirisedežnice na Prevali, ki je tudi vstopna postaja za smučarje, ki prihajajo k nam z italijanske strani, smo že vzpostavili sistem za elektronsko preverjanje vozovnic, kar nam bo omogočalo zbiranje natančnih podatkov o številu prehodov in bo v pomoč pri dogovorih o čezmejnem poslovanju obeh partnerjev, hkrati pa bomo s tem omejili poskuse zlorab,« pojasnjuje Badaličeva. Nekateri so namreč v minulih letih v Žlebeh kupili le nekajurno vozovnico, nato pa so na slovenski strani smučali ves dan. »Temu bomo z letošnjo uvedbo dodatnih tehničnih rešitev na postajah D in C naredili konec,« poudarja.

Pol milijona državnih evrov za daljinsko proženje plazov

»Razveseljuje obljuba države, da bo zagotovila pol milijona evrov za vzpostavitev sistema daljinskega proženja plazov. Občinski svet bo v četrtek z rebalansom odločal o transferju, saj mora občina denar zagotoviti vnaprej. Ko bo denar prišel na naš račun, bo upanje na celovito prenovo realno, saj država denarja ne bi metala skozi okno za eno leto,« je prepričan bovški župan Valter Mlekuž. Sistem pod Prestreljenikom bo treba obnoviti, na Prevali pa vzpostaviti povsem na novo, ker ga je odnesel plaz. Gre za proženje z uporabo topov na plin, ki jih je mogoče aktivirati iz doline. »Argumentov za celovito prenovo, katere vrednost je ocenjena na okoli 50 milijonov evrov, je veliko. Na visokogorskem smučišču bo vedno naraven sneg, umetno zasneževanje bi bilo potrebno le med predzadnjo in zadnjo postajo. Gre za celoletni turistični center, ki obratuje deset mesecev na leto. Raziskave kažejo, da en evro od prodane smučarske vozovnice prinese ponudnikom v dolini sedem evrov,« našteva Badaličeva. Gre za projekt, ki je pomemben tudi za italijansko smučišče, v katero je Promotur vložil desetine milijonov evrov. Poleg tega je treba zagotoviti tudi dostop do oddajnikov na Kaninu.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste